Fröccs

Mi is az a próbaszüret?

Augusztus 22. 07:26
Nemrég hozta nyilvánosságra a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet az idei évi második próbaszüretének eredményét. De mit is jelent a próbaszüret? Egy adott mennyiségű szőlőbogyó vagy fürt leszüretelése, amely reprezentálja az egész területet. Majd a szedett mintának megvizsgálják a mustfokát, savtartalmát és ph-ját. Ezen adatok segítségével meghatározható a szüret optimális időpontja. 
 
A Tarcalkutató.hu oldalon a következő mintavételezési módszert használták:
 
mennyisége: 10 fürt
 
vizsgált paraméter: cukor és sav tartalom, valamint pH
 
fürtök kiválasztása: Egy kiválasztott sorban Az 1. Oszloptól balra eső 1.fürt, a 2. oszloptól balra eső 2. fürt, a 3.oszloptól balra eső 3.fürt ….stb. a 10. fürtig. Összesen 10 fürt.
 
módszer: A fürtök préselésre kerülnek, majd a lebegő tartalom leülepedése után történik a mérés. A Brix fokot mérő digitális refraktométerrel cukor tartalom, laboratóriumban cukor, sav és pH mérést végzünk

A fürtök kválasztása minden pincészet és szőlőbirtok esetén más és más lehet!

Nemes célért gyűjtenek majd a Magyar Borok Útja Rallye zárónapján

Augusztus 21. 19:38
Augusztus 28-án a budapesti Városligetből indul a 20. jubileumi Magyar Borok Útja Rallye, amelynek a mezőnye idén mintegy 100 autóból áll. A versenyzőknek az első nap 470 kilométert, a második nap 350 kilométert, a záró napon pedig 60 kilométert kell teljesíteniük augusztus 28-30. között.
 
A hazai turizmust, borokat és a közlekedésbiztonságot népszerűsítő háromnapos bortúra idén a Tokaji, Egri és Mátrai Borvidéket járja be. A Rallye abszolút győztesének járó vándordíjért versengő csapatoknak idén is pontosan kell teljesíteniük az útvonalat, időben érinteniük az ellenőrző pontokat (a korábbi érkezésért és a késésért egyaránt büntetőpont jár), valamint az egyes állomásokon teljesítendő összesen 20 feladaton a lehető legtöbb pontot kell összegyűjteniük - írja a TurizmusOnline.hu.
 
Az esemény sajtótájékoztatóján egy szép gesztusra is sor került: Regöci Attila, a versenyt immár húsz éve szervező és életben tartó Regő Kft, tulajdonosa elmondta, a gyöngyösi befutó alkalmával gyűjtést szerveznek a túra alatt egyik első győztesük, Fehér György újságíró számára, aki nagybeteg, és gyógyszerekre sincs már pénze. Az összegyűjtött összeget Gyöngyösön adják át a bajba került ex-versenyző családjának. 
 

Mit érdemes tudni a bazsalikomról?

Augusztus 21. 16:06
A bazsalikom leveleit felhasználhatod frissen vagy szárítva salátákhoz, levesekhez, egytálételekhez, főzelékfélékhez, hal- és húsételekhez használhatók. Mivel frissen vágva igen kellemes ízt ad a paradicsomnak, pizzák, spagettiszószok, paradicsomlé-öntetek nélkülözhetetlen fűszere. A friss levelek összetörve, közvetlenül a tálalás előtt kerüljenek az ételbe. De akár díszítésre is alkalmas.
 
Érdekesség, külső megjelenés: Egynyári növény, fehér vagy világos rózsaszín virággal, nagy, ovális, világoszöld aljú levelekkel. Erős, kissé szegfűszegre emlékeztető illatú növény, a felső, fiatal levelei enyhébb aromájúak. A bazsalikom, más néven a „növények királya” nevét a görög basileus szóból eredeztetik, melynek jelentése: király.
 
Gyógyhatás: A friss levelekből való főzet enyhe hashajtó hatású, levele néhány óráig borban áztatva jó erősítőszer.
(Forrás: Nosalty.hu)

3 éve nem volt lecsófesztivál Békéscsabán - most megint lesz!

Augusztus 21. 11:33
Felelevenítik a Csabai Lecsófesztivál hagyományát, de újragondolt formában, Békéscsabai Kolbászos Lecsófesztiválként rendezik meg augusztus 21-én és 22-én Békéscsabán, a CsabaParkban.
 
Opauszki Zoltán városfejlesztési tanácsadó kifejtette, hogy a csabai kolbász és a legutóbb 2012-ben megrendezett lecsófesztivál tradícióit szeretnék egyesíteni, továbbá ezzel is színesítik a nemrég uniós forrásokból felépített CsabaPark programkínálatát.
 
Opauszki Zoltán kifejtette: Békéscsabának mint elsősorban mezőgazdasági, élelmiszeripari jellegű térségnek a legfontosabb feladata az itt készített élelmiszerek bemutatása, megismertetése, a termékek piacra jutásának elősegítése. 
 
Frankó Attila, a lecsófesztivál ötletgazdája elmondta: újdonság lesz, hogy augusztus 21-én sportos lecsófőző versenyt rendeznek, a nevezőknek tornagyakorlatokat kell bemutatniuk lecsófőzés közben. 
 
A hagyományos lecsófőzést szombaton rendezik meg, a korábbi évektől eltérően követelmény a nevezőktől, hogy a csabai kolbászt valamilyen módon szerepeltessék a menüben.
 
Frankó Attila elmondta: a sportos lecsófőző versenyre súlyemelő, úszó és atléta csapatok is beneveztek már, a hagyományos főzőversenyen pedig több mint kéttucat csapat mérkőzik majd meg egymással. 
 
A programokról szólva közölte: lesz lecsókóstoltatás, Nyári János világbajnok mesterszakács bemutató főzést tart, esténként pedig koncertekkel szórakoztatják az ingyenes rendezvényre kilátogatókat.
(MTI)

Tévhitek a másnaposságról

Augusztus 21. 07:33
Sok tévhit kering a másnaposságról, az viszont biztos, hogy reggel mindneki elmormolja magában: Csak éljem túl a mai napot! A Dívány.hu összegyűjtötte a legelterjedtebb tévhiteket a macskajajról:
 
1. tévhit: Nem nagy ügy
A túlzásba vitt alkoholfogyasztás méreganyagokkal árasztja el a szervezetünket és károsítja a központi idegrendszert.

2. tévhit: Mindenkit egyformán érint
Életkortól, nemtől is függ a lebontható alkoholmennyiség.

3. tévhit: Egy kevés nem árthat
Nem feltétlenül kell mértéktelenül vedelni ahhoz, hogy másnap betegnek érezzük magunkat.

4. tévhit: A bor a legkíméletesebb megoldás
A vörösborban lévő tanninok olyan vegyületek, amelyek egyeseknél fejfájást okozhatnak.

5. tévhit: A diétás koktélok biztonságosabbak
Ezek sokkal magasabbra toljék a véralkoholszintet.

6. tévhit: Előbb jöhet a rövid, aztán a sör
Sajnos nem az italfajták sorrendje, hanem az elfogyasztott alkoholmennyiség az, ami befolyásolja a másnapi közérzetünket.

7. tévhit: Lefekvés előtt tésztát kell enni
Az ételnek már az italozás előtt a gyomorba kell kerülnie, valamint a zsír tudja leghatékonyabban lelassítani az alkohol felszívódását.

8. tévhit: A fájdalomcsillapítót is elalvás előtt kell beszedni
A gyógyszer hatása a beszedést követő négy órán belül elmúlik, ezért több értelme van, ha ébredéskor veszi be az ember.

9. tévhit: Az alkohol segít a nyugodt alvásban
Épp ellenkezőleg. Egyetlen rövidital lefekvés előtt valóban megkönnyítheti a szervezet ellazulását, túl sok alkohol azonban aláássa a minőségi, zavartalan alvást.

10. tévhit: Kutyaharapást szőrével
Legfeljebb késleltetni tudja a tüneteket, amelyek akkor jelennek meg, ha a véralkoholszint a nullára esik. 

11. tévhit: A kávé mindig segít
Nem érdemes kávéval józanodni, mert vízhajtó hatásának köszönhetően csak mégjobban dehidratálja a szervezetet.
 

Itt az új sörlekvár télire

Augusztus 20. 19:49
Ebben a hideg, esős időben nem kívánják annyian a jéghideg sört, de annak érdekében, hogy ne veszítsenek vonzerejéből az ital, megjelent egy új termék a piacon. Sör, de lekvár formájában. Az egyetlen hibája az ínyencségnek, hogy így elveszíti alkoholtartalmát.
 
A sörlekvár pont úgy készül, mint a gyümölcslekvár, csak a gyümölcsöket sörrel kell helyettesíteni. Főzés során hozzáadjuk a cukrot és a pektint, a végén üvegekbe töltjük, és örülünk a szép, áttetsző kocsonyának - írja az Origo.hu.

Súlyos büntetést kapott a lebuktatott házi szeszfőzde

Augusztus 20. 16:05
A NAV pénzügyőrei közérdekű bejelentés alapján ellenőrzést tartottak egy vácegresi magánszemélynél, akiről feltételezhető volt, hogy adózatlan jövedéki termékeket tárol a lakóingatlanán – olvasható az adóhatóság közleményében.
 
A személy otthonában 330 liter házi készítésű likőrt találtak a pénzügyőrök, aki ellen jövedéki és büntetőeljárás indult. A tulajdonos azt mondta, hogy a megtalált italokat saját maga állította elő, saját fogyasztásra.
 
A pénzügyőrök az ellenőrzés alkalmával átkutatták a helyszínt és a fürdőszobában, a garázsban és a garázs alatti pincében összesen 330 liter ismeretlen eredetű és összetételű alkoholos italt (házi készítésű likőröket), valamint 28 liter gyümölcsbort találtak. A pénzügyőrök a mintegy 700 ezer forint értékű alkoholos italokat jövedéki eljárásban lefoglalták, melynek végén 800 ezer forintot meghaladó összegű pénzbírság kiszabása várható. Ezen kívül költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést is tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál.
 
 
 
(Forrás:MTI)

Az olaszrizling desszertborként is bizonyított már

Augusztus 20. 13:05
Hazánkban az olaszrizlingről először a száraz bor jut mindenkinek az eszébe. Azonban a fajta tulajdonságainak köszönhetően a késői szüretelésre is alkalmas, így remek desszertborok készülhetnek belőle. Jó fagytűrő és későn érik, így a kontinentális klímán kitűnően érzi agát. 
 
„Magyarországon elsősorban a badacsonyi borvidéken készülnek olaszrizlingből – jellemzően késői szüretelésű – desszertborok. Ezek közül a Varga Pince késői szüretelésű Aranymetszése lehet ismerős, de van Royal néven is késői olaszuk, sőt, ha az időjárás engedi, jégbort is készítenek. (...) Szintén a Badacsonyból érkezik a Szeremley Birtok késői szüretelésű olaszrizlingje – nagy fahordós érlelést kapott, ízében az aszalt gyümölcsös-mazsolás ízhatás és az édesség dominál” - írja a Vinoport.hu.
 
„Ausztriában komoly hagyománya van az olaszrizlingből (Welschriesling) készített desszertboroknak. A Weinviertel és a Neusiedler See (Fertő-tó, Burgenland) / régióban találjuk  a legtöbb olaszrizling- telepítést; utóbbiból származnak a botritiszes-töppedt szemeket tartalmazó Beerenauslese (BA), Trockenbeerenauslese (TBA) és a fagyottan szüretelt szőlőből készülő Eiswein (jégbor) stílusú desszertborok, valamint a különleges Ruster Ausbruch. Az itteni desszertborok savtartalma szépen ellenpontozza az egzotikus gyümölcsökben bővelkedő mézes édességet” - tudhatjuk meg a Vinoport.hu oldalról.
 
„Az olaszrizling édesboros potenciálját és minőségét mutatja, hogy az osztrák Falstaff 2015/16-os borkalauza 100 pontot adott az apetloni Heinz Velich 2006-os Welschriesing Trockenbeerenauslese borának.” Vinoport.hu
 
A teljes cikket a Vinoport.hu oldalon olvashatod el!

Tudod milyen lesz idén a Szent István napi kenyér?

Augusztus 20. 07:10
Idén a sokorópátkai Pedró Pékség tönkölyös kenyere kerülhet az ünnepi asztalra. A vastag héjú, illatos vekni kizárólag hazai előállítású anyagokból készül, fél kilós és egy kilós súlyban. Adalékanyagok helyett szakmai tudás, szigorú technológiai fegyelem teszi kiváló minőségűvé a terméket.
 
Az idei évben 45-en indultak a versenyen, amelynek győztesét augusztus elején hirdették ki. 
 
Augusztus 20-ától elérhető a kenyér a vásárlók számára is. A Győr környéki Pedró Pékségekben biztosan szerepel a termékpalettán, de a szervezők bíznak benne, hogy másutt is hozzájutnak a fogyasztók.
 
(Forrás:MTI)