Mi is az a próbaszüret?
Augusztus 22. 07:26
Nemrég hozta nyilvánosságra a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet az idei évi második próbaszüretének eredményét. De mit is jelent a próbaszüret? Egy adott mennyiségű szőlőbogyó vagy fürt leszüretelése, amely reprezentálja az egész területet. Majd a szedett mintának megvizsgálják a mustfokát, savtartalmát és ph-ját. Ezen adatok segítségével meghatározható a szüret optimális időpontja.
A Tarcalkutató.hu oldalon a következő mintavételezési módszert használták:
mennyisége: 10 fürt
vizsgált paraméter: cukor és sav tartalom, valamint pH
fürtök kiválasztása: Egy kiválasztott sorban Az 1. Oszloptól balra eső 1.fürt, a 2. oszloptól balra eső 2. fürt, a 3.oszloptól balra eső 3.fürt ….stb. a 10. fürtig. Összesen 10 fürt.
módszer: A fürtök préselésre kerülnek, majd a lebegő tartalom leülepedése után történik a mérés. A Brix fokot mérő digitális refraktométerrel cukor tartalom, laboratóriumban cukor, sav és pH mérést végzünk
A fürtök kválasztása minden pincészet és szőlőbirtok esetén más és más lehet!