Fröccs

Itt az ideje leszokni a túlzott sózásról, amely halált is okozhat

Augusztus 23. 15:13
A népbetegségnek számító magas vérnyomás egyik gyújtógombja a túlzott sózás - írja az Origo.hu. A lap szerint a változás azonban nem lehetetlen. Mit kell tennünk, hogy leszokjunk a sóról? 
 
Egy egereken végzett kísérlet segítségével megállapították, hogy a só függővé teszi az agyat, akár a cigaretta vagy a drogok. A kutatók magyarázata szerint: szerintük egy ősi beidegződés, ösztön az, amely ilyen mélyen belénk ágyazta a só szeretetét. Megtanultuk, hogy az egészségünk érdekében szükségünk van rá, a sóban található nátrium ugyanis az egyik legfontosabb makroelem az emberi szervezet számára.
 
„Az intenzív sózásról két hét alatt le lehet szokni. Egyszerűen napról napra kevesebb sót kell használni. Idővel szembejönnek a különböző ízek, amelyeket eddig elnyomott a só.” - mondják  szakértők. 
 
Az Origo.hu cikkében az áll, hogy a szakértők is azt tanácsolják, tegyük el szem elől a sószórót, ne emlékeztessük magunkat lépten-nyomon, hogy az étel mindig lehetne egy kicsit sósabb. Ha intenzívebb ízekre vágyunk, próbáljuk ki az illatos-illóolajos zöldfűszereket. 
 
A magas vérnyomást és a többi egészségügyi problémát a túlzott nátriumbevitel okozza, ezért bármilyen sót használunk, csökkenteni kell a mennyiséget. 

Jó formában van a 2012-es Kopár

Augusztus 23. 11:31
Csupa jót írnak róla Geréék a Facebookon, és hamarosan előrendelhető:
 

Nemzeti ünnepünk alkalmából, ma bontottunk egy palackot...Kopár 2012, az új évjárat szubjektíven: Rendkívül telt, sokr...

Posted by Gere Attila Pincészete on 2015. augusztus 20.

Idén több bor kerülhet a pincékbe

Augusztus 23. 08:16
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió hektoliternyi bor kerülhet a pincékbe a tavalyi 2,55 millió hektoliterrel szemben. Így meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége - írja augusztus 22-ei, szombati számában a Napi Gazdaság.
 
Az elmúlt év szegényesebb termése és a csökkenő import miatt a hazai borkészletek alaposan megcsappantak, így a szőlő felvásárlási ára emelkedhet.
 
A HNT prognózisa szerint idén a minőségi bor előállítására alkalmas, egészséges szőlő felvásárlási átlagára kilogrammonként 100 forint lehet.
A hegybíróktól beérkezett adatok szerint idén a gazdálkodók hektáronként 73,95 mázsa szőlőt takaríthatnak be. Így hozzávetőlegesen 59 ezer hektárnyi ültetvényen összesen 4,33 millió mázsa lesz a szőlőtermés az országban.
 
(Forrás: MTI)

Miért árul 2007-es sauvignon blanc-t egy szupermarket?

Augusztus 22. 19:16
Gróf Buttler, Árvay, Vesztergombi. Lisicza, Gere, Árvay, Jekl, Szőllősy, Simon, Ikon borok sorakoznak pár száz forintért az egyik szombathelyi szupermarket polcain. Ez igazán csábító ajánlat lehet az amúgy is árérzékeny vásárlók számára. Ám, ha valaki alaposabban szemügyre veszi a címkét, s egy kicsit ért a borhoz, azonnal rájön arra, hogy bizony ebben az esetben nem best buy-ról, hanem valami másról van szó - olvasható a Vinoporton, ahol az is kiderül, miért ilyen olcsók ezek a palackok.

Lecsó kecskesajttal? Miért ne?

Augusztus 22. 15:45
Ez a shakshuka, ami eredetileg Tunéziából származik, onnan került a Közel-Keletre, ahol leginkább reggelire fogyasztják - írja róla a Nosalty. A lényeg benne a buggyantott tojás, a paradicsomszósz, a hagyma, a chili és a fűszerkömény. De mehet még bele padlizsán, cukkini, paprika, articsóka, burgonya, és igen, kecskesajt is.

Megbénította Balatonboglárt a szüreti fesztivál

Augusztus 22. 10:25
Balatonbogláron a szüreti fesztivál miatt lezárták az egyetlen kikötőből kivezető utat - írja az Index. A portál információi szerint a lezárás több száz embert érintett, volt, aki emiatt késte le a repülőgépét, mások kéthetes kisbabával voltak kénytelenek rostokolni az úton. Ráadásul a lezárás két órával a felvonulás előtt érvénybe lépett, addig a dühös embereket nem engedték át az üres szakaszon.

Mi is az a próbaszüret?

Augusztus 22. 07:26
Nemrég hozta nyilvánosságra a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet az idei évi második próbaszüretének eredményét. De mit is jelent a próbaszüret? Egy adott mennyiségű szőlőbogyó vagy fürt leszüretelése, amely reprezentálja az egész területet. Majd a szedett mintának megvizsgálják a mustfokát, savtartalmát és ph-ját. Ezen adatok segítségével meghatározható a szüret optimális időpontja. 
 
A Tarcalkutató.hu oldalon a következő mintavételezési módszert használták:
 
mennyisége: 10 fürt
 
vizsgált paraméter: cukor és sav tartalom, valamint pH
 
fürtök kiválasztása: Egy kiválasztott sorban Az 1. Oszloptól balra eső 1.fürt, a 2. oszloptól balra eső 2. fürt, a 3.oszloptól balra eső 3.fürt ….stb. a 10. fürtig. Összesen 10 fürt.
 
módszer: A fürtök préselésre kerülnek, majd a lebegő tartalom leülepedése után történik a mérés. A Brix fokot mérő digitális refraktométerrel cukor tartalom, laboratóriumban cukor, sav és pH mérést végzünk

A fürtök kválasztása minden pincészet és szőlőbirtok esetén más és más lehet!

Nemes célért gyűjtenek majd a Magyar Borok Útja Rallye zárónapján

Augusztus 21. 19:38
Augusztus 28-án a budapesti Városligetből indul a 20. jubileumi Magyar Borok Útja Rallye, amelynek a mezőnye idén mintegy 100 autóból áll. A versenyzőknek az első nap 470 kilométert, a második nap 350 kilométert, a záró napon pedig 60 kilométert kell teljesíteniük augusztus 28-30. között.
 
A hazai turizmust, borokat és a közlekedésbiztonságot népszerűsítő háromnapos bortúra idén a Tokaji, Egri és Mátrai Borvidéket járja be. A Rallye abszolút győztesének járó vándordíjért versengő csapatoknak idén is pontosan kell teljesíteniük az útvonalat, időben érinteniük az ellenőrző pontokat (a korábbi érkezésért és a késésért egyaránt büntetőpont jár), valamint az egyes állomásokon teljesítendő összesen 20 feladaton a lehető legtöbb pontot kell összegyűjteniük - írja a TurizmusOnline.hu.
 
Az esemény sajtótájékoztatóján egy szép gesztusra is sor került: Regöci Attila, a versenyt immár húsz éve szervező és életben tartó Regő Kft, tulajdonosa elmondta, a gyöngyösi befutó alkalmával gyűjtést szerveznek a túra alatt egyik első győztesük, Fehér György újságíró számára, aki nagybeteg, és gyógyszerekre sincs már pénze. Az összegyűjtött összeget Gyöngyösön adják át a bajba került ex-versenyző családjának. 
 

Mit érdemes tudni a bazsalikomról?

Augusztus 21. 16:06
A bazsalikom leveleit felhasználhatod frissen vagy szárítva salátákhoz, levesekhez, egytálételekhez, főzelékfélékhez, hal- és húsételekhez használhatók. Mivel frissen vágva igen kellemes ízt ad a paradicsomnak, pizzák, spagettiszószok, paradicsomlé-öntetek nélkülözhetetlen fűszere. A friss levelek összetörve, közvetlenül a tálalás előtt kerüljenek az ételbe. De akár díszítésre is alkalmas.
 
Érdekesség, külső megjelenés: Egynyári növény, fehér vagy világos rózsaszín virággal, nagy, ovális, világoszöld aljú levelekkel. Erős, kissé szegfűszegre emlékeztető illatú növény, a felső, fiatal levelei enyhébb aromájúak. A bazsalikom, más néven a „növények királya” nevét a görög basileus szóból eredeztetik, melynek jelentése: király.
 
Gyógyhatás: A friss levelekből való főzet enyhe hashajtó hatású, levele néhány óráig borban áztatva jó erősítőszer.
(Forrás: Nosalty.hu)