Egészségesebb kenyerek kerülnek a boltokba
Január 15. 16:15
Akár már egy év múlva jobb minőségű kenyeret ehetünk, ugyanis a kormány szabályozná, hogy melyik kenyérfajtának mit kell tartalmaznia - írja a Hiradó.hu. A új szabályok szerint például a rozsos kenyérben minimum 30 százalékos roszlisztartalomnak kell lennie, hogy így nevezhessük. Ez kétszer több mennyiséget jelent, mint a mostani. A rozskenyér esetében pedig 40-ről 60 százalékra emelekedik a rozsliszttartalom.
Olyan termékek elkészítési módja is bekerül a hazai élelmiszerszabályozási információkat tartalmazó Magyar Élelmiszerkönyvbe, amelyek eddig nem szerepeltek ott. Ilyen a graham, a teljes kiőrlésű, a tönköly, és a kukoricás kenyér. A teljes kiőrlésű kenyérben a felhasznált liszt legalább 50 százaléka teljes kiőrlésű lesz, a graham kenyérnek pedig legalább 90 százalékban kell majd graham búzalisztet tartalmaznia – magyarázta a Helyi Híradóknak a Pékszövetség szakmai titkára. Werli József elárulta, hogy a szabályozás legfőbb célja, hogy a fogyasztók áttekinthető választékkal találkozzanak a boltokban.
A változás előírja a kenyerek sótartalmának csökkentését is.