Fröccs

Körbe-körbe vastagon, befagyott a Balaton

Január 14. 17:01
És így néz ki drónról:
 
 
De az, hogy vastagon, persze relatív. A Vizimentők.hu azt írja, hogy rámenni még nem biztonságos. Ahhoz legalább 10-12 cm vastag páncél szükséges.

Pesten nyílt egy hely, ahol olcsóbb lett a tej

Január 14. 16:35
 
A jövőben komoly jelentősége lehet az ilyen helyeknek, hiszen emelkedik a nyers tej ára.
 
Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára kilogrammonként 78,66 forint volt az elmúlt év novemberében. A zsírtartalom 0,08, és a fehérjetartalom 0,02 százalékpontos javulása hozzájárult a nyers tej árának 1 százalékos növekedéséhez - olvasható a Magyarmezőgazdaság.hu-n. 
 
A nyers tej ára 20 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A nyers tej felvásárlása a 2014. novemberit 4 százalékkal haladta meg, míg a 2015. októberitől 4 százalékkal maradt el.
 
Az Európai Bizottság decemberben megjelent előrejelzése szerint 2014 és 2025 között az Európai Unióban a tejhozam 19 százalékkal javulhat, míg a tejhasznú tehénállomány 8 százalékkal, 21,5 millió egyedre csökkenhet, így a tehéntej termelése 9 százalékkal, 173,9 millió tonnára emelkedhet.
 
A KSH adatai szerint Magyarországon a tej és tejtermékek összes értékesítésének nettó árbevétele 2014-ben 246 milliárd forint volt, 16 százalékkal nőtt egy év alatt, és az élelmiszeripari termékek értékének 10 százalékát tette ki. A tejtermékek nettó értékesítési árbevételének 83 százalékát a belpiaci, 17 százalékát a külpiaci forgalom adta. A belpiaci értékesítés árbevétele 14 százalékkal, az exporté 32 százalékkal nőtt egy év alatt. A tejsavó termelése a másfélszeresére, a sajt és túró termékcsoporté 17 százalékkal, a folyadéktejé 10 százalékkal nőtt, míg a vaj és vajkrém termékcsoporté 1 százalékkal, a savanyított tejtermékeké 5 százalékkal csökkent. A KSH háztartási, költségvetési és életkörülmény adatfelvétel 2014. évre vonatkozó eredményei szerint a tej egy főre jutó fogyasztása 48,6 literről 46,5 literre, a joghurt, kefir és tejföl termékcsoporté 11,7 literről 11,4 literre csökkent, a sajt és túróé 5,7 kilogrammon stagnált, míg a vaj és vajkrémé 0,9-ről 1 kilogrammra nőtt. A vaj helyettesítőjeként számon tartott margarin fogyasztása 3,4-ről 3,2 kilogrammra csökkent, ami hozzájárulhatott a vaj fogyasztásának kismértékű növekedéséhez.

8,4 tonna terméket vont ki a forgalomból az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Január 14. 14:48
Néhány kirívó esettől eltekintve pozitív tapasztalatokkal zárult a 2015-ös téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés: a decemberi akció során 4997 vizsgálatot végeztek el a szakemberek, 8,4 tonna terméket vontak ki a forgalomból, 83 alkalommal figyelmeztetést és 185 esetben, összesen 21,7 millió forint bírságot szabtak ki - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
 
A közlemény szerint a 2014-es ellenőrzéshez képest kevesebbszer kellett intézkedni a termékek fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejének lejárta miatt. Különböző okok miatt a megvizsgált 27 635 élelmiszertétel 1,6 százalékát kellett kivonni a forgalomból. 
 
Szintén javulást figyeltek meg a kitelepült vendéglátók működésében: az ellenőrzött vendéglátóhelyek mintegy 80 százaléka megfelelően, 18 százaléka kisebb hibákkal, de biztonságosan üzemelt, és alig több mint 2 százalékuknál volt szükség hatósági intézkedésre. A kistermelőknél országszerte 427 ellenőrzést végeztek, a tevékenység felfüggesztésére 3 esetben volt szükség. 
 
A kirívó esetek között említették a karosszéria-lakatos műhelyben berendezett halfeldolgozót Fejér megyében, a súlyos higiéniai, nyomonkövetési és jelölési hiányosságokkal működő sütőipari céget Csongrád megyében és egy vásárolt alapanyagokkal trükköző kistermelőt Somogy megyében.
 
A szakemberek kiemelten ellenőrizték a friss húst, a halakat és haltermékeket, a virslit, az édesipari termékeket - köztük a bejglit -, a déli gyümölcsöket, valamint a borászati termékek közül a borokat és a pezsgőket. A fokozott ellenőrzés érintette a friss hal forgalmazást, az élőállat szállításokat és a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket is.
 
Higiéniai hiányosságokat - a tavalyi évhez hasonlóan - az ellenőrzések 4,1 százalékában találtak. A termékek minősége az ellenőrzések 3,2 százalékában nem volt megfelelő, ami a 2014-es 2 százalékhoz képest némileg emelkedett. A vizsgált élelmiszerek nyomonkövethetőségével az ellenőrzések 2,7 százalékánál volt valamilyen probléma.
(MTI)

Ésszel isznak a Dreher-nél

Január 14. 13:41
Lezárult a Dreher Sörgyárak Ésszel iszom! programja. A projekt központi gondolata a magzati alkoholszindróma, ittas közlekedés és a kulturált alkoholfogyasztás.A mindennapjainkat érintő alkohol addíció és ennek egészségünkre gyakorolt káros következményei vezettek a program létrejöttéhez. A Dreher Sörgyárak, különböző szakmai szervezetekkel, valamint a Magyar Rendőrséggel karöltve, a felelős alkoholfogyasztás mellett kampányol.

„Magyarország vezető sörgyártójaként kiemelt figyelmet fordítunk a felelős alkoholfogyasztás népszerűsítésére. Az Ésszel iszom! program folyamán olyan együttműködő partnerekkel dolgozunk, akik szakértői egy-egy fontos témának. A segítségükkel szeretnénk minél több ember figyelmet felhívni a kulturált alkoholfogyasztás fontosságára.” - mondta el Szederkényi Zita, a Dreher Sörgyárak szenior vállalati kapcsolatok specialistája.

Értesülésünk szerint, a projekt 2016-ban is folytatódik, amelynek kapcsán az egész országra kiterjedő kutatást végeznek.  Másodlagos célkitűzás, hogy a magyar eredményeket összevessék más országok eredményeivel, de ezt megelőzően  részletes helyzetértékelésre illetve az ehhez tartozó prevenciók meghatározására van szükség – számolt be az Élelmiszer.hu.
 

Hazudnak a boros címkék?!

Január 14. 12:30
Hazudnak a boros címkék?!
 
A University of California kutatásaiból fény derült egy féltve őrzött titokra. A kutatás rámutatott arra, hogy a borok hatvan százaléka átlagosan 0,42 százalékkal magasabb alkohol tartalommal rendelkezik, mint ahogy az a címkén szerepel. A mintába megközelítőleg 100 ezer palack bor került be a világ minden részéről. A chile-i és spanyol vörösborok mutatták a valós és feltüntetett értékek közötti legjelentősebb eltéréseket, a fehérborokat illetően pedig Chile és Amerika vezetnek.

Habár minimális különbségről beszélünk, a fogyasztók megtévesztése számos negatív következményt von maga után. Borozgatás során hajlamosok vagyunk alulbecsülni a bor alkoholtartalmát, ami nemcsak egészségünkre nézve veszélyes, hanem csökkenti a vezetési biztonságot is. 

Jogunkban áll maximálisan informáltnak lenni arról, hogy mit eszünk, mit iszunk, hiszen mi sem befolyásolja jobban egészségünket, mint a fogyasztásunk. A kalóriatartalom, összetevők, tápanyagok és az alkoholfok feltüntetése mellett, az italoknak konkrét adatokat is tartalmazniuk kell arra vonatkozólag, hogy milyen káros hatással lehetnek egészségünkre – írja a Telegraph.co.uk. 
 

Tuti trükkök bortároláshoz!

Január 14. 10:10
Nincs saját pincéd? Nem tudod hol tárold a karácsonyra kapott borokat? Félsz, hogy a szekrényen évek óta porosodó borok íze nem túl jó?
 
Lássuk be, nem lehet mindenkinek luxus pincéje, de ahhoz, hogy a felbontást követően a bor megőrizze a benne rejlő aromákat és ízeket, néhány alapszabályt érdemes betartanod. Kaptunk néhány tippet, ami hasznos lehet. 
 
  1. Helyezd vízszintbe a palackot, így elkerülheted a dugó kiszáradását!
  2. Tartsd állandó hőmérsékleten és keresd meg a lakás leghűvösebb zugát!
  3. Vigyázz, hogy ne tartsd huzamosabb ideig hűtőszekrényben!
  4. Az ideális hőmérséklet 10-14 celsius fok.
  5. Fénytől elzárva tárold, ugyanis a napfény ronthatja a bor beltartalmi értékét!
  6. Légy kreatív és ne habozz, készíts te magad bortartót! 
 

Egészséges italok, ha már unalmas vizet inni

Január 14. 06:36
4 ital, ami majdnem jobb a víznél - írja a Házipatika.com
  • A zöld tea a legegészségesebb italok közé tartozik, hiszen csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást, stabilizálja a vércukorszintet és még egyes esetekben a ráksejteket is képes tizedelni, valamint kiemelt szerepet játszik az agy védelmében is.
  • A kókuszvíz egy elektrolitdús ital, és sikerét részben annak köszönheti, hogy képes remekül újrahidratálni testünket, főként edzés után.
  • Egy tanulmány szerint 59 százalékkal kisebb esély van a Parkinson-kór kialakulására, ha naponta legalább egy korsó sört elfogyaszt valaki.
  • A legtöbb kutatás a tejfogyasztás előnyeiről számol be. Érdemes napi 3 pohárral fogyasztani, ez ugyanis az egészségügyi szervek által ajánlott tejmennyiség.

Íme, öt egészséges szénhidrát!

Január 13. 20:07
Mindenhonnan azt halani, mennyire hízlalnak, és milyen egészségtelenek a szénhidrátok. A feldolgozott szénhidrátokat érdemes valóban kerülni, de a Men's Health összegyűjtött öt olyat, amelyek egyenletesen tartják a vércukrot és energikusabbá is tesznek.
 
Egy szelet teljes kiőrlésű kenyér 13,6 g szénhidrátot tartalmaz, az alábbiak pedig jóval többet, mégsem mondhatóak egészségtelennek!
 
  1. Csicseriborsó
  2. Szójatej
  3. Alma
  4. Mazsola
  5. Édesburgonya

Íme a világ legdrágább italai

Január 13. 17:10
Határ a csillagos ég - és tényleg! A világ ledrágább iatlait gyűjtötte össze az Origo.hu. Nézzük csak!
 
  • Pasión Azteca, Platinum Liquor, Tequila Ley — 891 114 000 Ft 
Tequila platina palackban, amelynek üvegén minimum 6400 gyémánt található.
  • Henry IV Dudognon Heritage Cognac Grande Champagne — 509 208 000 Ft
A félmiliárdos konyaknak a palackja 24 karátos arannyal és platinával van burkolva, de 6500 gyémántot is találhatunk rajta.
  • Scottish Diva Vodka — 254 604 000 Ft 
Ez a világ legdrágább, háromszor szűrt, skót vodkája, amelynek a palackja is egyedi, hiszen annak közepén csiszolt hegyikristályok sorakoznak.
 
A teljes listát megtalálod az Origo.hu oldalán!