Fröccs

Egy gyümölcs, ami után bármit ihatsz, nem leszel másnapos?

Augusztus 12. 15:12
Az ausztrál Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet szerint aki nem akar másnapos lenni, az egyen körtét, mielőtt alkoholt iszik - olvasható az Indexen.
 
A lap idézi Manny Noakes-t, aki a kutatás vezetője volt. Eszerint a körte, egész pontosan a koreai körte levének fogyasztása nagyban csökkentette a másnaposság tüneteit a placebót fogyasztó kontroll csoport tagjaihoz képest. A legnagyobb különbség az alanyok koncentrációs készségében mutatkozott.
 
Noakes szerint a körte befolyásolja az alkohol feldolgozásában részt vevő enzimeket, így a test egyrészt hatékonyabban dolgozza fel az elfogyasztott mennyiséget, másrészt úgy tűnt, mintha a körtefogyasztás gátolta volna az alkohol felszívódását is. 

A magyarok egészségi állapota nem is olyan jó, mint azt néhányan gondolják

Augusztus 12. 11:51
A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója elmondta, hogy Magyarországon az emberek egy része nem megfelelően ítéli meg az egészségi állapotát, így a túlsúlyos férfiak 64 százaléka, míg a túlsúlyos nők 45 százaléka gondolja azt, hogy a súlya rendben van.
 
Török Krisztina az intézet által készített felmérés eredményeit ismertetve azt mondta, a felnőttek több mint kilencven százalékának ugyanakkor a legfontosabb életcélja az, hogy elkerülje a betegségeket.
 
A szakember az egészségkárosító szokásokról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy serdülőkorban a családnak a legnagyobb a védőszerepe. Utalt arra, a fiatalok ekkor mindent kipróbálnak, amit a felnőttek, így az alkoholt és a dohányzást is. Felmérésük azt támasztja alá, hogy jó családi minta esetén a fiatal nem fog rászokni a dohányzásra.
 
Közölte azt is, hogy Magyarország első a tüdőrákban, és van már olyan vizsgálati eredmény is, amely szerint a tüdőrák kialakulásáért kilencven százalékban a dohányzás a felelős.
(Forrás: MTI)

Ezt tudnod kell az olívaolajról!

Augusztus 12. 09:47
Az olívaolaj gazdag A- és E-vitaminban, melyeknek szerepe van a káros szabadgyökök semlegesítésében. Egyszeresen telítetlen olaj, csökkenti az úgynevezett rossz koleszterin szintjét, így védi a szívet és az érrendszert. Olyan tanulmányok is léteznek, amelyek szerint csökkenti a mellrák és a csontritkulás kialakulásának esélyét is.
 
Az olajnak magas a forráspontja, főzésre alkalmas, de magas hőfokon történő sütésre nem!
 
Az extra szűz kifejezés, az első sajtolásból származó olajat jelenti, ez a legjobb minőségű, jobb az íze és a tápértéke is.
 
A szűz olívaolaj már a második vagy harmadik sajtolásból származik, még mindig mechanikai úton. 
 
A sima, nem szűz olíva már a negyedik sajtolásból származik és nem tisztán mechanikai úton nyerik, hanem plusz hőhatással és vegyi kezeléssel, ezért ez a leggyengébb minőségű. 
 
Az olívaolajnak annyi fajtája van, mint bornak - mintegy 700 féle olaj létezik. A színe változó, egészen a világos sárgától a sötét zöldig. Lehet szűrt, vagy nem szűrt, ilyenkor apró bogyódarabkák úszkálhatnak benne, de ez a minőségét nem rontja.
 
Az olívaolajokról a Webbeteg.hu-n jelent meg írás.

Ezt a jeges italt próbáld ki ma este!

Augusztus 11. 20:04
Sárgadinnye, bazsalikom, fehérbor, szóda, jég. A koktél kitalálói sauvignon blanc-ból ajánlják elkészíteni. Így néz ki a kész jeges ital:
 
Ezt a jeges italt próbáld ki ma este!
Forrás: Pinterest.com
 
Recept:
- 1 dl sárgadinnyepüré
- 2 dl sauvignon blanc
- 1 dl citrom vagy lime szóda
- 2 levél friss bazsalikom
- jég

Körmére néznek a Sziget kocsmáinak

Augusztus 11. 18:10
Folyamatosan ellenőrzik a felügyelők a Sziget fesztiválon, hogy a kereskedők betartják-e a fogyasztóvédelmi előírásokat - mondta el Kiss Anita, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője kedden, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.
 
Az egyik legfontosabb feladat annak ellenőrzése, hogy kiszolgálják-e alkohollal a 18 éven aluliakat, de Budapest Főváros Kormányhivatalának felügyelői vizsgálják például azt is, hogy megfelelően mérik-e az ételeket és italokat, ki vannak-e írva az árak, illetve adnak-e nyugtát a kereskedők - ismertette a szóvivő.
 
Az idei rendezvényen eddig csak apróbb szabálytalanságokat találtak - közölte.
 
Kiss Anita kitért arra, az országban mindenhol kiemelt ellenőrzési terület, hogy a 18 éven aluliakat kiszolgálják-e alkohollal. Az első féléves adatok szerint eddig összesen 252 hatósági ellenőrzés volt az országban, 264 fiatalkorú segítségével történt próbavásárlás. Ebből 99 alkalommal találtak valamilyen jogsértést az ellenőrzést végzők, ami 39 százalékos kifogásolási arányt jelent. A vizsgált egységekben 93 esetben mulasztották el az alkalmazottak megkérdezni a vásárló életkorát.
 
Eddig a legtöbb probléma a boltokban volt, ahol minden második esetben adtak el alkoholtartalmú italt a 18 éven aluliaknak. A vendéglátó helyeken a vizsgálatok 35 százalékánál merült fel emiatt kifogás. Kiss Anita felidézte azt is, hogy tavaly a fesztivál alatt 132 vendéglátó egységet ellenőriztek. Ezek közül 19-nél volt valamilyen probléma, de nagyrészt a helyszínen pótolható, kisebb hiányosságok fordultak elő. 
Legtöbbször az eladási ár hiányzott, a második leggyakoribb probléma a nem megfelelő mérés volt. Tavaly egyszer nem adtak nyugtát, és csak egy esetben fordult elő az is, hogy fiatalkorút szolgáltak ki alkohollal.
 
A kormányhivatal fogyasztóvédelmi egysége minden évben tájékoztatást tart a vendéglátósoknak, hogy minél kevesebb legyen a visszaélés - hangsúlyozta az NFH szóvivője.
 
Az idén is várják a szakemberek az érdeklődőket a fogyasztóvédelmi hatóság sátrában a Szigeten, ahol ingyenes vizsgálatokat és tájékoztatást kaphatnak a látogatók.
(MTI)

Évről évre változó művészi boroscímkék

Augusztus 11. 15:33
1981 óta minden évben más művész vagy közismert személy tervezi meg a Fattoria Nittardi pincészet Chianti Classico borának címkéjét. A toszkán pincészet ezzel több legyet is üt egy csapásra: exponálja magát, mint akinek híres emberek isszák a borát, ugyanakkor megszólít egy olyan réteget is, amelyik nem elsősorban a borra kíváncsi - írja a Borravaló.hu.
 
Íme egy 2000-es évjáratú Chainti Classico címkéje:
 
Évről évre változó művészi boroscímkék
 
A sorozatból még többet a Borravalo.hu oldalon tudsz megnézni.

Te kóstoltál már zöld dió ízű bonbont?

Augusztus 11. 12:38
Az idei évi Great Taste Awards versenyen két kitüntetésben is részesült a szigetszentmiklósi csokoládégyár két bonbonja. A Sweetic cég az első magyar díjazott lett a kategóriában. A nyerő ízek a zöld dió és a matcha (japán zöldteafajta)-lime-gyömbér voltak.
 
A két éve működő családi manufaktúra csokoládémestere, Zala Judit az Origonak elmondta: „A versenyre beküldött bonbonjainkat némi fejtörést követően választottuk ki, mert fontosnak tartottuk, hogy a bírák a szaktudásunk mellett egy kis bepillantást is nyerjenek a magyar kultúrába, hazánk ízvilágába."
 
Az 1994 óta évente megrendezett londoni versenyen a világ legjobb ételeit és italait keresik több kategóriában. A 400 fős, gasztrokritikusokból, Michelin-csillaggal kitüntetett szakácsokból, illetve neves áruházláncok beszerzési igazgatóiból álló zsűri hónapokig tartó tesztelés során választja ki a legjobbakat összesen 10 ezer termékminta közül. A vakkóstolásnál kizárólag a bennük fellelhető ízjegyek harmóniája és az élelmiszer külleme alapján rangsorolják a termékeket.

A szigetszentmiklósi cég ezzel olyan nemzetközileg is elismert hazai elődök nyomdokaiba lépett, mint a chocoMe, a Floch, a Rózsavölgyi Csokoládé vagy Szántó Tibor termékei, amik más kategóriában szintén kaptak már ilyen kitüntetést a közelmúltban.
 

100 üveg bort rejtenek el a Balaton partján

Augusztus 11. 09:40
100 palack bort visznek Brüsszelbe, hogy megkóstolhassák a balatoni borokat a belgiumi hivatalnokok. Minden balatoni borfajtából visznek néhány üveggel. De a szállítmánnyal megvárják, hogy elkészüljön Európa első újbora, a csabagyöngye.
 
Ennek szüretje néhány napja kezdődött, de szeptember elején már boltokban is kapható lesz. Az akcióval azt szeretnék elérni, hogy a brüsszeli hivatalnokok is többet tudjanak a magyar borokról, később pedig jöjjenek majd el Magyarországra egy-egy bortúrára!
 
A kampány érdekessége, hogy nem klasszikus kóstoltatást szerveznek a brüsszeli hivatalok rendezvénytermeiben, hanem ajándékba adnak egy-egy palackkal az ott dolgozóknak. Mindössze annyit kérnek majd cserébe, hogy az üvegeket akkor bontsák fel, amikor éppen vendég érkezik hozzájuk. Köszöntsék őket ezekkel a minőségi borokkal.
 
A szállítmányból még egy karton bor hiányzik. Ez pedig a Csabagyöngye, amely Európa első újbora. Ezzel a borral még a nagyhatalmakat is megelőzzük majd. A franciák híres újbora a "bozsolé" csak hetekkel később kerül majd piacra. Így az Brüsszelbe is csak később kerül - állítják a szervezők.
 
Az akciót a Nyitott Balaton elnevezésű kampány keretén belül hajtják végre. Száz üveg  bort elrejtenek majd a Balaton partján is. Így nem csak a brüsszeliek, hanem a szerencsés megtalálók is tesztelhetik Európa első újborát is.
 
Aki nem jár sikerrel a keresésben, az néhány heten belül a polcokon is megtalálja a Csabagyöngyét. Mint az a néhány napja szüretelő Varga Pincészet tulajdonosai a sajtónak elmondták: Körülbelül 130.000 kiló Csabagyöngyét dolgoznak fel és ebből körül-belül 100 000 palack bor fog készülni.
 
Mindezekhez Fekete Tamás, a balatoni regionális TDM-szövetség alelnöke. Régóta megfogalmazott elvárás, hogy a Balaton egész évben programokat kínáló régió legyen. Pillanatnyilag a tavasszal, ősszel aktív kikapcsolódást kereső belföldi turisták számára a régió turisztikai kínálata alig létezik. Sőt, a közvélekedés az, hogy a szezonon kívül a Balaton kihalt, nincs nyitva semmi. A Nyitott Balaton - koncepció célja az, hogy májusban, szeptemberben ne egy alvó térség fogadja az érkezőket, hanem nyitott vendéglátóhelyek valamint az évszaknak megfelelő programok. A hamarosan zajló "kincskeresős" játékkal, azokat a pincészeteket szeretnék majd egy kicsit népszerűsíteni, akik ősszel is várják a turistákat.