Különleges kávézót nyit a belvárosban a humanitárius szervezet
Augusztus 01. 16:50
Empathy Cafe&Bistro néven kávézó és közösségi tér nyílik Budapesten az Arany János utcában, a Magyar Vöröskereszt székházának földszintjén. Az elképzelések szerint az Empathy nem csupán egy charity kávézó és bisztró lesz (a fogyasztással a szervezet karitatív munkáját támogatjuk), hanem egy olyan közösségi- és alkotótér is, ami fontos társadalmi témáknak ad teret.
Az augusztus 6-án nyitó vendéglátóegység több különlegességgel várja majd a vendégeket. A hely meghatározó itala a kávé lesz, amelyet egy Costa Rica-ban élő magyar Bányai László termel és Tóth Sándor, a szekszárdi Kávé Háza vezetője pörköl. Ételfronton a specialitást egy pizza-lángos hibrid fogja képviselni, amelyre friss, hazai alapanyagokból készült feltétek kerülnek.
Az étel- és italkínálat kialakításában alapvető szempont volt, hogy lehetőség szerint hazai termelőktől származó alapanyagokkal dolgozzanak és az is, hogy az üzemeltetés minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után. A kávézó szinte teljesen száműzi a műanyagot, nem használnak majd PET palackokat, csapvízből készítenek szűrt és magnéziummal dúsított vizet. Újrahasznosított tálalóeszközeik lesznek, a mosogatásához pedig csak zöld tisztítószereket használnak majd. A megmaradt ételeket szeretnék majd eljuttatni a hajlék nélkül élőknek.
Az épület kialakításánál figyeltek a látás-, mozgás- és a hallássérültek megváltozott igényeire és az akadálymentesítésre is. A hazai vendéglátóegységek közül elsőként az Empathy-ba került egy úgynevezett indukciós hurok, amely a hallássérültek számára könnyíti meg a kommunikációt. A hely szimbóluma egy 16 méter hosszú vendégasztal lesz, amellyel a Vöröskereszt fizikailag is szeretné megjeleníteni az Empathy fő mondanivalóját: "Üljünk egy asztalhoz és tegyük félre az előítéleteinket!”
A kávézó közösségi- és alkotótér funkciója már a nyitás előtt elindult, hiszen az Empathy közösségi könyvespolcára közel 100 ismert és elismert ember, színészek, írók, médiaszemélyiségek, zenészek és vendéglátósok ajánlották fel kedvenc könyvüket, vagy saját alkotásukat, amelyekbe kézírásukkal jegyezték be az empátiáról vallott gondolataikat.
Az augusztus 6-án nyitó vendéglátóegység több különlegességgel várja majd a vendégeket. A hely meghatározó itala a kávé lesz, amelyet egy Costa Rica-ban élő magyar Bányai László termel és Tóth Sándor, a szekszárdi Kávé Háza vezetője pörköl. Ételfronton a specialitást egy pizza-lángos hibrid fogja képviselni, amelyre friss, hazai alapanyagokból készült feltétek kerülnek.
Az étel- és italkínálat kialakításában alapvető szempont volt, hogy lehetőség szerint hazai termelőktől származó alapanyagokkal dolgozzanak és az is, hogy az üzemeltetés minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után. A kávézó szinte teljesen száműzi a műanyagot, nem használnak majd PET palackokat, csapvízből készítenek szűrt és magnéziummal dúsított vizet. Újrahasznosított tálalóeszközeik lesznek, a mosogatásához pedig csak zöld tisztítószereket használnak majd. A megmaradt ételeket szeretnék majd eljuttatni a hajlék nélkül élőknek.
Az épület kialakításánál figyeltek a látás-, mozgás- és a hallássérültek megváltozott igényeire és az akadálymentesítésre is. A hazai vendéglátóegységek közül elsőként az Empathy-ba került egy úgynevezett indukciós hurok, amely a hallássérültek számára könnyíti meg a kommunikációt. A hely szimbóluma egy 16 méter hosszú vendégasztal lesz, amellyel a Vöröskereszt fizikailag is szeretné megjeleníteni az Empathy fő mondanivalóját: "Üljünk egy asztalhoz és tegyük félre az előítéleteinket!”
A kávézó közösségi- és alkotótér funkciója már a nyitás előtt elindult, hiszen az Empathy közösségi könyvespolcára közel 100 ismert és elismert ember, színészek, írók, médiaszemélyiségek, zenészek és vendéglátósok ajánlották fel kedvenc könyvüket, vagy saját alkotásukat, amelyekbe kézírásukkal jegyezték be az empátiáról vallott gondolataikat.