Elhunyt Bozóky István, a Móri borvidék egyik legismertebb borásza - adta hírül a Feol.hu.
Hetven éves korában elhunyt Bozóky István, a móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend alapító tiszteletbeli nagymestere, meghatározó móri borász.
Bozóky István az egykori Móri Állami Gazdaságban végzett ereményes tevékenysége és munkássága után több mint két évtizede foglalkozott saját borászatával.
Kiemeltként kezetle az ezerjó fajtát és évről évre halmozta az érmeket, borai sok hazai és külföldi kitüntetést kaptak.
A tölcséres kávé ötlete egy Dayne Levinrad nevű baristának köszönhető, hosszas kísérletezés után sikerült megalkotnia a speciális tölcsért.
A dél-afrikai szakember találmányának lényege, hogy az édes ostya négy rétegű, amelyet belülről csokoládéval vonnak be, így a meleg hatására ez beleolvad a forró italba. A fogyasztónak körülbelül tíz perce van meginni a kávéját.
Maga a barista is elismeri, hogy a tölcséres kávé elsősorban marketingcélokat szolgál, fontos szerepet játszik a kávézó népszerűsítésében - írja az Origo.hu.
Főként dámvadból készült ételekkel, folklór- és gyermekprogramokkal várja a közönséget Tamásiban a Trófea Vadgasztronómiai Fesztivál, amelyet június 4-én tizedik alkalommal rendeznek meg a miklósvári parkerdőben.
A fesztivál egyik célja a vadhús fogyasztásának népszerűsítése - mondta Gál László, a házigazda Gyulaj Zrt. erdőművelési és közjóléti ágazatvezetője. Ennek jegyében rendezik meg visszatérően mintegy ötven csoporttal a vadételek főzőversenyét, és nyitnak éttermet vadhúsból készült fogásokkal. A versenyzők jellemzően dámvadból, vadkacsából, vaddisznóból főznek, de lesz muflonból készült étel is - tette hozzá.
Az egész napos programban a gyerekeknek vetélkedőket, ügyességi versenyeket, kézműves foglalkozásokat szerveznek, lesz fotó- és bábszínház, néptánc-, illetve népzenei előadások. Tartanak solymász és erdélyi kopó fajtabemutatót, és ezúttal is hirdettek pályázatot a Deerparade elnevezésű street art akcióra, amikor egy kiválasztott alkotó festhet ki egy életnagyságú dámszobrot.
A fesztivál idei újdonsága, hogy a parkerdő melletti lőtéren rendezik meg az elöltöltős fegyverek lövészversenyét, ami egyben a világverseny hazai selejtezője is lesz. Az 1800-as éveket idéző, fekete lőporos fegyverrel napjainkban ismét lehet vadászni; a vetélkedést a fesztivál közönsége is láthatja.
Ennek a készüléknek a segítségével, minden kávé addiktív fogyasztó álma valóra válik. Megszületett a kávégéppel egybekötött ébresztő óra. Ki ne szeretné a reggeli nyújtózkodás közben elfogyasztani forró, fekete kávéját?
A The Barisieur névű rendkívül designos új kávégép, pont ezen az elképzelésen alapszik, egyetlen egy probléma van vele kapcsolatban, hogy egyelőre, csak a prototípus létezik. A tervezők erősen lobbiznak annak érdekében, hogy beindulhasson a tömeggyártás és valóra válhason mindenki álma. Használata egyszerű, egyetlen egy gomb megnyomásával máris ágyba kaphatjuk reggeli életmentő kávénkat - írja az Origo.hu.
Az olasz parlamentben A bor civilizációja nevezetű tárgy kötelezővé tételéről döntenek. Mivel Olaszország az egyik legnagyobb bortermelőként pozicionálja magát, elengedhetetlen, hogy polgárai ne rendelkezzenek minimális ismeretekkel a helyi borágazatról - írja a Vitisphere.com. Ez a kezdeményezés elsősorban a 6-tól 13 éves korig terjedő gyerekeket érinti, akik heti egy órában tanulnának a bor történelméről.
Az olasz szenátort, Attilio Scienza, egy egyetemi tanár is támogatja ötlete fejlesztésében, aki szerint szintén fontos, hogy a fiatalok alapvető történelmi és szakmai tudást szerezzenek az olasz bor jelenéről és múltjáról.„A bor, mint a mediterrán kultúra egyik eleme, és a mediterrán nép hozzátartozója muszáj, hogy központi szerephez jusson az oktatásban. A bornak nem feltétlenül az alkoholizálást kell szolgálnia, hanem a kulturát, és egy olyan italt, ami mögött történelem van”- mondta a professzor.
Június 3-án pénteken reggel 8 óra előtt felbőgnek a motorok, és a Kincsem Parkból elrajtol I. Motoros Borok Útja Rallye mezőnye. Az autós Magyar Borok Útja Rallye 20 éves hagyományain alapuló élménytúra a Mátrai és az Egri borvidéket látogatja meg. Az ikonikus olasz Vespa motorgyár – 70 éves fennállásának alkalmából – a versenyzőknek lehetőséget biztosít arra, hogy vadonatúj jubileumi modelljeivel teljesítsék a két nap alatt mintegy 400 kilométeres versenytávot - írja a Trademagazin.hu.
Van már Nemzeti Bor Maratonunk, Magyar Borok Útja Rallye, most pedig egy olyan szegmensnek kedveznek a szervezők, akik motorral tennék meg a kijelölt távot és látogatnának el hazánk szebbnél szebb borvidékeire. A versenyzők nemcsak a táj szépségét élvezhetik, hanem az egyes helyeken különböző feladatokat kell teljesíteniük. Két nap alatt 10 kiváló borászat, és azok legfinomabb borai mutatkoznak be:a Mátrai Borvidékről a Kovács Borház, a Nandi Magdi Borászat és Vendégház, a Molnár és Fiai Pincészet, a Pálinkás Pincészet, a Nyilas Pincészet, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, az Egri borvidékről a Gróf Buttler Borászat és az Ostorosbor, a Tokaji Borvidékről pedig a Holdvölgy, valamint a Basilicus Borkultúra Központ.
A már meglévő rendezvénysorozat, a Magyar Borok Útja Rallye célja, mindig is a biztonságos és felelősségteljes közlekedés népszerűsítése volt, és ezzel a nemes céllal hívták életre a Motoros Borok Útja Rallye-t is. „A motoros élménytúra és a tőlünk megszokott módon kiváló hangulatban zajló baráti és üzleti kapcsolatépítés mellett nagyon fontosnak tartjuk, hogy rendezvényünk társadalmi célt is szolgáljon. Ezért felelősségvállalásunk részeként az évben minden egyes rendezvényünkön a hajléktalanok egészségügyi szűrésére, téli felkészítésére gyűjtünk. Az OxyTeam szakmai stábja, és a Pesti Vigadó Étterme már csatlakozott a programhoz, és bízunk benne, hogy kezdeményezésünk partnereink és barátaink körében további követőkre talál.” –mondta Megay Róbert Péter, a szervezőbizottság elnöke.
Ausztráliában a kézműves forradalom nem ismer határokat, ha a cél a megbontránkoztatás volt, akkor jelezzük sikerült. Az ausztrálok olyan kézműves sört dobtak a piacra, ami bálna hányásból készül, pontosabban a bálna által kihányt, megszilárdult ámbra felhasználásával állították elő - írja az Index.hu. A végeredmény meglehetősen bizarr.
Mi is az az ámbra?
Az ámbra tudniillik, a bálna gyomrában képződő anyag, amit időnként felöklendezik, a vízben marad, majd a partokon összegyűjtik. Hosszas áztatás után, a kellemetlen szagok távoznak, nem véletlenül a parfümgyártás alapanyaga már évtizedek óta. A tudósok régóta kísérleteznek egy hasonló aromákat adó és hasonló funkciókat betöltő ipari anyag előállításával, de sajnos eredménytelenül. A bálnavadászatok legfőbb okának az ámbrát tartják, hisz egy nagyon drága és egyedi alapanyagról beszélünk, ami megakadályozza az illatok lebomlását.
Május végén virágba borulnak a mezők, pipacsok nyílnak mindenfelé. Ilyenkor is érdemes a Balatonhoz ellátogatni. A Varga Photo Blog egy videót is készített a napokban, amelyet posztolt közösségi oldalán:
Két arca, hiszen két különböző évjárat termése került a palackokba, de ugyanazon fajta, termelő és terület adta a bor alapanyagát. Babiczki László, mátrai borász 2014-es és 2015-ös szürkebarátját tesztelte a Metropol:
„A 2015-ös populárisabb, közérthetőbb vonalat visz. Intenzívebbek a gyümölcsös jegyek, talán könnyebben célba találnak sok fogyasztónál. A 2014-es visszafogottabb, a palackos érlelés lesimított mindent, és az ásványos karaktert is jobban kiemelte. A 2015-ösben egy picivel több cukor is volt talán, ami szintén a populáris oldalát emelte ki.(...) A 2014-esben kevesebb a cukor, elegánsabb, feszesebb.”