Fröccs

Eljött a sauvignon blanc ideje!

Június 30. 09:33
Hajóstól Pannonhalmáig kóstolt sauvignon blanc borokat a Wineshack.hu, hiszen ilyenkor különösen jól esik ebből a friss, illatos fajtájú borból 1-1 pohár. Terítékre kerül az Oszvald Pincék 2013-as, a Kislaki Bormanufaktúra 2012-es és a Cseri Pince szintén 2013-as tétele.

Tücskök és bogarak a svájci élelmiszerboltokban

Június 29. 19:47
Az RT News szerint, a Svájci Állategészségügyi Szolgálat jóváhagyta három fajta rovar, jelesül a tücsök, a szöcske és a lisztkukac értékesítését - írja az Élelmiszer.hu.
 
A Svájci Nemzeti Tanács tagjai tavaly saját maguk tesztelték a rovarokból készült ételeket, melyek között többek között talán a lisztkukacburgert, a tücsökfasírozottat (kis krokett), a szöcskés csokis kekszet és a lisztkukacos citromos süteményt érdemes a leginkább kiemelni.

Megint itt a szőlőkabóca!

Június 29. 17:52
Az ország több megyéjében is megjelent a szőlőket támadó amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus), mely fitoplazmás megbetegedést terjeszt.
 
Fontos, hogy a jelenleg még lárva állapotában levő károsító ellen időben felkészüljenek a termesztők, hiszen megfelelő védekezéssel megvalósítható a növények védelme és elkerülhető a gazdasági kár.
 
Részletek a Metropol.hu-n!

Borturisztikai bemutatóhely nyílik Kalocsán

Június 29. 15:53
Folytatódik a Kalocsa turisztikai vonzerejét növelő, összesen 2,7 milliárd forintos projekt. A beruházás keretében 6 új vagy megújuló múzeum és kulturális létesítmény készül el. Többek között látogatóközpontot és borturisztikai bemutatóhelyet alakítanak ki, a város szülöttének, Nicolas Schöffernek a gyűjteményét látogatóbarát múzeummá fejlesztik. Megtörténik az Érsekkertnek és környezetének a rehabilitációja, valamint egy rendezvényközpont is épül.
 
A beruházás keretében az érsekség már befejezte a kalocsai temetőben a Kálvária felújítását, valamint a Népművészeti Tájház felújítása is napokon belül elkészül. A teljes beruházás 2016 tavaszán ér véget.

(MTI)

Cseh sört ad ki a Queen

Június 29. 09:52
A Queen egyedi módon ünnepli Bohemian Rhapsody című slágerének negyvenedik évfordulóját: kereskedelmi forgalomba is kerülő sört készíttetnek, ráadásul Csehországban. A címkén Freddie Mercury egyik rajzát fogják használni, melyet még egyetemista évei alatt készített, amikor az Ealing Art College diákja volt - írja az Origo.
 

Egy könyv a természetes borok szerelmeseinek

Június 29. 06:30
Josko Gravner nevét jól ismerik az amfórában készült borok szerelmesei. Az egyszerűség és természetesség híve Joskos Gravner, aki 300 éves pincéjében készíti el borait az olasz-szlovén határnál. Már a szőlőben különleges odafigyeléssel és a Hold állását figyelembe véve végzi a munkákat, majd a borkészítés során amfórát használ. Egy könyv készült a munkájáról, gondolatairól, amelyet a fekete fehér fotók egészítenek ki.

New Yorkban nyit éttermeket az orosz McDonald's

Június 28. 20:25
Két éttermet akar nyitni New York Manhattan negyedében egy orosz palacsintára (blini) szakosodott népszerű orosz gyorsétteremlánc, amely később az egész Egyesült Államokra ki akarja terjeszteni hálózatát.
 
Ez az első eset, hogy egy orosz gyorsétteremlánc nyugati országban akarja megvetni a lábát.
 
Októberben vagy novemberben két éttermet akarunk nyitni Midtownban, Manhattan szívében – mondta Mihail Goncsarov, a Tyeremok gyorsétteremlánc vezetője, hozzátéve, hogy a cég 500 ezer dollárt (138,3 millió forintot) kíván erre a célra fordítani.
 
Az orosz piacon 15 éve jelen lévő Tyeremok mindenekelőtt a gyorsétkezés nemzetközi fővárosának számító New York keresletét kívánja felmérni.
 
Az étteremlánc mindenekelőtt orosz palacsintát kínál több tucatnyi ízesítéssel (lazacostól a banános csokoládésig), valamint az Oroszországban igen népszerű hajdinakását (grécskát).
 
Kétféle, helyi összetevőkkel – például juharsziruppal - ízesített palacsinta is szerepel majd a kínálatban – mondta Goncsarov.
A jövőben a vállalat ugyanolyan kiterjedt hálózatot szeretne létrehozni az Egyesült Államokban, mint amilyen Oroszországban működik: 300 éttermük van, többsége Moszkvában és Szentpéterváron.
 
Goncsarov elmondta: ha az elgondolás sikeres lesz, 300-400 étterem megnyitásával számolnak.
 
Az ukrajnai válság miatt az Oroszország és a nyugati országok között kihűlt viszony és a gazdasági szankciók ellenére a Tyeremok nem tart attól, hogy kedvezőtlenül fogadnák tervét az Egyesült Államokban.
 
A média teremtette ezt a légkört. Sok olyan ember van, aki egyszerű hétköznapi életet él, és érdeklik az új elképzelések, új ízek és az új éttermek – mondta Mihail Goncsarov.
(MTI)

Itt a szörpforradalom vége!

Június 28. 17:51
A házilag készített szörpök éttermi megjelenése az évekkel ezelőtt elindult magyar “gasztro-forradalom” egyik formai jegye volt. Egyfajta szimbólum és garancia is egyben. A frissen készített, ötletes szörpök kezdetben még a haladás jelképei voltak. “Szörp is van? Tényleg? Nagyszerű!” – bólogattunk elégedetten összenézve, és a beavatottak magabiztosságával tudtuk egyből, hogy a forradalom által megszentelt helyen vagyunk. Szörpöt inni akkoriban, egyfajta megkülönböztető, szabadkőműves-féle jelkép is volt egyben. Ez volt a szörpök első, tiszta és forradalmi időszaka - írja Csíki Sándor a Food & Wine-on.
 
Ám az első vonalba tartozó, komoly és elkötelezett szörpkészítőket hamarosan követték az epigonok. Ők ebből a világból már csak annyit láttak meg, hogy a szörp jelkép, és részesülni is akartak a jelkép spirituális és vendégvonzó erejéből. A frissesség, szezonalitás és harmónia eszméje egyre csak halványult, s bár vele együtt a szörpök minősége is romlott.
 
De a történetnek még koránt sincs vége! Így folytatódik.