Fröccs

Eltűnhet a magyar málna a piacról

Augusztus 12. 10:37

A magyar termelők szerint már egyre kevésbé éri meg a nagy kézimunkaerő-igényű tevékenységgel foglalkozni - írja az Index. A Magyar idők lapnak Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke elmondta: töredékére csökkent a málna hazai termőterülete és a következő években valószínűleg meg is szűnik a hazai termesztés. 

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai szerint a kilencvenes évek elején még 27 ezer tonna málna termett évente Magyarországon, a teljes megtermelt mennyiség mára másfél-kétezer tonnára csökkent.

Csizmadia György szerint részben erről is a munkaerőhiány tehet: a nagyobb ültetvényekre ugyanis nem találnak munkást, a kissebbekre még kevésbé. A dolgozók bére pedig egyre nagyobb arányt képvisel a termék árában, a 600 forintért eladható egy kiló gyümölcs árából 120 forintot a munkaerőköltség visz el,  így pedig már nem nagyon éri meg termeszteni. Szerbiában, Romániában és Ukrajnában egyébként ennél jóval olcsóbban dolgoznak az ültetvényeken.

A probléma minden nagy kézimunka igényű növénynél, így például a szamócánál is érzékelhető. Sőt, állítólag a szamócánál még rosszabb a helyzet, 200 forintért termelik és 400 forintért tudják a nagybani piacon eladni a termelők. Megoldás pedig nincs, a növekvő munkaerőköltségeket nem fogják kifizetni a fogyasztók. Ha 400 helyett 1000 forintért lehetne eladni a szamóca kilóját, akkor megérné, de a vásárlók nem fogadják el az áremelést.
 
 

Pénteken már itt lesz a május!

Augusztus 11. 17:55
Ma mér erősen felhős lesz az ég, napközben pedig a keleti tájakon még kialakulhat gyenge eső, zápor. Az északnyugati szél többfelé lesz élénk, néhol erős széllökések is várhatók. Délután mindössze 17 és 22 fok közötti értékeket mutathatnak a hőmérők, viszont holnap mindenhol csökken a felhőzet, és többórás napsütésre számíthatunk. Kellemes, tavaszi idő lesz, 20 és 25 fok közé erősödik a nappali felmelegedés - írja a Köpönyeg.hu.
 
Szombaton már sok napsütésre van kilátás, csak eleinte a délnyugati tájakon lehet több felhő. Kellemes nyári idő lesz: a délutáni órák hőmérséklet 22 és 27 fok között alakul.
 
Vasárnap már beindul az enyhe gomolyfelhő képződés is, lehet nyári zápor, zivatar. Délután már 26-31 fok közötti értékeket mérhetünk, és ez az időjárás marad a jövő hét első napjaiban is.
 
 
 
 
 

Itt van 10 balatoni borfesztivál

Augusztus 11. 08:25
Itt van 10 balatoni borfesztivál
 
Amint azt már megszokhattuk, ilyenkor szerencsére tele van a Balaton minden oldala borfesztiválokkal. Mi ezeket ajánljuk:
 
1. Almádi Borfesztivál (augusztus 5-21.)     
2. Balatonfüredi Borhetek (augusztus 6-28.)
3. XVII. Zalakarosi Bornapok (augusztus 11.)
4. XII. Badacsonyi Szürkebarát és Magyar Szürkemarha Ünnepe (augusztus 12-14.)
5. XII. Györöki Bor & Dal Fesztivál (augusztus 12-14.)
6. Hévízi Borünnep (augusztus 17-21.)
7. Tapolcai Ünnepi Napok és Borhét (augusztus 17-21.)
8. Vonyarci Bor- és Csemegeszőlő fesztivál (augusztus 17-20.)
9. Balatonboglári Szüreti Fesztivál (augusztus 18-21.)
+1 Vonyarcvashegyi Pontyfesztivál (augusztus 25. - 27.)

Világbajnok szőlős saláta 10 perc alatt

Augusztus 10. 17:37
 
Világbajnok szőlős saláta 10 perc alatt
Néha nem árt, hogyha a változatosság kedvéért felfrissítjük kedvenc salátáinkat. A Nosalty remek ötlete például pak-choit és édesköményt javasol ebbe a frissítő, könnyű és ötletes szőlős salátába!
 
Hozzávalók (2 személyre):
 
  • 4 közepes db salátalevél
  • 150 g uborka
  • 1 db pak-choi
  • 1 nagy db édeskömény
  • 125 g mozzarella (apró golyós)
  • 400 g szőlő
  • 2 ek almaecet
 
Elkészítés:
 
  • A salátát falatnyi darabokra vágjuk, két tányéron elosztjuk.
  • A pak-choi-t leveleire szedjük, és felszeleteljük. A salátára szórjuk.
  • Az uborkát felkockázzuk, a tányérokon elosztjuk.
  • Az édesköményt összevágjuk, mint a hagymát, a salátára dobjuk.
  • A mozzarellagolyókat kettévágjuk, a salátákon elrendezzük.
  • A szőlőszemeket elfelezzük, a tányérokon elosszuk.
  • 1-1 ek. almaecettel meglocsoljuk, és tálaljuk.
(Via)

Ha úgy vesszük, „sajtburesz” lett az Év Strandétele

Augusztus 10. 15:31
Ha úgy vesszük, „sajtburesz” lett az Év Strandétele
Big MEKK
 
A Balatoni Kör által alapított Év strandétele díjat idén a kecskesajtos-bazsalikomos Big MEKK - tehát egy speciális „sajtburesz” nyerte. A badacsonyi Kishableány és a boglári Paletta specialitása viszonylag könnyen elkészíthető és univerzális strandétel. Még azok is kedvelik, akik nem rajonganak a rántott sajtért és hasonlókért.
 
Az előválogatást idén is a We Love Balaton portál végezte, a végső szót pedig egy szakmai zsűri mondta ki: Stahl Judit, Kalas Györgyi az Index és Zirig Árpád az Origo gasztro újságírója.
 
Év felfedezettje különdíjat adtak a vonyarci The Spot Grill & Bar strandbüfének. Az idén megnyílt hely lángosburgere, a hozzá készített coleslaw és az egyedi mártogatós szószok egyaránt kiválóak.
 
Egyre jobb a verseny mezőnye, mivel sorra nyílnak az új strandbisztró helyek a Balatonnál, de a korábbiak is tovább újítanak, fejlődnek. A badacsonyi Kishableány, illetve a boglári Paletta MangaLaci (füstönsült hasalja és dagadó) pulled pork óriásszendvicse szintén dobogós helyet érdemelne. Nemcsak náluk, máshol is egyértelmű gasztrotrendként jelent meg a minőségi rántott sajt, ebből a kategóriából a zánkai Neked főztem öt különböző tehénsajtból készült kombója került a döntőbe, a gyenesdiási Darnay Pincétől pedig a Ficánka nevű füstölt pisztrángos saláta pohárban.
 
A másik partról idén még a szántódi Déli Part BBQ fért be a finisbe, Barbecue oldalasával, de a verseny elsősorban olyan ételekre fókuszál, melyek könnyen elkészíthetők a legtöbb strandbüfében, így az egyre több helyen megjelenő barbecue legfeljebb külön kategóriaként érvényesülhet.

A díjat alapító Balatoni Kör szóvivője, Kardos Gábor kiemelte: „A színvonal javítása úgy lehetséges, ha látványosan megújítjuk a kínálatot és magasabb minőségi sztenderdeket tudunk megfogalmazni. Pontosan ezért hirdettük meg már tavaly a Beach Food programot: a balatoni büfékultúrában alternatívát és igazi megújulást a frissen, helyi alapanyagokból készített kreatív ételek jelenthetnek a mirelit tömegáruval szemben. A jó vendéglátós szakembereket nemcsak anyagilag kell jobban megbecsülni. Az Év strandétele díj ebben a kategóriában a szakmai elismerés és karrier egyedülálló lehetőségét teremtette meg. A különleges minőséget nyújtó strandbisztrók egy része akár őszi-tavaszi hétvégéken is nyitva tarthatna, ha üzleti modelljüket nem kell a július-augusztusi tömegturizmusra építeni.”

Augusztus végéig kell leadni a termésbecslést

Augusztus 10. 14:50
Több borvidéken még nem fejeződött be a júliusi jégverések kárfelmérése, ezért a szőlősgazdáknak augusztus 25-ig kell leadniuk a termésbecslést, amely előzetes képet ad majd az idén várható bor mennyiségéről - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmaközi igazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán.
 
Reiter Szilvia azonban megjegyezte, hogy a termés mennyisége nemcsak az időjárástól függ.
 
Úgy vélte, ebben a borászati évben nem lesz olyan jó a szőlőtermés, mint tavaly, amikor csaknem 3 millió hektoliternyi bort termelt az ország.
(MTI) 

1 másodperc alatt mém lett Kenderesi sajtbureszéből

Augusztus 10. 13:46
Kenderesi Tamás 19 évesen első olimpiáján első olimpiai érmét szerezte, amikor harmadik lett 200 méter pillangón. A verseny után az M4-nek így nyilatokozott: „Fantasztikus volt, nagyon meglepett, hogy összejött egy érem. Az utolsó öt méter már nagyon csípett, azt hiszem, a szívem vitt be. Elfáradtam, rám férne pár sajtburesz.
 
 
Az internet népe pedig AZONNAL lecsapott a lehetőségre:
 
1 másodperc alatt mém lett Kenderesi sajtbureszéből
(Via)

Sziget: 400 a bor, 560 a csapolt sör

Augusztus 10. 11:49
Itt vannak a 2016-os Sziget Fesztivál italárai. 1 dl folyóbor 400, a minőségi 550 Ft. Pezsgőzni pedig nem a Szigeten kell... :)
 
Sziget: 400 a bor, 560 a csapolt sör
Sziget: 400 a bor, 560 a csapolt sör
(Via)