Karácsonyi fűszerek, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne az ünnep.
Fahéj: Talán a legjellegzetesebb karácsonyi fűszer, illata könnyen beazonosítható. Orvosságként a hatásspektruma elég tág: fertőzés gátló és értágító hatású, csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet, segíti az emésztést, csillapítja a hasmenést és a hányingert. Külsőleg, kenőcsként vagy olajként segít a reuma és a hátfájás ellen. Terhesség alatt viszont nem ajánlott a használata, ugyanis egy kumarin nevű aromaanyagot tartalmaz, amely fejfájást, hányingert vagy szédülést okozhat, nagyobb mennyiségben pedig gátolja a véralvadást, károsíthatja a májat, sőt, halálos is lehet. Ezért érdemesebb például ceyloni fahéjat vásárolni, mert az kevesebb kumarint tartalmaz.
Gyömbér: Az egyik legáltalánosabb hatású fűszernek tartják, használata különösen hatékony természetes gyógymód fejfájás, gyomor- és menstruációs fájdalom ellen, de használják köhögés és hányinger kezelésére is. Utóbbi alól kivétel, ha a hányinger a terhességgel függ össze, mert akkor a gyömbér nem ajánlott. A kínai orvoslás a megfázás ellen is használja.
Szegfűszeg: Azt tartják róla, hogy antibakteriális és fájdalomcsillapító hatású, ezért gyakran alkalmazzák is fogfájás, száj- vagy torokgyulladás esetén. A hatása általában nem tart sokáig, de arra pont elég, hogy otthonról elérjük az orvost. Kevésbé ismert tény, hogy a szegfűszeg jó hatással van az étvágyra és az emésztésre, valamint szélhajtó hatású. Lehet főzni szárazon, vagy használni fűszerként levesbe, és persze különféle tésztákhoz.
Vanília: Eredetileg Mexikóból származik, egy ottani kúszónövény éretlen, kiszárított gyümölcse. Az aztékok úgy tartották, hogy mint az istenek fűszere, a vanília erősíti a szívműködést, csökkenti a félelmet és a fáradtságot, de hangulatjavítóként és afrodiziákumként is használták. Az orvostudományban reumára és különböző izom-rendellenességekre javasolják. Ma már gyakran állítják elő mesterségesen, például parfümökhöz.