Fröccs

Ennek a bornak ott a helye a karácsonyi asztalon

December 25. 11:10
A legtöbb családban csak karácsonykor kerül aszú az asztalra, hiszen egy nem hétköznapi borról van szó. Most a Metropol.hu egy izgalmas, elegáns aszút ajánl az olvasóinak, amelynek ott a helye a karácsonyi asztalon. Ez nem más, mint a Gróf Degenfeld 2004-es 5 Puttonyos Aszú tétele.
 
„Gyógynövényes, fűszeres, izgalmas illat, mely egy hűvösebb évjárat karakterét sugallja. Orvosi pemetefű, aszalt sárgabarack, méz, kis vegetális felhang, füstös. Az illatban van egy nagyon izgalmas vibrálás: az édesség mellett fanyarságot sugall.(...) Komplex, rétegezett bor. Szájban telt és lendületes, s a savak miatt kevésbé tűnik nehéznek, súlyosnak.”

Ez a világ öt legdrágább pezsgője

December 25. 07:44
Ez a világ öt legdrágább pezsgője
 
Az Éva magazin gyűjtötte össze a földkerekség legdrágább pezsgőit.
 
  • A Veuve Clicquot Yellowboam Ostrich champagne 3 literesés 1599 dollárba kerül. A struccbőrrel és 22 karátos arannyal lezárt üvegből összesen 3200 darab készült.
  • Ennél már húzósabb az Armand de Brignac Brut Gold Ace of Spades, ami szintén 3 literes palackban van. A chardonnay, pinot noir és pinot meunier házasítás arannyal borított üvegben, 2239 dollárért vehető meg.
  • Pinot noir ból készült, 15 éven keresztül érlelték a Champagne Krug Clos d'Ambonnay 1995, évjáratos pezsgőt, amelyből csak 250 rekesz került forgalomba, egy palack ára 3999 dollár.
  • Dom Pérignont is gyártó Moët et Chandonnak David Lynch tervezett 10 exkluzív üveget. Ezek egyikében van az a Dom Pérignon Rosé by David Lynch Jeroboam 1998, amiből 3 liter 11 179 dollárba kerül.
  • A „győztes” pedig a Dom Pérignon Rose Gold Mathusalem 1996, amiből mindössze 35 üveg került piacra, egy 6 literes palac ára 49 000 dollár, de sajnos már elkelt mind...

Badacsonyi juhfarkot ajánl a Wine Spectator

December 24. 17:53
A Wine Spectator szerzője, Matt Kramer arról ír, hogy miért lesz valaki borszakértő. Ehhez pedig a badacsonyi Laposa Pincészet juhfarkját hozza fel példaként.
 
Kramer egy portugál bortermelőkkel közös privát ebéden, a New York-i Betony étteremben rendelt egyet Laposa Juhfarkjából. Az asztaltársaság pedig egyöntetűen elalélt a bor minőségétől és egyediségétől.
 
Kramer ezen kívül még leírja, hogy a bor megnyugtat, békét ad, hogy szeret bort vásárolni, az anyagi oldaláról gondolkodni, és a bor érlelési idején, eltarthatóságán gondolkodni.

Újabb lista készült a legjobb pezsgőkről és aszúkról

December 24. 15:00
Ahogy az lenni szokott, a Bor is Piac is tesztelte a magyar mezőny pezsgőti és aszúit karácsony előtt.
 
Nézzük, szerintük melyek a legjobb pezsgők, késői szüretelésű borok és aszúk!
 
A teszt legjobb pezsgői:
  1. Kreinbacher Birtok Extra Dry
  2. Champagne Alfred Gratien Cuvée Brut Classique
  3. Garamvári Szőlőbirtok Vincent Optimum Brut, 2011
 
A teszt legjobb kései szüretelésű borai:
  1. Royal Tokaji Borászat Royal Tokaji Cuvée, 2013
  2. Hangavári Szőlőbirtok és Pincészet Késői szüretelésű Tokaji Furmint, Lapis-dűlő, 2013
  3. Tokaj Kereskedőház Grand Selection Tokaji Késői Arany, 2013
 
A teszt legjobb aszúi:
  1. Royal Tokaji Borászat Betsek 6 Puttonyos Tokaji Aszú, 2008
  2. Takács Pince 6 Puttonyos Tokaji Aszú, 2007
  3. Béres Szőlőbirtok és Pincészet Béres 6 Puttonyos Tokaji Aszú, 2008

Milyen előnyei vannak a karácsonyi fűszereknek?

December 24. 11:53
Karácsonyi fűszerek, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne az ünnep.
 
Fahéj: Talán a legjellegzetesebb karácsonyi fűszer, illata könnyen beazonosítható. Orvosságként a hatásspektruma elég tág: fertőzés gátló és értágító hatású, csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet, segíti az emésztést, csillapítja a hasmenést és a hányingert. Külsőleg, kenőcsként vagy olajként segít a reuma és a hátfájás ellen. Terhesség alatt viszont nem ajánlott a használata, ugyanis egy kumarin nevű aromaanyagot tartalmaz, amely fejfájást, hányingert vagy szédülést okozhat, nagyobb mennyiségben pedig gátolja a véralvadást, károsíthatja a májat, sőt, halálos is lehet. Ezért érdemesebb például ceyloni fahéjat vásárolni, mert az kevesebb kumarint tartalmaz.
 
Gyömbér: Az egyik legáltalánosabb hatású fűszernek tartják, használata különösen hatékony természetes gyógymód fejfájás, gyomor- és menstruációs fájdalom ellen, de használják köhögés és hányinger kezelésére is. Utóbbi alól kivétel, ha a hányinger a terhességgel függ össze, mert akkor a gyömbér nem ajánlott. A kínai orvoslás a megfázás ellen is használja.

Szegfűszeg: Azt tartják róla, hogy antibakteriális és fájdalomcsillapító hatású, ezért gyakran alkalmazzák is fogfájás, száj- vagy torokgyulladás esetén. A hatása általában nem tart sokáig, de arra pont elég, hogy otthonról elérjük az orvost. Kevésbé ismert tény, hogy a szegfűszeg jó hatással van az étvágyra és az emésztésre, valamint szélhajtó hatású. Lehet főzni szárazon, vagy használni fűszerként levesbe, és persze különféle tésztákhoz.

Vanília: Eredetileg Mexikóból származik, egy ottani kúszónövény éretlen, kiszárított gyümölcse. Az aztékok úgy tartották, hogy mint az istenek fűszere, a vanília erősíti a szívműködést, csökkenti a félelmet és a fáradtságot, de hangulatjavítóként és afrodiziákumként is használták. Az orvostudományban reumára és különböző izom-rendellenességekre javasolják. Ma már gyakran állítják elő mesterségesen, például parfümökhöz.
 

Itt a legjobb megoldás, ha nem jött össze a fehér karácsony

December 23. 19:53
Márpedig évek óta nem jön össze. Sőt, a társaságban van egy pár, akiknek a 3 éves kislánya még nem látott havat. Így megy ez.
 
Szóval alternatív megoldásokhoz kell folyamodni, hogyha fehér karácsonyra vágyunk...
 
Itt a legjobb megoldás, ha nem jött össze a fehér karácsony
 
„Fehér karácsonyról álmodom... De ha a fehér kifogy, majd iszom vöröset”
(Via)

Immunerősítés karácsonyi étellel?

December 23. 17:56
Az éde­sen pi­káns pá­rolt ká­poszta az egyik leg­jobb pá­ro­sí­tás sült húsok mellé! A kü­lön­böző ízek kom­bi­ná­ci­ója igazi gaszt­ro­nó­miai él­mény! De nem­csak finom a ká­poszta, hanem na­gyon egész­sé­ges is - írja a Ripost.hu.
 
A magazin felhívja a figyelmet arra, hogy a káposzta nyersen, salátaként tartalmazza a legtöbb C-vitamint, így vigyáz legjobban az egészségre, de egy gyors hőkezelés sem öl ki belőle minden értékes tápanyagot.
 
Szóval, ha köretben gondolkodunk, akkor a párolt káposzta a legjobb választás!
 
Még pár receptet is mutatnak, hogyan készítsük el.