Fröccs

Ennyibe kerül majd a karácsonyi hal

December 02. 14:39
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatbázisa szerint a fogyasztók a legtöbbször piacokon és áruházláncokban szerzik be a (karácsonyi) ételek elkészítéséhez szükséges halat. A fővárosi piacokon átlagosan jelenleg 1700 forint körül kapható a pontyszelet kilogrammonkénti ára, amely lényegében megegyezik a 2014-es év végi árakkal. Az áruházak közül, három nagy lánc árait összevetve minimális emelkedést láthatunk: a pontyszelet átlagos ára idén 1860 forint körül van, ami a tavalyi év végéhez képest 10 százalékos emelkedést jelent - áll a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárságának közleményében.
 
A busa olcsóbb a pontynál – a budapesti piacokon és a szupermarketekben 1000 forint alatt, míg vidéken 1100 forint körül kapható.
A közlemény szerint a másik közkedvelt hal, amit gyakran vásárol a hazai lakosság, az afrikai harcsafilé. Ez a hazánkban a 90-es évektől tenyésztett halfajta 2015 novemberében, a budapesti piacokon 2700-2800 forint körül volt megvásárolható. Az előző év végi árakkal összehasonlítva nem volt változás. A szuper- és hipermarketekben – a tavalyi év végéhez hasonlóan – nagyjából 2100 forint volt az afrikai harcsafilé. A vidéki nagyvárosokban tavaly és az idén is mintegy 2580 forintért kapható.
 
Egyre szélesebb körben terjed a lazacfilé is, ugyanakkor – a hazai halfajokkal összevetve – ezt a halfajtát már kevesebben engedhetik meg maguknak. A bruttó fogyasztói ár a fővárosi piacokon átlagosan 4800 forint körül változik, míg az áruházakban valamivel kevesebb, mint 4000 forint szerepel az árcédulán. A lazacfilé a vidéki nagyvárosokban 4300 forintos átlagáron érhető el, hasonlóan a tavaly év végi árakhoz.

Klónozott marhát esznek majd Kínában

December 02. 12:13
Klónozott marhát esznek majd Kínában
 
31 millió dolláros befektetéssel kereskedelmi célú marhaklónozó üzemet létesít az észak-kínai Tiencsinben (Tianjin) a BoyaLife, a klónozóipar egyik vezető cége - írja a 444.hu.
 
A húsgyárra az egyre jómódúbb kínaiak növekvő marhahúsfogyasztása miatt van szükség, és a jövő év első felében meg is kezdődik majd benne a termelés. Kezdetben évi százezer marhaembriót gyártanak majd, később viszont az üzem elérheti a az évi egymilliót a termelés.
 

Felejthetetlen borhoz a legritkábban van szerencsénk

December 02. 10:43
„Jó borhoz sokszor van szerencsém, igazán emlékezeteshez jóval kevesebbszer, felejthetetlenhez a legritkábban” - írja rszabi, a Borrajongó.blog.hu oldalon a Somlói Apátsági Pincészet tramini vertikális kóstolóját követően. A bejegyzés szerzője kiemelte a 2010-es tételt, amely köztudottan hazánkban nem tartozik az 5 csillagos évjáratokhoz, azonban úgy tűnik nagyon jól szerepelt a kóstoló alkalmával:
 
Borostyánba hajló színe és érett, mély illata egyaránt egy korosabb késői szüretet vagy szamorodnit idéz. Az első illatjegy, ami bevillan: édes sóskafőzelék, de ennél azért jóval többet mutat: van itt aszalt barack, dohány, méz, és fajtajellegként némi fűszer és halványan egy kis konzerv licsi, majd idővel egy kevéske birsalma. A korty vastag, jól kitöltött, de végig arányos, nem billen se erre, se arra. Ízében sárgabarack, trópusi gyümölcsök, méz, pici fa, a végén picike kesernye. Egyedi, szép bor.
 
A teljes sor kóstolójegyzetét a Borrajongó.blog.hu oldalon tudod elolvasni!
 

Nagyot „robbantak” a Törley pezsgők Franciaországban

December 02. 09:26
A 2015. november 18. és 20. között megrendezett Effervescents du Monde nevű nemzetközi pezsgőversenyen a Törley-cégcsoport három éremmel gazdagodott. A franciaországi versenyt a korábbiakhoz hasonlóan a Lycée Le Castelnél, Dijonban tartották. Több mint 100 szakértő bíráló zsűrizte a 26 országból nevezett pezsgőket. 622 minta érkezett és összesen 207 érmet osztottak ki, 31 aranyat és 176 ezüstöt.
 
A nevezett magyar termékek közül összesen hármat tüntettek ki éremmel, mindhárom palackban erjesztett pezsgő: az első a Törley Orfeum Rosé Sec, a második a Louis François & Co Pinot Noir Rosé Brut Nature 2011, a harmadik pedig a Hungaria Extra Dry - írja a Mandiner.hu.

Ezek a legjobb magyar újborok

December 01. 17:28
A 12. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválhoz kapcsolódó borversenyk eretében megválaszották hazánk legjobb újborait. Íme a top 13:
 
Ezek a legjobb magyar újborok
 
A további eredményekért kattints ide!
 

Garamvári: No Tanks. Bottles.

December 01. 12:46
Garamvári: No Tanks. Bottles.
Fotó: Graselly Balázs
 
Nyáron, a Pezsgő Szalon Nagy Pezsgő Kóstolón már láthatták a buborékos italok kedvelői, hogy Garamváriéknál komoly megújulás vette kezdetét. Ezt folytatja a családi (pezsgő)pincészet, a Mandiner már fel is tette a Youtube-ra az arculatváltást bemutató videót. Így fognak kinézni az új Garamvári pezsgők:
 

Íme, egy képen minden kihalászott tengerlakó

December 01. 10:49
Csak az Atlanti-óceánban és az Északi-tengerben ennyit halászunk. Durva, nem?
 
Íme, egy képen minden kihalászott tengerlakó

Hogy jövőre milyen kifogható mennyiségeket határozzanak meg, arra az Európai Bizottság novemberben már javaslatot is tett, eszerint 35 halállomány esetében a meglévő szinten maradna vagy növekedne a halászati kvóta, 28 halállomány esetében pedig csökkenne a teljes kifogható mennyiség - írja az Index.