Fröccs

Érett vörösbor, egy fehérboros vidékről

Július 05. 18:54
Vörösbort kóstoltunk egy alapjaiban inkább fehérborairól ismert borvidékről. Ez a merlot megmutatja a fajta erényeit, s elfogadható áron kínál egy elfogadható bort - írja a Metropol.hu. 
 
A borhoz az alapanyag Neszmély egyik leginkább napsütötte dűlőjében, a Gőteoldalban termett. Gyümölcshangsúlyos, de díszítésként ott vannak az édesfűszerek, zöldfűszerek, piros paprika és a vanília is. A gyümölcsök már inkább lekváros formában mutatják magukat, málna, szilva.

Ilyen az igazi tartármártás

Július 05. 15:49
A tartármártás klasszikus hideg mártás. A legnépszerűbb hideg mártásnak, a majonéznek az egyik leszármazottja. Látszólag jól ismerjük, miközben hazánkban vélhetőleg igen kevesen vannak, akik az eredeti recept szerint készítik. 
 
Csíki Sándor több receptet is közöl a Food & Wine-on.

Ezt tudja az alig egy éves balatoni borászat

Július 05. 11:57
Az alig egy éves balaton-felvidéki Zelna Borászat Budapesten mutatkozott be első évjáratával. A 2014-es nehéz évből kihozták a maximumot - olvasható a Mandineren.
 
A fiatal házaspár, Lukács Lilla és Barabás Barna 2014 januárjában kezdték a szőlővel való munkát. Mint mesélték régóta gondolkoztak már saját birtok alapításán, hiszen Barnának szőlész-borász a végzettsége. „Végül a nagypapám indított el minket, megmondta, hogy bele kell vágnunk, és neki nem lehetett ellent mondani” — meséli Lilla. A kezdeteknél aztán a teljes család mögéjük állt.
 
A 2014-es Zelna Roséról, a pinot gris-ről, az olaszrizlingről, a Csiten pinot gris-ről és a Farkó-kő olaszrizlingről itt olvashatsz bővebben.

Kávézol? Drogos vagy?

Július 05. 08:29
Világszerte emberek milliói kezdik a reggelt egy csésze kávé, tea, kakaó elfogyasztásával, vagy frissülnek fel a nap során egy csésze kapucsínó vagy egy pohár kóla mellett. Ezek a legnépszerűbb élénkítő hatású italok, melyek hozzájárulnak a napi folyadékbevitelhez, és ha mértékkel élünk velünk, más módon is jótékonyan befolyásolhatják egészségünket. Közös hatóanyaguk a koffein, amely jellemzően növeli az éberséget, a koncentrációt, a mentális és fizikai teljesítményt - írja a Vital.hu.
 
Európában az átlagos fogyasztás napi 200 mg koffein, de vannak olyan észak-európai országok – Dánia, Finnország, Norvégia, Svédország –, ahol ez az érték a napi 400 mg-ot is elérheti.
 
A szer hatásairól és a hozzá kapcsolható betegségekről szóló cikkhez ide kattints!

100 ezer liter bort locsoltak el a spanyolok

Július 04. 19:34
Több mint 100 ezer liter bort használtak lőszerként az észak-spanyolországi La Rioja borvidék Haro településén megrendezett borcsatában hétfőn - írja az Alfahír.hu.
 
A városkában mintegy 10 ezren lövöldöztek egymásra vörösborral vízipisztolyból, permetezőtartályból. Locsolták a bort korsóból és még gumicsizmából is, így a csatázók tocsogtak a vörösborban.
 
A borcsatát Szent Péter ünnepe alkalmából rendezik meg a településen az 1940-es évek óta, az esemény mára jelentős turistalátványossággá vált. A csata előtt misét tartanak, majd megvívják a küzdelmet, utána pedig bőséges lakomával ünnepelnek.

Lékelni nehézkes, figyelik a dinnyeárusokat

Július 04. 17:44
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a szezon indulásával fokozottan ellenőrzi a dinnyetermesztőket és árusokat.
 
A hivatal több mint egy tonna, ismeretlen eredetű görögdinnyét foglalt le egy Fejér megyei, főút mellett árusító termelőtől, aki hazai termékként árulta portékáját, a helyszíni ellenőrzés során azonban kiderült, hogy a dinnye nem származhatott saját termőföldjéről.
 
Az út mellett történő árusítás nem probléma, a szabályozás értelmében, aki a megfelelő hatósági engedélyeket beszerezi, például van közterület-foglalási engedélye, az élhet ezzel az értékesítési formával - írja közleményében a Nébih.
 
Őstermelő kizárólag saját termését, míg más vállalkozás – viszonteladóként – vásárolt árut is értékesíthet.
 
Azonban mindenkire vonatkozik, hogy az áru eredetét igazolnia kell, a termékeknek meg kell felelniük a forgalmazási minőségszabványokban előírtaknak - közölték.
 
Dinnyét lékelni csak abban az esetben lehet, ha az eszközök tisztításához és fertőtlenítéséhez, valamint a kézmosáshoz szükséges feltételek rendelkezésre állnak - áll a közleményben.
(MTI)

Rontja a memóriát a keksz?

Július 04. 14:27
Ezúttal nem brit tudósok, hanem amerikai kutatók mutatták ki, hogy a feldolgozott élelmiszerekben lévő transz-zsírok férfiakban összefüggésbe hozhatók a memóriaromlással. A transz zsírsavakat, vagy transz-zsírokat, az élelmiszerek ízének, textúrájának és eltarthatóságának javítása érdekében használják az élelmiszeriparban, de a kutatások már régóta összefüggésbe hozzák ezeket a szívbetegség megnövekedett kockázatával, ezért világszerte egyre nagyobb nyomás nehezedik a gyártókra annak érdekében, hogy ne használják ezeket zsírokat az élelmiszerekben - számol be a Vital.hu. 
 
A Public Library of Science ONE szaklapban megjelent kutatás kimutatta, hogy a nagyobb mennyiségű transz-zsír fogyasztása a 45 éven aluli férfiakban memóriaromláshoz vezet. Kiderült, hogy azok a férfiak, akiknek étrendje a legtöbb ilyen zsírt tartalmaz, általában tizenkettővel kevesebb szót tudtak felidézni a memóriatesztekben, mint azok a férfiak, akik kerülik a transz-zsírok fogyasztását.
 
Ez van. :(

Ilyen a Villa Tolnay Zöldveltelini-trilógia

Július 04. 11:12
Ez a bizonyos Zöldveltelini-trilógia egy érdekes kísérlet eredménye: a Holdhoz éjszaka szüreteltek, a Naphoz nappal, a Földhöz szintén, de cefrével/seprővel turbózták. Amennyiben a Hold és a Nap között nem lenne más különbség, mint a feldolgozásra érkező fürtök hőmérséklete, akkor könnyen oszthatnánk az észt: bármekkora macera lehet éjjel szüretelni, kifizetődik, hiszen egyetlen átvirrasztott éjszaka árán egy egész év munkáját lehet új szintre emelni. Van azonban más különbség is (talán több, én ennyiről tudok): a Nap alapanyagát két nappal a Holdé után szüretelték, és azonnal préselték, míg a Hold kapott 18 óra héjonáztatást.
 
A borok leírásáért a Művelt Alkoholistára kattints!

A Koch Borászat készítette Bács-Kiskun Megye legjobb desszert borát

Július 04. 08:00
A Koch Borászat készítette Bács-Kiskun Megye legjobb desszert borát
 
A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés június 26-i, kalocsai ülését követően ünnepélyes keretek közt hirdették ki a Bács-Kiskun Megye Bora díj 2015. évi nyerteseit. A Kunsági Borvidék és a Hajós-Bajai Borvidék borai vettek részt négy kategóriában a versenyen, melyet az idén Kiskunhalason rendeztek meg a Csipke Hotelben.
A Bács-Kiskun Megye legjobb desszert bora díjat a borotai Koch Borászat 2007-es évjáratú Koch Ice Wine Rajnai rizling Jégbora nyerte. A díjat Koch Csaba borász,  a Koch-Vin Kft. ügyvezetője vette át Rideg Lászlótól, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökétől.