Fröccs

Ez a nyár legtutibb édessége!

április 22. 11:30
Egy új kínai őrület tört be az édesség piacára, amely a Hong Kong Style Egg Waffle nevet viseli - derült ki a PandArte bloggertől. A deszert egyelőre nagyon kevés helyen kapható, viszont a magyar fogyasztók abban a kiváltságos helyzetben vannak, hogy Európán belül egyedül Londonban és hazánkban kapható ez az új nyári kedvenc. Epres, kiwis és sok-sok gyümölcsös ízben kóstolható, egy kis tejszínhabbal, valamint oreo-val megbolondítva pedig egyenesen maga a tökéletes deszert. 
 
Ez a nyár legtutibb édessége!
 

Ismeretlen eredetű, fertőzött burgonyát találtak

április 22. 09:08
Nagy mennyiségű káposztát és burgonyát semmisített meg a Nébih Heves megyében, ugyanis a káposztánál az ismeretlen eredet, a brugonyánál pedig a gyűrűsrothadás betegsége jelentette a problémát - írja az Origo.hu.  A kereskedők termékei, növény-egészségügyi kockázatot is rejtenek, ugyanis fenn áll a veszélye, hogy zöldségek és gyümölcsök, a baktériumos rothadást okozó karantén kórokozóval fertőzöttek.
 
Ez történt az egri forgalmozóval, aki nem tudta igazolni burgonyái eredetété, így azokat megsemmisítették. Az elmúlt években, másféltucat lengyel burgonyánál mutattak ki hasonló gyűrűsrothadásra utaló jeleket. A Nébih szorgalmazza, hogy ezentúl csak olyan burgonya haladhat át az országhatáron, ami rendelkezik CMS igazolással, ellenkező esetben a burgonyát jogukban álljon megsemmisíteni. 

Megalkották a szupertejet, nem fogod elhinni miből készül!

április 21. 19:45
A Ripple Foods USA-szerte piacra dobja borsófehérje-alapú tejét, amely GMO-mentes, nem tartalmaz allegréneket, a mandulatejnél nyolcszor több fehérjét és fele annyit cukrot tartalmaz, illetve a benne található kalcium mennyisége duplája a hagyományos tejben lévőhöz képest. 
 
„Úgy néz ki, a hagyományos tejek fogyasztói valóban szeretik, az alternatív tejek kedvelői pedig egyenesen imádják – mondta az ital kifejlesztőjeként Neil Renninger az Élelmiszeronline.hu információi szerint. – Valószínűleg már több ezer ember kipróbálta, és nagyon jó volt a fogadtatása.”
 
Több változatban is elkészítették az italt: hagyományos, édesítetlen hagyományos, vaníliás és csokoládés is megtalálható már ebben a hónapban a Whole Foods Market üzleteiben.
 
 

11 új taggal bővölt a Balatoni Kör

április 21. 16:32
A BalatoniKÖR megalakulása óta idén először bővült, az alapítók 11 új tagot választottak maguk közé.
 
Azokat hívtuk meg a Balatoni Körbe, akik a balatoni gasztronómia valódi szereplői, akik a saját területükön minőségi szolgáltatást nyújtanak. Vállalkozásukkal példát mutatnak, bátran kezdeményeznek, és tenni akarnak a közös balatoni célokért. A kibővült tagság arányait tekintve egyre kiegyensúlyozottabban veszi körbe a Balatont, ami szintén fontos szempont volt – mondta Laposa Bence, a BalatoniKÖR elnöke.
 
Az új tagok:
 
  • Dobosi Győző, Dobosi Pincészet És Vendégház (Szentantalfa)
  • Gutman László, Gutman Borpince (Kötcse)
  • Gyukli Krisztián, Gyukli Pince (Balatonfüred)
  • Hertzka András, Hertzka Birtok (Balatoncsicsó)
  • Nagy István, Borbarátok, Neptun Panzió (Badacsony)
  • Nagy-Golyán Nikoletta, Kalóz Strandbisztró (Fövenyes)
  • Molnár Júlia Dóra, Csendes Dűlő Szőlőbirtok (Badacsonyörs)
  • Pócz József, Pócz Pincészet (Balatonlelle)
  • Söptei Zsolt, Söptei Pincészet És Étterem (Csopak)
  • Tóth Balázs, BL Yachtclub & Apartments (Balatonlelle)
  • Florian Zaruba, Kristinus Borbirtok (Kéthely)
 
A kibővült Balatoni Kör első tevékenységeként a vendégek számára a tagoknál ingyenesen elérhető kiadvánnyal készül. A Kóstold Körbe!
megbízható, komplex turisztikai és gasztronómiai lehetőségeket mutat be, illetve egész éves programajánlatot kínál - olvasható az egyesület közleményében.

Jól szerepeltek a hazai diákok a nemzetközi gasztronómiai versenyen

április 21. 16:07
Az idei évben 12 csapat vett részt az egyetlen tanulók számára szervezett nemzetközi gasztronómia versenyen, ahol a magyar diákok kitűnő eredményt értek el. A megmérettetésen ifjú szakácsok, cikrászok és pincérek mérték össze erejüket. 
 
A Gundel Károly Szakképző Iskola adott otthont a versenynek, amelynek témája a Bor és Gasztronómia volt. A legjobb cukrász díjat a Gundel Károly, a legjobb pincér díjat pedig a Dobos C. József Szakképző Iskola csapata érdemelte ki.
 
A verseny különlegessége, hogy a fő témán belül a versenyzőknek igen nagy kreativitást engedett. A szakácsok például szabadon választhatták az alapanyagokat a menüsorhoz, melyet a választott pincészet borához készítettek.  A cukrászoknak tányérdesszertet és dísztortát kellett készíteniük, amelyhez a kiválasztott bort használták fel illetve a kiválasztott borászatra, borra vagy borászra utalt. A pincérek feladata pedig menüsor összeállítása, alkalmi díszasztal terítése és nagyközönség előtt végzett élőmunka volt - írja a Turizmusonline.hu.
 
A hazai díjazottak listája:
szakács különdíjak:
  • a legharmonikusabb menüért: BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája (Budapest)
  • a legszervezettebb, legtisztább, leghatékonyabb munkavégzésért: Vendéglátó, Idegenforgalmi és Kereskedelmi Baptista Középiskola és Szakiskola (Budapest)
 
cukrász különdíjak:
  • a borászatot legjobban megjelenítő dísztortáért: BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája (Budapest)
  • a legösszetettebb tányérdesszertért: BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája (Budapest)
 
pincér különdíjak:
  • a verseny szellemiségét legjobban megjelenítő díszasztalért és összkép kialakításáért: BVHSzC Giorgio Perlasca Szakképző Iskolája (Budapest)

A teljes listát a Turizmusonline.hu oldalán tudod megnézni!

6 éves „palacfogságra ítélték” a tokaji aszút

április 21. 13:54
A mádi Holdvölgy pincészet a napokban töltötte le a 2013-as évjáratú Culture Aszú tételét, amely két évet töltött hordóban, és még 6 év palackos érlelés vár rá. 
 
„Aszút készíteni kizárólag a több száz éves hagyomány tiszteletben tartásával lehet, ami mellett a modern technológiát is optimálisan kell használni. A cél az, hogy a lehetőségekhez képest a legmagasabb minőségű aszú szülessen. Ez csak 6 puttonyos kategóriában lehetséges, melyet a HOLDVÖLGY 2006 óta, minden évben folyamatosan megvalósít.(...) Hosszú időnek tűnhet, mire a borkedvelők először találkozhatnak majd a HOLDVÖLGY Culture 2013-as évjáratú Aszúnkkal, de úgy gondolom, hogy Tokaj legszebben csillogó folyékony aranyára érdemes ennyi időt várni!” - írja a pincészet főborásza, Gincsai Tamás.
 
6 éves „palacfogságra ítélték” a tokaji aszút
Forrás: Facebook.com/Holdvölgy

A Quimby is fellép a Bolyki pincészetben

április 21. 12:05
A Feszt!Egerrel a hevesi megyeszékhely visszakerült az országos "koncerttérképre", a szervezők pedig azt szeretnénk, ha a rendezvény a legjobbak között lenne - jelentette ki Tóth Tibor, a május 26. és 28. között rendezendő koncertsorozat főszervezője szerdai egri sajtótájékoztatóján.
 
A háromnapos, a Music Hungary zeneipari konferenciával és az ÉTER zenei tehetségkutatóval egybekötött Feszt!Egernek idén is a Bolyki pincészet ad otthont, az ott felállított három színpadon a magyar könnyűzenei élet meghatározó szereplőivel találkozhatnak a fesztiválozók.
 
Tóth Tibor elmondta, hogy május 26-án, a Music Hungary záró- és a fesztivál "nulladik" napján lép fel az idén 25 éves Quimby, a zenekar ezzel kezdi meg idei fellépéseinek sorát. Őket a Szabó Attila révén egri kötődésű Második műszak vezeti fel. Pénteken a Wellhello, a Mary Popkidz, a Halott pénz, a Paddy & the Rats, Péterfy Bori & Love Band, Odett, a 30Y és a Bëlga lép fel. Szombaton Ganxsta Zolee és a Kartel, a Road, a Tankcsapda, a Brains, Ivan and the Parazol, a Hiperkarma, Anna and the Barbies és a Supernem lesz látható. A péntek és a szombat estét diszkó zárja. 
 
Elhangzott: a bejárat melletti kisszínpadon elsősorban utcazenészeknek biztosítanak fellépési lehetőséget a szervezők, akik olyan fesztiválon kívüli programokat is szeretnének a látogatóknak ajánlani, amelyek a koncertek közötti időszakban is lekötik őket.
(MTI)

Bemutatták Londonban a Szepsy Pince 2007-es Eszenciáját

április 21. 09:48
Az idén Londonban megtartott Botrytis Forumon mutatták be a mádi Szepsy Pince 2007-es Eszenciáját; a tokaji borkülönlegesség 1480 angol fontos (580 ezer forintos) palackonkénti kiskereskedelmi árával a jelenlegi legdrágább magyar bor.
 
Kedden immár hatodik alkalommal tartották meg a Botrytis Forumot, melyet a világ botrytises édes borait termelő országok képviselői azzal a céllal hoztak létre tizenkét évvel ezelőtt, hogy felhívják a figyelmet a botrytises természetes édes borok különleges termőhelyi és borászati értékeire. Az első Botrytis Forumot 2004 szeptemberében rendezték Egon Müller (Mosel, Németország) a néhai Alois Kracher (Illmitz, Ausztria), Alexandre de Lur Saluces (Sauternes, Franciaország) Szepsy István (Tokaj, Magyarország) és Forczek Ákos londoni magyar borkereskedő részvételével.
 
Mint kiemelte, az esemény különlegessége magyar szempontból, hogy a Szepsy Pince az 1996-os és 1999-es évjáratok után újabb Eszenciát bocsátott piacra. A családi pincészetet Londonban ifjabb Szepsy István képviselte, aki rövid előadásban adott hátteret a 2002-es Aszú és a 2007-es Eszencia megértéséhez.
 
Az eszencia az összegyűjtött aszúszemekből kicsöpögő nektár, mennyisége rendkívül alacsony. Íze és struktúrája a világon egyedülálló, mint ahogy a 2007-es évjáratú Szepsy Birtok Eszenciáé is, mely 2,5 százalék alkoholtartalommal és 570 gr/liter cukortartalommal bír - számolt be Forczek Ákos.
 
A rendkívül magas cukortartalmú aszúszemek képződéséhez nélkülözhetetlen a nemes penész, azaz a Botrytis cinerea megjelenése a szőlőültetvényeken. A botrytis finom gombafonalaival átszövi és elvékonyítja a bogyók héját, ezzel a szőlőszemek víztartalma jelentősen csökken, a nemes rothadáson átesett szőlőbogyóban, azaz a keletkezőben lévő aszúszemben különleges aroma- és ízvilág alakul ki.
 
A tárolóedényekben összegyűlt aszúbogyók önnön súlyuknál fogva magukból kipréselt tiszta leve az eszencia. Cukortartalma elérheti a 800 g/litert is, alkoholtartalma legfeljebb 5 százalékos lehet.
(MTI)