Fröccs

Ezeket edd, hogy fiatal maradjon a bőröd!

április 20. 18:15
A helyes táplálkozás segíthet a beketgségeket elkerülni, valamint a bőr fiatalságát megőrizni. A Femcafe.hu összegyűtött 5 élelmiszert, amelyet érdemes fogyasztani.
 
1. paradicsom
2. kiwi
3. avokádó
4. bogyós gyümölcsök
5. citrom
 
Még szerencse, hogy hamarosan jön a paradicsom és a bogyós gyümölcsök szezonja!
 

Május elsején Köveskál téged is vár

április 20. 15:09
Köveskálon is nagy lesz a pörgés május első hétvégéjén, hiszen reggeltől estig programok, éttermek, borászatok, helyi porták és kertek várják a vendégeket. Azt írja a Turizmus Online, hogy Köveskál a Káli-medence gasztronómiai közepe: a 400 fős település három jegyzett minőségi étteremmel és több pincészettel büszkélkedhet, és majd minden évben szárba szökken egy új gasztronómiai kezdeményezés. A falu főutcáján haladva sorra érik egymást a finom borok és elsőosztályú fogások, ez a gondolat hívta életre a Gasztrofalu kezdeményezést is.

A bor Magyarország stratégiai terméke

április 20. 12:09
A bor Magyarország stratégiai terméke, jelentős exportcikk, a nemzeti karakter egyik meghatározója, a magyar gasztronómiai kultúra szerves része - hangoztatta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a VII. szőlő- és klímakonferencia megnyitóján Kőszegen - olvasható a Ma.hu-n.
 
A tárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára azt mondta: éppen ezért támogatja a kormányzat kiemelten a szőlőültetvények szerkezetátalakítását, borászati gépek beszerzését és technológiai korszerűsítését, valamint a magyar borok minél szélesebb körű népszerűsítését, beleértve az Európai Unió tagállamait és az EU-n kívüli országokat is.

Kardos Gábor belőtte a ziccert

április 20. 10:54
A Nobilis Borblog egy, a tokaji Kardos Gábor borait bemutató kóstolóról tudósít „Tokajjal kapcsolatosan még mindig azt a száraz bort kerestem, amelyre azt mondhatom, hogy nagyon tetszik. Az édes borok nem bírnak nagy jelentőséggel számomra, inkább mint gasztroborra tekintek rájuk. Gábor borai elhozták ezt a keresett bort, ám a durva az volt, hogy egyszerre hármat is - olvasható a bejegyzásben, ami itt érhető el.

Jonatánalma-pálinka lett a gyulai pálinkafesztivál legjobbja

április 20. 07:07
A tuzséri pálinka-manufaktúra jonatánalma-pálinkája lett a IV. pálinka-világkupa győztese - tájékoztatta Lovász Sándor, a XVI. gyulai pálinkafesztivál főszervezője szombaton az MTI-t.
 
A magyarországi főzdék összetett versenyét is a Gyümölcspárlat Bt. által működtetett tuzséri pálinka-manufaktúra nyerte, második helyen a Kunság-Szesz Zrt. által működtetett Mátyás Pálinkaház, a harmadikon a Bolyhos és Fiai Bt. végzett. A legeredményesebb bérfőzde címet a Trixon-B Kft. érdemelte ki.
 
A legeredményesebb bérfőzető Váli János lett, akinek az irsai-ászár törkölypálinkája nyerte a legjobb hagyományos, erős pálinka címet. Gyenesei István feketerigó-ágyas feketeribiszke pálinkája lett a legjobb magánfőzött párlat, egyben ő érdemelte ki a legeredményesebb magánfőző címet is.
 
A Békés megye pálinkája címet az Éden-tó Szeszfőzde Bt. sajmeggy pálinkája nyerte el. Lovász Sándor és a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Zalai Mihály megegyezése értelmében egy évig ez a pálinka viselheti palackján a címet a kereskedelmi forgalomban.
 
A szakmai zsűri a külföldi nevezők körében Románia legjobb párlatának Dezső Tibor és Füstös Imre muskotály szőlő borpárlatát tartotta, Szerbia legjobb gyümölcspárlata a Dibonis Distillery – amely a tavalyi évhez hasonlóan idén is a világkupa összetett verseny győztese címet is elnyerte – ágyas almája lett, Karol Alaxa pedig a Szlovákia legeredményesebb versenyzője címet érdemelte ki. 
 
A díjakat Zalai Mihály, Lovász Sándor és Lovassy György versenyigazgató adta át szombaton a gyulai Várkertben.
 
A versenyre több mint ötszáz pálinkát neveztek be, Magyarország mellett Örményországból, Romániából, Szerbiából, Abháziából és Szlovákiából is érkeztek minták.
(MTI)

Ingyenes lesz a Budapesti Pálinkafesztivál

április 19. 13:10
Idén tizedik alkalommal rendezik meg a Budapesti Pálinkafesztivált május 7-10. között a Városháza Parkban. A szervezők úgy döntöttek, hogy ebben az évben nagyobb alapterületen, több kiállítóval és még színesebb párlat-kavalkáddal várják a látogatókat - belépődíj nélkül. 
 
A hazai pálinkafőzdék párlatainak házasításából született az Év Almapálinkáját - idén is először - a fesztiválon kóstolhatja meg a közönség. A fesztivál hagyományaihoz híven almás pálinka- és ételkülönlegességek színesítik majd a gasztronómiai felhozatalt, s a legkiválóbb kézműves ínyencségek gondoskodnak arról, hogy legyen mivel megágyazni koccintás előtt.

Hamburger=vízpazarlás!?

április 19. 10:54
Mekkora egy hamburger vízlábnyoma? Mennyi vizet használunk fel hozzá? A válaszhoz jó tudni, hogy a vízhasználat nem más, mint egy adott idő alatt elfogyasztott (elpárologtatott) és/vagy beszennyezett víz mennyisége. A vízlábnyom meglehetős pontossággal kiszámítható bármilyen fogyasztói csoportra (személy, fogyasztók, család, város, nemzet), vagy vállalatra (állami vállalat, magán vállalat, iparág), de akár egy hamburgerre is - írja a Food & Wine, ahol a sokkoló eredményt is megtudhatod.
 

Megöli a Balatont a vasárnapi zárvatartás?

április 19. 06:45
A balatoni önkormányzatokból álló Balatoni Szövetség arra kéri a kormányt, hogy legalább a szezonban ne legyenek zárva a boltok a tó körül - írja az MTI-re hivatkozva a 444.hu.
 
A szövetség a Varga Mihálynak írt levéllel azt akarja elérni, hogy májustól szeptember végéig a környékre ne vontakozzon a kötelező vasárnapi zárva tartás. A szervezet elnöke, Szigliget polgármestere szerint nem a multik, hanem a kis üzletek üzemeltetői sérelmezik az új szabályozást. Balassa Balázs szerint sok esetben megoldhatatlan, hogy egy egész évben nyitva tartó kereskedelmi vállalkozásnál csak a családtagok dolgozzanak minden hétvégén.
 
Továbbá azt is figyelembe kell venni szerinte, hogy az üdülőrégióba érkező nyaralók számára a szabadság időszakában nincs különbség a hétköznap vagy a hétvége között.