Két napon át kukoricalángoson tálalják a krumplis gömböcöt
Szeptember 21. 15:31
Szeptember 23-24-én kerül megrendezésre Nyíregyházán az 5. Tirpák Fesztivál és Pálinkanap, valamint a 2. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokság.
Ez alkalomból a részt vevő több mint húsz nyíregyházi étterem, hét szakképző iskola és hagyomyányörző egyesület összesen 18 ezer adag tirpák specialitást készít el . A vendégek közel negyvenféle hagyományos tirpák ételből válogathatnak. Lesz tirpák cirkás paszulyleves, vágási lestyános ökörpörkölt köles-dödöllével, krumplis gömböc kukoricalángoson tálalva, tirpák káposztás-tejfölös libaaprólék tepertős galuskával, kondások bablevese, pergelt savanyú káposztás csirásgaluska, törtpaszuly és tirpák tarhonya is. A főzésbe a meghívott lengyel, ukrán és szlovák testvérvárosok is besegítenek.
Az esemény alkalmából a helyi vendéglátóipari szakközépiskola tanulói és oktatói 1000 adag szlváslepénnyel is meglepik a vendégeket, akik számos további süteménykülönlegességet (tirpák tekercset, almás és káposztás bélest, almás puffancsot, kemencés kalácsot, tökös bélest) is megkóstolhatnak. Vasárnap rendezik meg a bogrács- és grillbajnokságot, amelyen tizenhét csapat mintegy további ötezer adag ételt készít. A fesztiválon kitelepül több pálinkafőzde is, ezen kívül koncertek, valamint népzenei és néptáncbemutatók illetve egy postás utazó kiállítás színesítik a rendezvényt.
Az eseménnyel a szabolcsi megyeszékhely a várost újratelepítő tirpákokról, a tót, szlovák ajkú lakosokról emlékezik meg, akik a török idők után szinte elnéptelenedett településre beköltöztek és környéken létrehozták a ma is létező bokortanyák világát.