Fröccs

Ha szereted a mézeskalácsot, akkor a hétvégén Debrecenben a helyed

Augusztus 14. 16:14
Az idei, nyolcadik mézeskalács-fesztiválon, augusztus 15-én és 16-án Debrecen egyik legszebb terén, a Déri múzeum előtt kapnak majd ízelítőt az érdeklődők a mézeskalácsosság történetéből és termékeiből - hangzott el az esemény szerdai sajtótájékoztatóján.
 
A 2008-ban tartott első fesztivál azonnal bekerült a Guinness-rekordok közé, mivel több száz mézeskalácsot a kezében tartó résztvevő kart karba öltve alkotott élő láncot, "mézeskalács-kerítést" a Nagytemplom körül - mondta el Vajda Mária etnográfus, a fesztivál ötletgazdája. 
Debrecen a magyarországi mézeskalácsosság egyik jelentős központja: kiváló minőségű és messze földön híres mézeskalácsot készítettek itt évszázadokon keresztül, és készítenek napjainkban is. Az egyik jellegzetes debreceni mézeskalács neve - készítsék bár Európa más országában - ma is "debreceni tányér".
 
A vásárok, heti piacok, búcsúk, kisebb-nagyobb kulturális rendezvények elmaradhatatlan szereplői mind a mai napig a mézeskalácsosok - magyarázta Vajda Mária. 
 
A hétvégi mézeskalács-fesztivál a vidék jelentős méhészeti hagyományai révén nemcsak a mézeskalácsról szól, hanem a mézről, a méz kultúrtörténetéről, sokrétű felhasználásáról, fontos és előnyös élettani hatásáról, a méhészekről és a mézes csodák születéséről - fűzte hozzá Lakner Lajos, a Déri múzeum tudományos igazgatóhelyettese.
 
A mézeskalács, a méz és a mézzel készült termékek vására mellett változatos színpadi produkciók szórakoztatják majd az érdeklődőket a Déri téren, ahol a kicsiket népi játszótér és kézműves foglalkozások várják.
 
(Forrás: MTI)

Hogyan érdemes tárolni a sört kánikulában?

Augusztus 14. 12:28
A hőség gyorsítja a sör „öregedését” - írja az Élelmiszeronline.hu. A sört hűvös, száraz helyiségben érdemes tárolni, 8-20 Celsius fok közötti hőmérsékleten, védve a naptól. Nem tesz jót a sörnek a gyakori és nagymértékű hőmérséklet-ingadozás sem, az extrém hideg vagy meleg zavarossá teheti.
 
A vendéglátóipari egységek hordós kiszerelésű csapolt sörei 15 Celsius fok alatti hőmérsékleten tárolva őrzik meg legtovább frissességüket. A világos sört pedig 5-8 Celsius fok közötti hőmérsékleten ideális csapolni. A különböző típusú sörök ízeit 8-15 Celsius fokon élvezhetjük a legteljesebb mértékben.
 
A kánikulában jól esik a hideg sör, azonban ideális kóstolási hőmérséklete nem a jéghideg, az ugyanis eltompítja az ízelemeket. 
  • világos sörök ízét 8 Celsius fokon, 
  • félbarna sörökét 10 Celsius fokon
  • barna sörökét 10-12 Celsius fokon
  • búzasörökét 12-15 Celsius fokon lehet a legteljesebben élvezni.
„Sör mi több” 
 
A Magyar Sörgyártók Szövetsége célja, hogy a világszerte reneszánszát élő sör az őt megillető helyére kerülhessen a magyar fogyasztók asztalánál. A sörszezonnal együtt indult „Sör mi több” eseménysorozat célja, hogy elmélyítse a hazai sörkultúrát és új oldalairól mutassa be ezt a természetes italt. A rengeteg különböző sörfajta közül minden gasztronómiai fogás mellé kiválaszthatjuk a legmegfelelőbbet, mert az illatok és ízek sokszínűsége miatt az egyes sörök jól harmonizálnak az adott ételekkel, és együtt új, izgalmas íz-élményeket adnak. Mindenféle ételhez megtalálható a megfelelő sör, hiszen a sör lehet édes vagy fanyar, gyümölcsös, kesernyés, könnyeden friss, vagy éppen robusztusan telt, a lényeg, hogy kóstoljunk, kísérletezzünk.

Ilyen Villány egyik első bioborászatának kékfrankosa

Augusztus 14. 09:42
A villányi Wassmann Pincészettel már találkozhattak a Terroir Club rendezvényen, ahol minidg nagy lelkesedéssel mesél a tulajdonos házastárs boraikról. A 2012-es évjárat óta Demeter certifikált borokat készítenek a birtokukon.
 
Már az illatnál tudtam, hogy beletrafáltam a Wassmann 2012-essel. Kiváló fűszeresség, sötét gyümölcsök, eltalált hordóhasználat, pici földes jegyek kísérik. A rumosdiót félve írom le, mert nem érzem hordóhibának. Szájban vastag, de nem nehézkes, a tannin csiszolt, a savak jól tartják” - írja a Borravaló.hu kóstolójegyzetében a tételről.

Bemutatták a szuperegészséges vízet

Augusztus 14. 06:35
A Bai Brands italgyártó cég egy Antiwater (Antivíz) nevű, antioxidánsokkal dúsított vízzel szándékozik a piacra lépni - írja az Élelmiszeronline.hu a The Daily Mealre hivatkozva. A termékére úgy tekint a cég, mint a „vízalapú hidratálás következő generációjára”.
 
A nano-szűréssel megtisztított víz kálium-citrátot (elektrolitok) és a Bai saját antioxidáns-keverékét tartalmazza. Ez utóbbi egyébként kávégyümölcskivonat, nátrium-aszkorbát és aszkorbinsav (C-vitamin) egyvelegéből jön létre. A felsorolt összetevők állítólag segítenek megvédeni az egészséges sejteket a szabadgyökök okozta károsodásoktól.
 
Kávégyümölcskivonat-tartalma ellenére az Antiwater koffeinmentes. A kávégyümölcskivonatban egyébként polifenolokat és klorogénsavat találunk, amelyek állítólag képesek kissé „újra feltölteni” a fizikumunkat.
 
„A szervezetünkre oly sok pozitív hatással bíró, intenzív testmozgásról úgy tartják, hogy egyben a szabadgyökök termelődését is felgyorsítja, ami a testünket oxidatív stressz alá helyezi” – fogalmazott egy sajtóközleményben Ben Weiss, a Bai Brands alapítója és vezérigazgatója. – „Az antioxidánsokban gazdag étrend segíthet ellensúlyozni az oxidatív stressz hatásait, és az antioxidánsok tudvalevőleg lebontják a szabadgyök-molekulákat, illetve megakadályozzák őket abban, hogy kárt okozzanak az egészséges sejtekben.”
 
Az Antiwater palackonként 1,99 dollárba kerül.

Egy kiállítás, amit biztosan élvezni fogsz

Augusztus 13. 16:02
Tapas című, spanyol gasztrodizájn-kiállítás nyílt az Iparművészeti Múzeumban augusztus 6-án.
 
Az egész Konyha, asztal, Étel kiállítás az Acción Cultural Espanola művészeti szervezet, a budapesti Cervantes Intézet és az Iparművészeti Múzeum együttműködésének eredménye. Nem egyszeri, hanem vándortárlat, amely többek között Tokió, Miami, Washington, Toronto és Mexikóváros után került most éppen Budapestre. Esztétikai és ízérzékelésünket borzolják a sok hagyománnyal rendelkező spanyol ételkultúra dizájnmegoldásai. Október 4-ig van lehetőséged ellátogatni a Tapas kiállításra.
 
Íme pár hasznos tárgy fotója:
 
Egy kiállítás, amit biztosan élvezni fogsz
 
Egy kiállítás, amit biztosan élvezni fogsz
 
Egy kiállítás, amit biztosan élvezni fogsz
A képek forrása: a kiállítás Facebook oldala
 
 

Elizabeth Gabay: „A magyar rozéknak van esélyük a világpiacon”

Augusztus 13. 12:15
Elizabeth Gabay Master of Wine-nal készített e-mail interjút a Vinoport, amelyben a legutóbbi magyarországi látogatásáról, valamint a rozé borokról kérdezték.
 
„Őszintén szólva ritkán kóstolok magyar rozékat. Általában inkább a fehér- és vörösborokat ajánlják. Valószínűleg azért is, mert a legtöbb termelő nem tartja elég "komolynak" ezeket a borokat. (...) Annyit mondhatok, hogy most van néhány rozé, amely átlagos, és egy pár, amelyik valódi stílust mutat.”
 
„Talán Tokajnak nincs is szüksége több megjelenésre, és érdemesebb lenne inkább más borstílusokra fókuszálni. Abból a néhány rozéból ítélve, amelyeket én megkóstoltam, igen, biztosra mondanám, hogy van esélyük a világpiacon. A rozé jelenleg nagyon népszerű, és sokan folyamatosan új, különböző rozékat keresnek.”
 
„Az értéket hangsúlyozni kell az árral, a minőséggel, és az egyedi fajták jelentik az utat. A külföldiek számára furcsa szőlőfajták, mint a kékfrankos, piaci előnyt élveznek egyszerűen a nevük miatt.”
 
A teljes interjút a Vinoport.hu oldalon olvashatod el.
 
 
 

Hőségriadó: fagylaltot kaptak még az állatkert lakói is

Augusztus 13. 09:59
A nagy meleget az állatok is nehezen viselik, így a győri Xantus János Állatkertben a négylábúakra is gondoltak. Augusztus 11-én az állatok hűtéséről is gondoskodtak Győrben.
 
Hőségriadó: fagylaltot kaptak még az állatkert lakói is
Csuklyásmajom fagylaltot eszik a győri állatkertben (Forrás:MTI)
(Forrás:MTI)

Nagy bajban vannak a pálinkafőzdék

Augusztus 13. 06:41
Töredékére esett vissza a pálinka-bérfőzdék forgalma. Amíg például tavaly csak a főzdés munkájának literenként pár száz forintos ellenértékét kellett kifizetniük az igénylőknek, addig idén az előállítás költségeihez – szeszadó címén – nagyjából nyolcszázharmincöt forintos újabb kiadás társul - írja a Teol.hu.
 
A kölesdi Berényi István, pálinkafőző mester elmondta a lapnak, hogy míg tavaly az első félévben 25 ezer liter pálinkát főzettek ki nála, addig idén ennek csak az 5 százalékát, vagyis 1250 litert. A szezon most indul, náluk nem emeltek árat, így 1385 forintot kérnek egy liter ötven fokos pálinkáért, adóval együtt. Berényi István szerint tavaly sok volt a gyümölcs, és ahogy híre ment, ősszel a szeszadó várható bevezetésének, jelentősen megnőtt a forgalmuk. Valószínű ez is az oka annak, hogy most kisebb a megrendelések száma.