Fröccs

Hogyan érdemes tárolni a sört kánikulában?

Augusztus 14. 12:28
A hőség gyorsítja a sör „öregedését” - írja az Élelmiszeronline.hu. A sört hűvös, száraz helyiségben érdemes tárolni, 8-20 Celsius fok közötti hőmérsékleten, védve a naptól. Nem tesz jót a sörnek a gyakori és nagymértékű hőmérséklet-ingadozás sem, az extrém hideg vagy meleg zavarossá teheti.
 
A vendéglátóipari egységek hordós kiszerelésű csapolt sörei 15 Celsius fok alatti hőmérsékleten tárolva őrzik meg legtovább frissességüket. A világos sört pedig 5-8 Celsius fok közötti hőmérsékleten ideális csapolni. A különböző típusú sörök ízeit 8-15 Celsius fokon élvezhetjük a legteljesebb mértékben.
 
A kánikulában jól esik a hideg sör, azonban ideális kóstolási hőmérséklete nem a jéghideg, az ugyanis eltompítja az ízelemeket. 
  • világos sörök ízét 8 Celsius fokon, 
  • félbarna sörökét 10 Celsius fokon
  • barna sörökét 10-12 Celsius fokon
  • búzasörökét 12-15 Celsius fokon lehet a legteljesebben élvezni.
„Sör mi több” 
 
A Magyar Sörgyártók Szövetsége célja, hogy a világszerte reneszánszát élő sör az őt megillető helyére kerülhessen a magyar fogyasztók asztalánál. A sörszezonnal együtt indult „Sör mi több” eseménysorozat célja, hogy elmélyítse a hazai sörkultúrát és új oldalairól mutassa be ezt a természetes italt. A rengeteg különböző sörfajta közül minden gasztronómiai fogás mellé kiválaszthatjuk a legmegfelelőbbet, mert az illatok és ízek sokszínűsége miatt az egyes sörök jól harmonizálnak az adott ételekkel, és együtt új, izgalmas íz-élményeket adnak. Mindenféle ételhez megtalálható a megfelelő sör, hiszen a sör lehet édes vagy fanyar, gyümölcsös, kesernyés, könnyeden friss, vagy éppen robusztusan telt, a lényeg, hogy kóstoljunk, kísérletezzünk.

Ilyen Villány egyik első bioborászatának kékfrankosa

Augusztus 14. 09:42
A villányi Wassmann Pincészettel már találkozhattak a Terroir Club rendezvényen, ahol minidg nagy lelkesedéssel mesél a tulajdonos házastárs boraikról. A 2012-es évjárat óta Demeter certifikált borokat készítenek a birtokukon.
 
Már az illatnál tudtam, hogy beletrafáltam a Wassmann 2012-essel. Kiváló fűszeresség, sötét gyümölcsök, eltalált hordóhasználat, pici földes jegyek kísérik. A rumosdiót félve írom le, mert nem érzem hordóhibának. Szájban vastag, de nem nehézkes, a tannin csiszolt, a savak jól tartják” - írja a Borravaló.hu kóstolójegyzetében a tételről.

Bemutatták a szuperegészséges vízet

Augusztus 14. 06:35
A Bai Brands italgyártó cég egy Antiwater (Antivíz) nevű, antioxidánsokkal dúsított vízzel szándékozik a piacra lépni - írja az Élelmiszeronline.hu a The Daily Mealre hivatkozva. A termékére úgy tekint a cég, mint a „vízalapú hidratálás következő generációjára”.
 
A nano-szűréssel megtisztított víz kálium-citrátot (elektrolitok) és a Bai saját antioxidáns-keverékét tartalmazza. Ez utóbbi egyébként kávégyümölcskivonat, nátrium-aszkorbát és aszkorbinsav (C-vitamin) egyvelegéből jön létre. A felsorolt összetevők állítólag segítenek megvédeni az egészséges sejteket a szabadgyökök okozta károsodásoktól.
 
Kávégyümölcskivonat-tartalma ellenére az Antiwater koffeinmentes. A kávégyümölcskivonatban egyébként polifenolokat és klorogénsavat találunk, amelyek állítólag képesek kissé „újra feltölteni” a fizikumunkat.
 
„A szervezetünkre oly sok pozitív hatással bíró, intenzív testmozgásról úgy tartják, hogy egyben a szabadgyökök termelődését is felgyorsítja, ami a testünket oxidatív stressz alá helyezi” – fogalmazott egy sajtóközleményben Ben Weiss, a Bai Brands alapítója és vezérigazgatója. – „Az antioxidánsokban gazdag étrend segíthet ellensúlyozni az oxidatív stressz hatásait, és az antioxidánsok tudvalevőleg lebontják a szabadgyök-molekulákat, illetve megakadályozzák őket abban, hogy kárt okozzanak az egészséges sejtekben.”
 
Az Antiwater palackonként 1,99 dollárba kerül.

Egy kiállítás, amit biztosan élvezni fogsz

Augusztus 13. 16:02
Tapas című, spanyol gasztrodizájn-kiállítás nyílt az Iparművészeti Múzeumban augusztus 6-án.
 
Az egész Konyha, asztal, Étel kiállítás az Acción Cultural Espanola művészeti szervezet, a budapesti Cervantes Intézet és az Iparművészeti Múzeum együttműködésének eredménye. Nem egyszeri, hanem vándortárlat, amely többek között Tokió, Miami, Washington, Toronto és Mexikóváros után került most éppen Budapestre. Esztétikai és ízérzékelésünket borzolják a sok hagyománnyal rendelkező spanyol ételkultúra dizájnmegoldásai. Október 4-ig van lehetőséged ellátogatni a Tapas kiállításra.
 
Íme pár hasznos tárgy fotója:
 
Egy kiállítás, amit biztosan élvezni fogsz
 
Egy kiállítás, amit biztosan élvezni fogsz
 
Egy kiállítás, amit biztosan élvezni fogsz
A képek forrása: a kiállítás Facebook oldala
 
 

Elizabeth Gabay: „A magyar rozéknak van esélyük a világpiacon”

Augusztus 13. 12:15
Elizabeth Gabay Master of Wine-nal készített e-mail interjút a Vinoport, amelyben a legutóbbi magyarországi látogatásáról, valamint a rozé borokról kérdezték.
 
„Őszintén szólva ritkán kóstolok magyar rozékat. Általában inkább a fehér- és vörösborokat ajánlják. Valószínűleg azért is, mert a legtöbb termelő nem tartja elég "komolynak" ezeket a borokat. (...) Annyit mondhatok, hogy most van néhány rozé, amely átlagos, és egy pár, amelyik valódi stílust mutat.”
 
„Talán Tokajnak nincs is szüksége több megjelenésre, és érdemesebb lenne inkább más borstílusokra fókuszálni. Abból a néhány rozéból ítélve, amelyeket én megkóstoltam, igen, biztosra mondanám, hogy van esélyük a világpiacon. A rozé jelenleg nagyon népszerű, és sokan folyamatosan új, különböző rozékat keresnek.”
 
„Az értéket hangsúlyozni kell az árral, a minőséggel, és az egyedi fajták jelentik az utat. A külföldiek számára furcsa szőlőfajták, mint a kékfrankos, piaci előnyt élveznek egyszerűen a nevük miatt.”
 
A teljes interjút a Vinoport.hu oldalon olvashatod el.
 
 
 

Hőségriadó: fagylaltot kaptak még az állatkert lakói is

Augusztus 13. 09:59
A nagy meleget az állatok is nehezen viselik, így a győri Xantus János Állatkertben a négylábúakra is gondoltak. Augusztus 11-én az állatok hűtéséről is gondoskodtak Győrben.
 
Hőségriadó: fagylaltot kaptak még az állatkert lakói is
Csuklyásmajom fagylaltot eszik a győri állatkertben (Forrás:MTI)
(Forrás:MTI)

Nagy bajban vannak a pálinkafőzdék

Augusztus 13. 06:41
Töredékére esett vissza a pálinka-bérfőzdék forgalma. Amíg például tavaly csak a főzdés munkájának literenként pár száz forintos ellenértékét kellett kifizetniük az igénylőknek, addig idén az előállítás költségeihez – szeszadó címén – nagyjából nyolcszázharmincöt forintos újabb kiadás társul - írja a Teol.hu.
 
A kölesdi Berényi István, pálinkafőző mester elmondta a lapnak, hogy míg tavaly az első félévben 25 ezer liter pálinkát főzettek ki nála, addig idén ennek csak az 5 százalékát, vagyis 1250 litert. A szezon most indul, náluk nem emeltek árat, így 1385 forintot kérnek egy liter ötven fokos pálinkáért, adóval együtt. Berényi István szerint tavaly sok volt a gyümölcs, és ahogy híre ment, ősszel a szeszadó várható bevezetésének, jelentősen megnőtt a forgalmuk. Valószínű ez is az oka annak, hogy most kisebb a megrendelések száma.

620 milliárdba kerül évente az ausztrál alkoholfogyasztás

Augusztus 12. 19:51
Tetemes veszteséget okoz Ausztráliában az alkoholfogyasztás: egy új tanulmány szerint évente akár 3 milliárd ausztrál dollárjába (több mint 620 milliárd forintba) is kerülhet az ország gazdaságának.
 
A függőségekkel kapcsolatos képzéssel foglalkozó ausztrál központ, a NCETA kutatói a 2013-as országos drogstratégiai felmérés adatait dolgozták fel tanulmányukhoz. A felmérés több mint 12 ezer ausztrált faggatott ki alkohol-, valamint kábítószer-fogyasztási szokásairól, és arról, hogy ezek miatt milyen gyakran maradnak ki a munkából, egyetemről vagy az iskolából - olvasható az smh.com.au ausztrál hírportálon.
 
Míg a többség, 56 százalék viszonylag kis kockázatnak tette ki magát - alkalmanként négy vagy kevesebb adag italt fogyasztott -, 27 százalék már kockázatos szinten ivott, ami egy alkalommal öt-tíz adag italt jelentett, 9 százalék viszont a magas kockázatú kategóriába esett egyszerre több mint 11 adag itallal. A drogfogyasztással kapcsolatban 7 százalék állította, hogy évente, 3 százalék, hogy havonta, 5 százalék pedig, hogy hetente élt kábítószerrel.
 
A résztvevők válaszai alapján a kutatók úgy becsülték, hogy az ausztrálok 2013-ban 1,6 millió napot hiányoztak a munkából az alkohol miatt és 845 ezer napot a kábítószerezés miatt. Amikor a 2,5 millió napot megszorozták az átlagos napi munkabér és az erre eső 20 százalékos munkáltatói költség összegével, 267,7 ausztrál dollárral, 680 milliós gazdasági veszteséget kaptak.
 
Kiszámolták ugyanakkor azt is, hogy mekkora a különbség az alkohol- vagy drogfogyasztók és az absztinens dolgozók teljes - betegségek és sérülések okozta - hiányzása között. Ez alapján a számítás alapján már jóval több, évi 11,5 millió nap hiányzás írható az alkohol és a drogok számlájára, ami a gazdaságnak hárommilliárd ausztrál dolláros veszteséget jelent.
 
A tanulmány vezető szerzője, Ann Roche elmondta: a hétvégén alkoholt és drogot fogyasztók valószínűleg nincsenek tudatában, hogy hétfői gyomorpanaszaikat, fejfájásukat vagy súlyosabbra forduló megfázásukat e kettőnek köszönhetik, ezért a kutató szerint a második számítás a helytállóbb. Roche megemlítette, hogy az alkohol és drog keverése miatti utóhatások ráadásul még a hét közepéig is jelentkeznek. 
 
"Az alkohol megterheli az immunrendszert és mentális problémákkal is összefüggésbe hozható. A szorongásra és depresszióra hajlamos emberek gyakran fordulnak öngyógyításként az alkoholhoz" - mondta.
 
Roche rámutatott, hogy miközben az ausztrálok által elfogyasztott alkohol átlagos mennyisége csökken, egy kisebb réteg extrém mennyiségű alkoholt iszik, annyit, amennyi miatt már kórházba kell szállítani.
 
A mai ötvenesek és hatvanasok, az úgynevezett baby boom-nemzedék körében szintén kockázatos mennyiségű alkoholfogyasztást jeleztek a statisztikák, ezt eddig sohasem tapasztalták - fűzte hozzá a professzor.
 
A kutató szerint az egészséges életmóddal kapcsolatos felvilágosító tevékenységek nagyon hatásosak lehetnek az alkohol vagy drog miatti hiányzások költségeinek visszaszorításában.
(MTI)