Fröccs

Egy kiállítás, amit biztosan élvezni fogsz

Augusztus 13. 16:02
Tapas című, spanyol gasztrodizájn-kiállítás nyílt az Iparművészeti Múzeumban augusztus 6-án.
 
Az egész Konyha, asztal, Étel kiállítás az Acción Cultural Espanola művészeti szervezet, a budapesti Cervantes Intézet és az Iparművészeti Múzeum együttműködésének eredménye. Nem egyszeri, hanem vándortárlat, amely többek között Tokió, Miami, Washington, Toronto és Mexikóváros után került most éppen Budapestre. Esztétikai és ízérzékelésünket borzolják a sok hagyománnyal rendelkező spanyol ételkultúra dizájnmegoldásai. Október 4-ig van lehetőséged ellátogatni a Tapas kiállításra.
 
Íme pár hasznos tárgy fotója:
 
Egy kiállítás, amit biztosan élvezni fogsz
 
Egy kiállítás, amit biztosan élvezni fogsz
 
Egy kiállítás, amit biztosan élvezni fogsz
A képek forrása: a kiállítás Facebook oldala
 
 

Elizabeth Gabay: „A magyar rozéknak van esélyük a világpiacon”

Augusztus 13. 12:15
Elizabeth Gabay Master of Wine-nal készített e-mail interjút a Vinoport, amelyben a legutóbbi magyarországi látogatásáról, valamint a rozé borokról kérdezték.
 
„Őszintén szólva ritkán kóstolok magyar rozékat. Általában inkább a fehér- és vörösborokat ajánlják. Valószínűleg azért is, mert a legtöbb termelő nem tartja elég "komolynak" ezeket a borokat. (...) Annyit mondhatok, hogy most van néhány rozé, amely átlagos, és egy pár, amelyik valódi stílust mutat.”
 
„Talán Tokajnak nincs is szüksége több megjelenésre, és érdemesebb lenne inkább más borstílusokra fókuszálni. Abból a néhány rozéból ítélve, amelyeket én megkóstoltam, igen, biztosra mondanám, hogy van esélyük a világpiacon. A rozé jelenleg nagyon népszerű, és sokan folyamatosan új, különböző rozékat keresnek.”
 
„Az értéket hangsúlyozni kell az árral, a minőséggel, és az egyedi fajták jelentik az utat. A külföldiek számára furcsa szőlőfajták, mint a kékfrankos, piaci előnyt élveznek egyszerűen a nevük miatt.”
 
A teljes interjút a Vinoport.hu oldalon olvashatod el.
 
 
 

Hőségriadó: fagylaltot kaptak még az állatkert lakói is

Augusztus 13. 09:59
A nagy meleget az állatok is nehezen viselik, így a győri Xantus János Állatkertben a négylábúakra is gondoltak. Augusztus 11-én az állatok hűtéséről is gondoskodtak Győrben.
 
Hőségriadó: fagylaltot kaptak még az állatkert lakói is
Csuklyásmajom fagylaltot eszik a győri állatkertben (Forrás:MTI)
(Forrás:MTI)

Nagy bajban vannak a pálinkafőzdék

Augusztus 13. 06:41
Töredékére esett vissza a pálinka-bérfőzdék forgalma. Amíg például tavaly csak a főzdés munkájának literenként pár száz forintos ellenértékét kellett kifizetniük az igénylőknek, addig idén az előállítás költségeihez – szeszadó címén – nagyjából nyolcszázharmincöt forintos újabb kiadás társul - írja a Teol.hu.
 
A kölesdi Berényi István, pálinkafőző mester elmondta a lapnak, hogy míg tavaly az első félévben 25 ezer liter pálinkát főzettek ki nála, addig idén ennek csak az 5 százalékát, vagyis 1250 litert. A szezon most indul, náluk nem emeltek árat, így 1385 forintot kérnek egy liter ötven fokos pálinkáért, adóval együtt. Berényi István szerint tavaly sok volt a gyümölcs, és ahogy híre ment, ősszel a szeszadó várható bevezetésének, jelentősen megnőtt a forgalmuk. Valószínű ez is az oka annak, hogy most kisebb a megrendelések száma.

620 milliárdba kerül évente az ausztrál alkoholfogyasztás

Augusztus 12. 19:51
Tetemes veszteséget okoz Ausztráliában az alkoholfogyasztás: egy új tanulmány szerint évente akár 3 milliárd ausztrál dollárjába (több mint 620 milliárd forintba) is kerülhet az ország gazdaságának.
 
A függőségekkel kapcsolatos képzéssel foglalkozó ausztrál központ, a NCETA kutatói a 2013-as országos drogstratégiai felmérés adatait dolgozták fel tanulmányukhoz. A felmérés több mint 12 ezer ausztrált faggatott ki alkohol-, valamint kábítószer-fogyasztási szokásairól, és arról, hogy ezek miatt milyen gyakran maradnak ki a munkából, egyetemről vagy az iskolából - olvasható az smh.com.au ausztrál hírportálon.
 
Míg a többség, 56 százalék viszonylag kis kockázatnak tette ki magát - alkalmanként négy vagy kevesebb adag italt fogyasztott -, 27 százalék már kockázatos szinten ivott, ami egy alkalommal öt-tíz adag italt jelentett, 9 százalék viszont a magas kockázatú kategóriába esett egyszerre több mint 11 adag itallal. A drogfogyasztással kapcsolatban 7 százalék állította, hogy évente, 3 százalék, hogy havonta, 5 százalék pedig, hogy hetente élt kábítószerrel.
 
A résztvevők válaszai alapján a kutatók úgy becsülték, hogy az ausztrálok 2013-ban 1,6 millió napot hiányoztak a munkából az alkohol miatt és 845 ezer napot a kábítószerezés miatt. Amikor a 2,5 millió napot megszorozták az átlagos napi munkabér és az erre eső 20 százalékos munkáltatói költség összegével, 267,7 ausztrál dollárral, 680 milliós gazdasági veszteséget kaptak.
 
Kiszámolták ugyanakkor azt is, hogy mekkora a különbség az alkohol- vagy drogfogyasztók és az absztinens dolgozók teljes - betegségek és sérülések okozta - hiányzása között. Ez alapján a számítás alapján már jóval több, évi 11,5 millió nap hiányzás írható az alkohol és a drogok számlájára, ami a gazdaságnak hárommilliárd ausztrál dolláros veszteséget jelent.
 
A tanulmány vezető szerzője, Ann Roche elmondta: a hétvégén alkoholt és drogot fogyasztók valószínűleg nincsenek tudatában, hogy hétfői gyomorpanaszaikat, fejfájásukat vagy súlyosabbra forduló megfázásukat e kettőnek köszönhetik, ezért a kutató szerint a második számítás a helytállóbb. Roche megemlítette, hogy az alkohol és drog keverése miatti utóhatások ráadásul még a hét közepéig is jelentkeznek. 
 
"Az alkohol megterheli az immunrendszert és mentális problémákkal is összefüggésbe hozható. A szorongásra és depresszióra hajlamos emberek gyakran fordulnak öngyógyításként az alkoholhoz" - mondta.
 
Roche rámutatott, hogy miközben az ausztrálok által elfogyasztott alkohol átlagos mennyisége csökken, egy kisebb réteg extrém mennyiségű alkoholt iszik, annyit, amennyi miatt már kórházba kell szállítani.
 
A mai ötvenesek és hatvanasok, az úgynevezett baby boom-nemzedék körében szintén kockázatos mennyiségű alkoholfogyasztást jeleztek a statisztikák, ezt eddig sohasem tapasztalták - fűzte hozzá a professzor.
 
A kutató szerint az egészséges életmóddal kapcsolatos felvilágosító tevékenységek nagyon hatásosak lehetnek az alkohol vagy drog miatti hiányzások költségeinek visszaszorításában.
(MTI)

Egy gyümölcs, ami után bármit ihatsz, nem leszel másnapos?

Augusztus 12. 15:12
Az ausztrál Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet szerint aki nem akar másnapos lenni, az egyen körtét, mielőtt alkoholt iszik - olvasható az Indexen.
 
A lap idézi Manny Noakes-t, aki a kutatás vezetője volt. Eszerint a körte, egész pontosan a koreai körte levének fogyasztása nagyban csökkentette a másnaposság tüneteit a placebót fogyasztó kontroll csoport tagjaihoz képest. A legnagyobb különbség az alanyok koncentrációs készségében mutatkozott.
 
Noakes szerint a körte befolyásolja az alkohol feldolgozásában részt vevő enzimeket, így a test egyrészt hatékonyabban dolgozza fel az elfogyasztott mennyiséget, másrészt úgy tűnt, mintha a körtefogyasztás gátolta volna az alkohol felszívódását is. 

A magyarok egészségi állapota nem is olyan jó, mint azt néhányan gondolják

Augusztus 12. 11:51
A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója elmondta, hogy Magyarországon az emberek egy része nem megfelelően ítéli meg az egészségi állapotát, így a túlsúlyos férfiak 64 százaléka, míg a túlsúlyos nők 45 százaléka gondolja azt, hogy a súlya rendben van.
 
Török Krisztina az intézet által készített felmérés eredményeit ismertetve azt mondta, a felnőttek több mint kilencven százalékának ugyanakkor a legfontosabb életcélja az, hogy elkerülje a betegségeket.
 
A szakember az egészségkárosító szokásokról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy serdülőkorban a családnak a legnagyobb a védőszerepe. Utalt arra, a fiatalok ekkor mindent kipróbálnak, amit a felnőttek, így az alkoholt és a dohányzást is. Felmérésük azt támasztja alá, hogy jó családi minta esetén a fiatal nem fog rászokni a dohányzásra.
 
Közölte azt is, hogy Magyarország első a tüdőrákban, és van már olyan vizsgálati eredmény is, amely szerint a tüdőrák kialakulásáért kilencven százalékban a dohányzás a felelős.
(Forrás: MTI)

Ezt tudnod kell az olívaolajról!

Augusztus 12. 09:47
Az olívaolaj gazdag A- és E-vitaminban, melyeknek szerepe van a káros szabadgyökök semlegesítésében. Egyszeresen telítetlen olaj, csökkenti az úgynevezett rossz koleszterin szintjét, így védi a szívet és az érrendszert. Olyan tanulmányok is léteznek, amelyek szerint csökkenti a mellrák és a csontritkulás kialakulásának esélyét is.
 
Az olajnak magas a forráspontja, főzésre alkalmas, de magas hőfokon történő sütésre nem!
 
Az extra szűz kifejezés, az első sajtolásból származó olajat jelenti, ez a legjobb minőségű, jobb az íze és a tápértéke is.
 
A szűz olívaolaj már a második vagy harmadik sajtolásból származik, még mindig mechanikai úton. 
 
A sima, nem szűz olíva már a negyedik sajtolásból származik és nem tisztán mechanikai úton nyerik, hanem plusz hőhatással és vegyi kezeléssel, ezért ez a leggyengébb minőségű. 
 
Az olívaolajnak annyi fajtája van, mint bornak - mintegy 700 féle olaj létezik. A színe változó, egészen a világos sárgától a sötét zöldig. Lehet szűrt, vagy nem szűrt, ilyenkor apró bogyódarabkák úszkálhatnak benne, de ez a minőségét nem rontja.
 
Az olívaolajokról a Webbeteg.hu-n jelent meg írás.