Fröccs

Hamarosan megnyílik a világ legnagyobb vízalatti étterme

Június 22. 10:02
A világ első víz alatti étterme a Maldív-szigeteken nyílt meg, és hamarosan jön a következő, ami ugyan még mindig „csak” 16 vendéget tud majd egyszerre fogadni, de így is a világ legnagyobbja lesz - írja az Élet-Érzés blog.
 
A luxus Hurawalhi üdülőközponttal egyidőben, novemberben nyílik majd az étterem, 5,8 méterrel a víz szintje alatt. 
 
Az éttermet az MJ Harvey iroda tervezte, amely elsősorban akváriumokkal foglalkozik, és Új-Zélandon építették meg 10 hónap alatt. A 410 tonnás óriást hajóval szállították a helyére, és idén tavasszal eresztették le a víz alá.
 
A menüért az új-zélandi Shannon Batten felel majd. Ő korábban főzött már Bill Clinton amerikai elnöknek, és a brit királyi családnak, Rod Stewartnak, Bob Geldofnak, a Rolling Stonesnak és rengeteg állam- és kormányfőnek.

Jön az új füredi önellátó étterem, a Nem kacsa

Június 22. 07:03
Takács Lajos séf az Olimpia, a Lacipecsenye, majd a sajkodi Apáti után önellátó éttermet tervez Balatonfüredre. Lesz saját kertészet, meg egy ezer négyzetméteres üvegház is, amelyben zöldségeket és csírákat fognak termeszteni. Ezen kívül egy 34 hektáros területen vadakat, marhákat, sertéseket, szárnyasokat tenyésztenek, a napokban érkezik a területre négyszáz kacsa is. Emellett pedig a tulajdonosok birtokában van már egy 15 hektáros pincészet, ahonnan később akár a ház saját bora is kikerülhet.
 
„Olyan vendéglátóhelyeken jártunk Elzászban, amelyek hiányoznak a honi gasztronómiai palettáról. Nem élik a mindennapok kínját, helyette boldogok, gondtalanul alkothatnak, nem úgy, mint idehaza, tisztelet a kivételnek” – mesélte élményeiről a séf az mno-nak. Colmar városának piacán járva pedig megdöbbentette őket a bőség, a galambtól az eredetvédett húsokon át az articsókáig, a különleges elzászi spárgáig és burgonyafajtákig mindent meg lehetett találni.
 
A közelmúltban az MGE meghívására Elzászba látogattak a Hagyomány és evolúció verseny indulói és zsűritagjai, így Takács Lajos is. Korábban már három hónapot töltött Paul Bocuse egyik séfhelyettesénél, most még több inspirációt szerzett a legjobb éttermeket végigjárva, így a séf különféle izgalmas menüsorokat kreált. Ezekkel minden bizonnyal találkozhatnak majd a vendégek a Balatonfüreden nyíló új étterem, a Nem Kacsa étlapján is.
 

Ilyenkor fogy a legtöbb sör és chips

Június 21. 20:53
A labdarúgó Európa-bajnokság alkalmával jóval több sör fogy, mint átlagos hétköznapokon. A Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója elmondta, az Eb és olimpia ideje alatt 2,5-3 százalékos növekedésre számítanak söreladásban, ami plusz 30 millió korsót jelent ilyenkor. A legkeresettebb sörök persze az alsóerjesztésű Lager sörök, azon belül is legikább a Pils típusúak.
 
Egyébként nemcsak a sportesemények, de az időjárás is hatással van sörözési kedvünkre, kánikulában ugyanis jóval könnyebben csúszik, tavaly például 4 százalékkal több sör fogyott a tartós nyári meleg idején.
 
Meccsnézéshez viszont rágcsa is kell, így nemcsak a sós, de édes harapnivalókból is többet veszünk, mint egyébként. Az Intersnack Magyarország tájékoztatása szerint a magyarok évente átlag 3800 tonna chipset esznek, amikor viszont meccsnézős időszak van, 40 tonnát is elfogyasztunk pár hét alatt. 
 
Tudtad, hány tonna chips fogy Európában évente? Átlagosan 600,000 tonna. Wow!
(MTI)

Nyáron is vörösbort? Igen!

Június 21. 18:36
Ha nyáron is inkább vörösbort kortyolnál, ne ess kétségbe. Nem vagy egyedül, éppen ezért a Borkollégium vörösboros kurzust (is) hirdet a nyárra: Egy hordónyi bordeaux-i Egerből címmel. Díjnyertes egri cuvée-ket kóstolhatsz Mészáros Gabriellával, az utolsó Pasaréti úton tartott kurzuson.
 
A 2015-ös Bordói November Nagykóstolón hatalmas sikere volt ennek a mesterkurzusnak, ahol a közönség azokkal az egri borokkal ismerkedhetett meg, amik a 39. Challenge International du Vin borversenyről 6 arany, 8 ezüst és 17 bronzéremmel tértek haza. Aki lemaradt, most pótolhatja az egri borok felfedezését.
 
Időpont: 2016. június 23. 18:00-21:30
Helyszín: 1026 Budapest, Pasaréti út 14.
Ár: 9.000 Ft/fő/alkalom
 
Ide kattintva jelentkezz az „Egy hordónyi bordeaux-i Egerből” mesterkurzusra!
 
A teljes, díjnyertes borsor:
  • Besenyei Borház: Egri Csillag 2011
  • Bolyki Pincészet: Meta téma, Egri Hárslevelű, 2012
  • Bolyki Pincészet: Meta téma, Egri Hárslevelű, 2013 (második szüret)
  • Bolyki Pincészet: Egri Merlot 2012
  • Bolyki Pincészet: Bikavér Superior 2012
  • Bolyki Pincészet: 100% Egri Bikavér 2012
  • Egri Korona Borház: Cabernet Sauvignon-Kékfrankos 2009
  • Gróf Buttler Borászat: Phantom 2011
  • Juhász Testvérek Pincészete: Cabernet Franc Grand Selection 2011
  • Petrény Winery: Melot Superior, 2011
  • St Andrea Szőlőbirtok: Grand Superior 2013
  • Thummerer Pince: Vili Papa Cuvée 2009

Elhunyt Cservák György

Június 21. 14:11
Apák napja reggelén, június 19-én balesetben elhunyt Cservák György - a Budapesti Gazdasági Egyetem egyik legmeghatározóbb tanára. Ő tanította ugyanis a vendéglátás alapjait, a felszolgálástól, az étel- és italismeretekig mindent, amit egy kezdőnek tudnia kell. Mindenki szerette, mert ő is szeretett mindnekit. Mosolyát, szállóigéit, és ösztönző támogatását sosem feledjük.
 
Aki szerencsés, az évek alatt több tantárgy kapcsán is tanulhatott Cservák tanár úrtól, aki pedig a legszerencsésebb, az egyetem végén konzulensként is megismerhette segítőkész, ám professzionális karakterét. Ő volt az, aki tudott úgy feltenni kérdést, hogy magunktól jöttünk rá a válaszra, aki végig felnőttként kezelt minket, és aki az államvizsgán pontosan tudta, hogyan vigye a beszélgetés fonalát úgy, hogy a lehető legjobb jegyet kaphassuk. Megtiszteltetés volt tőle tanulni.
 
Eltávozott minden KVIK-es Depardieu-je; nyugodjon békében Cservák tanár úr!

Így koccintották körbe a borászok a Balatont

Június 21. 11:46
Így koccintották körbe a borászok a Balatont
 
Szombaton tartották a Balaton Napja rendezvénysorozatot, amely az első egész Balatont körbeölelő rendezvény, amin idén már 15 település vett részt.
 
Szombaton, annak jelül, hogy a tó már 23 fokos és fürdésre kiválóan alkalmas, pontban délután 2 órakor minden strandon tóbafutással nyitották meg a strandszezont, majd fél 3-kor körbekoccintották a Balatont az idén debütáló új régióborral, a BalatonBorral. Ezután gasztropiknik, kreatív fröccs- és fröccskoktél készítési vetélkedők voltak a megújuló balatoni kínálat, az új strandbisztró trendek bemutatására. A gyerekeknek homokvárépítő és papírhajó-verseny, sokféle játékos vagy komolyabb sportprogram, a klasszikus vízi- és strandsportokon kívül kötélhúzás a vízben, kreatív ügyességi vetélkedők, retro fürdőruha-bemutató, piknik kosár szépségverseny és hasonló kreatív programok. Több helyszínen is volt élő zene és estig tartó strandparti.

Szélvédőre gyűjt a Somló-hegy

Június 21. 09:24
Hétvégén volt az éjszakai pincetúra a Somlón, ahol valaki annyira jól érezte magát, hogy betört egy szélvédőt. A túra szervezői most gyűjtést rendeznek azért, hogy a befolyt összegből vegyenek új üveget a kocsiba.
 

Végignézni is sok: itt a VinAgorán kóstolható borok listája

Június 20. 15:55
Végignézni is sok: itt a VinAgorán kóstolható borok listája
 
A június közepén lezajlott VinAgora borverseny különlegessége, hogy a verseny után a borkedvelők és a hozzáértők is megkóstolhatják a nevezett és díjazott magyar, külföldi borokat. Mindet.
 
A VinAgora Borgálán nagyjából 500 féle bor kóstolására nyílik lehetőség, melyek mind részt vettek a 2016-os VinAgora Nemzetközi Borversenyen, amelynek mintaszáma évek óta 500-550 körül mozog.
 
 
Jó böngészést!