Fröccs

Idén is lesz ChardonnÉJ!

Június 07. 14:57
Idén is lesz ChardonnÉJ!
 
Az Öreghegy sétálóutcáján idén már második alkalommal rendezik meg a ChardonnÉJt. A Szent Iván éjszakához legközelebb eső szombaton idén a Bortársaság, az Esterházy Weingut (Austria), a Gróf Buttler, a Jásdi Pince, a Kovács Nimród Winery, a Liliac (Románia), a Malatinszky Kúria, Miklós Csabi Pincéje, a Nyakas Pince, N.A.G., a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, a Sauska Tokaj, a Thummerer Pince, és a Villa Tolnay Borház is jelen lesznek, különleges chardonnay tételeikkel.
 
Lesz emellett Etyek M lakásétterem, esti grillezés a Chef Parade County-val, házi sajtkósoltó és táncos mulatság is a nyár legrövidebb és legmágikusabb éjszakáján.

A Furminator felkarolja Tarcalt

Június 07. 14:09
Mád, Tállya és Erdőbénye után végre Tarcalon is elindult valami: a napokban megalakult ugyanis a Tarcal Kulturális Egyesület. A cél nemcsak a Tarcali Bor kritériumainak kidolgozása, de Tarcal turisztikai fellendítése is.
 
A Situban tartott sajtótájékoztatón megtudunk néhány érdekességet is Tarcallal kapcsolatban:
  1. Itt vannak Tokaj-hegyalja legdélebbi parcellái, innen (is) ered a borok egyedi karaktere
  2. Tokaj-hegyalja legrégebbi szőlőhegye, a Szentkereszt-dűlő szintén Tarcalon van
  3. Az Üveghegyen is túl kifejezés az obszidián-lelőhelyekre utal, ugyanis réges-régen ez a vulkanikus üveg értékes anyagnak számított - mondta Palásthy Katalin, a Tarcal Kulturális Egyesület elnöke.
Majoros László (a fajtát népszerűsítő FurmintUSA projekt keretében), aki amerikai borszakíróktól határozott fellépése okán kiérdemelte a „Furminator” becenevet, a többi termelővel és szolgáltatóval társulva, úgy kívánja szűkebb pátriájára felhívni a figyelmet, mint korábban soha.
 
A Furminator felkarolja Tarcalt
Az összefogáshoz 9 tarcali pincészet és 2 vendéglátóhely csatlakozott:
  • Basilicus Borkultúra Központ és Szőlőbirtok
  • Dorogi Testvérek Pincészete
  • Kern Pincészet
  • Majoros Birtok és Borbár
  • Matyisák-Vízkeleti Pincészet
  • Myrtus Pince
  • Tokaj Kikelet
  • Tokajicum Borház
  • Volt Császári Birtokközpont és Pince
  • Andrássy Rezidencia
  • Katica Vendégház

Jövő hétvégén lesz a 8. Kékfranksosok éjszakája

Június 07. 10:46
Tizenhárom helyszínen lesznek programok a Soproni Ünnepi Heteken, a június 17-én kezdődő fesztiválon többek között a kékfrankosok is főszerepet kapnak.
 
Kóczán Péter, a programokat szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. kulturális igazgatóhelyettese elmondta, hogy a Soproni Ünnepi Hetek része ma már több fesztivál is, mint például a Soproni Tündérfesztivál, a Kékfranksosok éjszakája - Sorpon FolkFest. 
 
A 8. Kékfranksosok éjszakája - Sorpon FolkFest helyszínein, a Fő téren és a Várkerületen, néptánc bemutatókat, népzenei és világzenei produkciókat láthat a közönség. A június 17-19-ig tartó rendezvényen fellép például a Makám, az InFusion Trio, a Váczi Eszter Quartet és az Apnoé zenekar.
 
A soproni Fő téren július 8-án a Boban & Marko Marković Orkestar, július 9-én pedig a Budapest Jazz Orchestra ad koncertet este 8 órától. 
Július 10-ig tartanak az idei, 59. Soproni Ünnepi Hetek eseményei. Nyári szabadtéri rendezvények ugyan már az 1930-as évektől voltak Sopronban, de Soproni Ünnepi Hetek névvel 1958 óta szerveznek kulturális fesztivált.
(MTI)

A Piknik Borkollégium Etyeken járt

Június 07. 07:08
Bár a hét közepén nem úgy tűnt, de – egy-két záportól eltekintve - az időjárás is kedvezett: az Etyeki Piknik szuper volt volt mindig. Nagyszerű borászoknál lehetett kóstolni, a Piknik Borkollégiumnál pedig meg lehetett tanulni azt is, hogy hogyan. 
 
Folk zene, borász foci, főzőverseny, gyerekprogramok és ingyenes borkurzusok tarkították az idei nyári Etyeki Piknik programjait. A borkurzusokon az érdeklődők négy alapvető borstílussal és az egyensúlycentrikus kóstolás alapjaival ismerkedhettek meg. Ebédidőben már válogathattunk a mangalica tarja, a konfitált kacsamell, az ínyenc sonkák széles választékából, sőt házi rétest és borszőlő fagyit i kóstolhattunk.
 
A képre kattintva galéria nyílik! 
 
Folk zene, borász foci, főzőverseny, gyerekprogramok és idén először ingyenes borkurzusok az Etyeki Pikniken
 
 

Ezt az 5 dolgot kerüld el, ha boroznál

Június 06. 20:11
Ezt az 5 dolgot kerüld el, ha boroznál
Mindnyájan követünk el hibákat, nincs ez másként a borokkal kapcsolatban sem. Ugyanis hiába tűnik könnyűnek a folyamat: megvesszük, kinyitjuk és megisszuk a bort, mégis csúszhat hiba a gépezetebe. Most végigvesszük azt az öt leggyakoribb malőrt, amit elkerülve a borozás élménye kifogástalan lesz! 
 
  1. Rosszul tartjuk a poharat - igyekezzünk mindig a pohár talpát vagy szárát, nem pedig a kelyhet fogni, így elkerülhetjük a kellően hideg bor felmelegedését, amitől megváltozhatnak az illatok és ízek is. Arról nem is beszélve, hogy így könnyebben tudjuk poharunkban megforgatni a bort.
  2. Nem megfelelő hőmérsékletű bort kóstolunk - ez főként fehérborok esetében okozhat kellemetlenségeket. Persze jól néz ki a teljesen jéghidegre hűtött palack, ám így teljesen bezárva maradnak az értékes aromák és ízanyagok. Vörösbor esetében ha (túl meleg) szobahőmérsékleten szolgáljuk fel, a gyümölcsös jegyek helyett az alkohol fog dominálni poharunkban, a bor pedig lapossá és petyhüdtté válik.
  3. Túl sokáig szellőztetjük - persze hallunk híreket, 2, 8 vagy még több órán át tartó dekantálásról, de igazából ami fél óra alatt ki tud bontakozni, az ki is fog. Éppen ezért (persze különleges, hosszan érlelt tételek esetét kivéve) majdnem minden bornál az átlagosan fél órás szellőztetés bőven elég. Ha mindenképp több órát szánnánk erre, akkor inkább próbáljuk ki, hogy félóránként töltünk egy-egy pohárral, hogy lássuk hogyan fejlődik a bor.
  4. Rosszul tárolják - amikor az üzletekben közvetlen, éles fény világítja meg a palackokat, az bizony nem jó. Hüvös és fénymentes helyen kell lenniük ahhoz, hogy sokáig épek maradjanak.
  5. Túlgondoljuk a bort - a nap végén egy pohár bor arról szól, hogy csak egyszerűen élvezzük azt és a társaságot, amiben elfogyasztjuk. Nem kell a bor teljes történetét levezetni, vagy egy vakkóstolónak felfogni a laza esti borozást, ahol kóstolási jegyzeteket kell készítenünk. 

Hamburgert pezsgőhöz?

Június 06. 17:24
Hamburgert pezsgőhöz?
 
 
Bizony hosszú a lista, hiszen a pezsgőhöz igencsak sokféle étel illik. Most elengedjük az osztrigát meg az epret, és sokkal vagányabb ételekhez nyúlunk - jöhet a hotdog, club sandwich, fish and chips, sajtburger, sós chips vagy popcorn!
 
Pezsgőt inni sikk – volt. Ma már nem csak szilveszterkor pukkannak a palackok, hanem a lusta vasárnapi reggeliktől egészen a nyüzsgő budapesti éjszakákig végigkísérhetik napjainkat – az egész csak érzés, hangulat és kedv kérdése.
 
A pezsgőben az a legjobb, hogy ezerféle fogáshoz illik, aperitif-mivoltjáról nem is beszélve. Egyre több borvacsora épül a pezsgők változatossága köré, és ha néhány alapelvet betartunk, a többi már csak a merészségünkön múlik. Itt a legnagyobb a mozgásterünk, és vallom, hogy továbbra is szubjektív dolog, hogy mihez mit iszunk.   Most, hogy már csak néhányat kell aludni a Pezsgő Június Nagykóstolóig, összeállt a lista a legfrissebb pezsgő-étel párosításokról, ehhez pedig kattints ide!  

Íme 7 tévhit a fogyókúráról

Június 06. 15:05
Rengeten találatot ad ki a Google, hogyha fogyókúrára, vagy diétára keresünk rá. De ezek nagy része sajnos egymásnak ellentmondó információkat tartalmaz - mondja Tim Spector, a King’s College London professzora. A Vital.hu össze is gyűjtötte a legfontosabb tévedéseket:
 
  1. Tévedés, hogy minden kalória egyenlő. Hiába hisszük, hogy úgy fogyunk, ha minél alacsonyabb a kalóriabevitel, igazából az is számít, hogy miből származik az energia.
  2. Elég korlátozni a kalóriabevitelt a fogyáshoz. Az ikerkutatások is bizonyítják, hogy a különböző emberek másként reagálnak a csökkentett kalóriabevitelre.
  3. A testmozgás segít a fogyásban. Igen, valóban sokat segít, jót tesz a szívnek és az ereknek, a hangulatnak és az általános közérzetnek. Ettől függetlenül azonban nem feltétlenül leszünk karcsúbbak a segítségével.
  4. Sokan hiszik, hogy hasznos teljesen kiiktatni a szénhidrátot az étrendből, pedig a tej, a hústermékek és a cukrok akár segíthetnek is nekünk abban, hogy fogyjunk.
  5. Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus – mondja az aranyszabály. A valóságban semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a reggeli elmulasztása későbbi túlevéshez vezet.
  6. A zsírt érdemes messze elkerülni - ez is egy szabály, pedig az alacsony zsírtartalmú élelmiszerek jobbára több cukrot tartalmaznak, azonkívül a zsírban gazdag mediterrán diéta egészségesebb, mint a koplalás.
  7. 7. A probiotikumok nem hatnak. A túlzásba vitt antibiotikumhasználat aggasztó. Sokan nem hisznek a probiotikumok semlegesítő hatásában, pedig a szakemberek szerint érdemes minden antiobiotikumkúrát probiotikus kiegészítőkkel biztonságosabbá tenni.

Határon túlról is jönnek borászok a Gastroblues Fesztiválra

Június 06. 11:59
Öt színpadon ötven koncert lesz az idei paksi Nemzetközi Gastroblues Fesztiválon július 1. és 3. között. A szervezők a borbarát találkozóra ezúttal már a határon túlról is várnak borászokat, emellett idén is meghirdetik a főzőversenyt, amelynek bevételéből a Kárpátalján fekvő Visk magyar óvodájának építését segítik.
 
A fesztivál vendége lesz az angol gitáros díva, Joane Shaw Taylor, Sean Carney és Shaun Brooker az Egyesült Államokból, valamint Walter Trout - mondta el Gárdai Ádám szervező. Idén is koncertezik Ripoff Raskolnikov, Ian Siegal, az Ismerős Arcok és a Tűzkerék xT. A fesztivál emellett környékbeli zenekaroknak is bemutatkozási lehetőséget kínál. 
 
A szervező elmondta, hogy a klubkoncertekre már június 27-től várják a közönséget, a program "törzsét" azonban július 1. és 3. között az ESZI sportcsarnokban és parkban rendezik meg.
 
Gárdai Ádám kitért arra is, hogy újításokkal készülnek a jövő évi. 25. Nemzetközi Gastroblues Fesztiválra. Egyik ilyen, hogy az ESZI sportcsarnokban nem egy, hanem két színpad lesz. Az evangélikus templomban szombaton délelőtt, az ESZI parkban vasárnap egész nap koncertek lesznek.
 
A szokásos országos borbarát találkozóra a neves hazai borászatok mellett ezúttal határon túli pincészeteket is várnak. A főzőversenyen, amely az ESZI parkban koncertekkel és fesztiválfocival párhuzamosan zajlik, borral készült étel, borkorcsolya, halászlé, egyéb étel, valamint legszebb főzőhely kategóriában hirdetnek majd eredményt. A közönség a kóstolójegyekkel szavazhat és egyben jótékonykodhat a viski óvoda javára. 
 
Gárdai Ádám hangsúlyozta, hogy idén is minden koncertről készül hang- és videófelvétel. 
(MTI)

A legjobb éttermi vendégek kapnak a rekordárú tonhalból

Június 06. 09:32
Több mint 10 millió forintnak megfelelő összegért kelt el árverésen egy több mint egy mázsás japán tonhal a délkelet-kínai Fucsou városban.
 
A Fucsien tartományba Nagaszakiból érkezett, egy mázsánál is többet nyomó halat egy halászati kiállítás végén, nagy érdeklődés közepette árverezték el - számolt be a helyi sajtó.
 
A meg nem nevezett vendéglőtulajdonos kitartóan licitált, míg végül a 29. körben 260 ezer jüanért, vagyis 11 millió forintnál nem sokkal kevesebbért sikerült megszereznie az óriáshalat. Ez azt jelenti, hogy a hal kilója a duplájába került a piaci árnak.
 
Ennek ellenére az árverés győztese elégedetten kijelentette, szerinte jó vásárt csinált, mert a kínai piacokon leginkább csak tenyésztett tonhalakkal találkozni. Azt is elárulta, hogy szerzeményét ki fogja porciózni és éttermének leghűségesebb vendégeit fogja jutalmazni a ritka és drága finomsággal.
(MTI)