Fröccs

Idén is megkeresik az ország legjobb sajtját

Július 10. 08:29
Elindult a Nemzetek Sajtversenyének elődöntője, melyben 9 hazai sajt csap össze a megtisztelő feladatért, hogy a végső döntőben Magyarországot képviselje mintegy 15 európai sajt között. A 2013 óta megrendezett verseny több szempontból is egyedülálló, hiszen először választhatja ki a közönség, hogy melyik legyen az ország sajtja - írja az Élelmiszer.hu.
 
A kilenc magyar sajt összecsapásából a közönség kedvence kerül majd végül a nemzetközi mezőnybe: a különleges kóstoló tálakat a SZEGA Marketben lehet megvásárolni, majd a www.nemzeteksajtversenye.hu oldalon lehet szavazni a kedvencekre. Azonban nem csak közönség dönt, augusztus 27-én ugyanis hazánkba érkezik Franciaország első számú sajtlovagja, akinek elnökletével a szakmai zsűri egyénileg is értékeli a sajtokat – mondta el Olasz Virág, a versenyt szervező SZEGA Market marketing menedzsere.
 
A szavazás már elindult, és csakis a közönségen múlik, melyik ízletes sajt képviseli hazánkat a IV. Nemzetek Sajtversenyének döntőjében a Budavári Borfesztiválon, ahol az eddigi évekhez hasonlóan a legnagyobb sajtbirodalmak finomságai mérkőznek meg egymással.
 
A IV. Nemzetek Sajtversenyének hazai elődöntőjén résztvevő sajtok:
 
  • Sümegtej – Ranolder (zsíros, zárt tésztájú, kemény sajt)
  • Ficsor Árpád E.V. – Svájcer (oltós alvasztású, 4 hónapig érlelt, erjedési lyukas sajt)
  • Bicskei Mezőgazdasági Zrt. - Hegedűs sajt (zárt tésztájú, 1 évig érlelt kemény sajt)
  • Tebike Kft. - Pálpusztai sajt (rúzsflórával érő lágy sajt)
  • Méhesi Biogazdaság - Mozsgói érlelt natúr sajt (erjedési lyukas, 3 hónapig érlelt félkemény sajt)
  • Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. - Pusztaszabolcsi füstízű trappista (félzsíros, erjedési lyukat félkemény sajt)
  • Boppe Kft. - Magyar gouda (erjedési lyukas, zsíros félkemény sajt)
  • Bomilact Madaras Kft. - Székelylány Copfocska (érlelt, hevített, félkemény parenyica sajt)

Meglepő mennyiségben hamisítják a magyar borokat

Július 09. 16:52
A földrajzi oltalom alatt álló magyar élelmiszerek 10,8 százaléka bizonyult hamisnak az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) legfrissebb jelentése szerint.
 
Magyarországon 16 milliárd forintos, uniós szinten 4,3 milliárd eurós (1371 milliárd forint), ilyen jellegű hamisításból eredő gazdasági kárt regisztráltak 2014-ben, emellett a fogyasztókat további 2,3 milliárd euró (729 milliárd forint) értékű veszteség is érte - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.
 
Magyarország a 17 vizsgált uniós ország közül a harmadik lett Luxemburg és Görögország után, ahol a földrajzi oltalom alatt álló élelmiszerek 25,4, illetve 21,9 százalékát hamisították.
 
Az unióban a legtöbb szabálytalanságot a szeszesitaloknál jegyezték fel, ezt követték a különböző zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék, a nyers húsok és húsipari termékek, a sajtok, majd a borok, végül a sörök.
 
Ugyanakkor a borok teszik ki az oltalom alatt álló élelmiszerek fogyasztásának több mint felét. A borok esetében a visszaélések 2,2 milliárd eurós (690 milliárd forint) kárt okoztak az európai piacnak, és további 1,35 milliárd eurós (427 milliárd forint) kárt a fogyasztóknak, ami abból ered, hogy hamis, azaz nem a földrajziárujelző-oltalomnak megfelelő helyen, illetve kritériumok szerint előállított termékért fizettek magasabb árat.
 
Az EUIPO jelentése szerint a földrajzi árujelzővel védett magyar termékek 71 százalékát a különböző bormárkák teszik ki, ezért a hamisítás is nagyrészt ezt a szegmenst érintheti érzékenyen.
 
A közlemény idézi Németh Mónikát, a HENT titkárát, aki szerint a földrajzi oltalom alatt álló, ugyanakkor hamis élelmiszerek exportálása nagy presztízsveszteséget jelent a magyar termelőknek és az egész élelmiszeriparnak, valamint az országimázsnak is. A HENT szorgalmazza a hazai és a nemzetközi hatóságok közreműködését és az egységes uniós fellépést.
 
Az unión belül a földrajzi oltalom alatt álló élelmiszerek 0,75 százalékát állítják elő Magyarországon, míg a fogyasztásból valamivel nagyobb arányban, 0,97 százalékban veszi ki a részét a magyar lakosság. Ugyanakkor a magyar fogyasztók az oltalom alatt álló termékek közül 94 százalékban a hazai készítésűt veszik, és mindössze 6 százalékban az importáltat, ezzel Magyarország Szlovákia után a második helyen van az Európai Unióban.
 
A földrajzi oltalom alatt álló termékek forgalma a tanulmány szerint az EU-ban elérte a 48 milliárd eurót (15 175 milliárd forint) 2014-ben.
(MTI)

Ezentúl frissen csapolt sört is ihatunk a repülőkön

Július 09. 08:32
A KLM légitársaság legújabb innovációja nem az utastérrel vagy a poggyászokkal kapcsolatos, hanem az italokkal: ugyanis frissen csapolt sört ihatunk a fedélzeten. A Heinekennel közösen, éveken át kísérleteztek a magasban történő csapolással - írja a Vinepair.
 
Edwin Griffioen, a Heineken cég fejlesztésekért felelős vezetője szerint mivel a légnyomás alacsonyabb a magasban, ezért igazából fent csak hab jönne a csapból. Végül - talán mivel ők is annyira szeretik a sört - megtalálták a megoldást.
 
A probléma ugyanis az volt, hogy egy hordó sörnek, a hűtőrendszernek és a kompresszornak is mind be kellett férnie az ételhordó kocsiba. Egy megoldás volt csak, így ha fájdalommal járt is, de elhagyták a hűtőrendszert.
 
A hordók ezért speciális formában, és 5 fokos hőmérsékleten érkeznek a gépekre, ráadásul sikerült úgy beállítani a csap átmérőjét hogy az a légnyomással megfelelően működjön - így pontosan olyan sört kaphatunk fent, mint lent.
 

Popcornnak, kürtöskalácsnak és sültkrumplinak álcázott italok a Soundon

Július 08. 17:55
A nagy forróságban jólesnek a jéghideg koktélok, a fesztiválokon ráadásul kötelező kelléknek számítanak. Most pedig megérkeztek a legvadabb, legőrültebb és legbevállalósabb új italok a Soundra! Ezekkel biztosan kitűnsz majd a tömegből, hiszen ki (és hogyan) inna kürtöskalácsot, sültkrumplit vagy popcornt? Csakis a legmenőbbek!
 
Kürtöskalácsba bújtatott fahéjás-áfonyás longdrink
  • 4 cl Finlandia cranberry vodka
  • 2 cl fahéj szirup
  • 1 cl frissen facsart alma leve
  • 1 cl friss citrom leve
  • díszítéshez: jégkocka és áfonyaszemek
 
A friss citromot longdrinkes pohárral „bélelt” kürtöskalácsba nyomjuk, összekeverjük a többi hozzávalóval, és a végén jégkockát teszünk a tetejére.
 
Popcornos pohárban szervírozott grapefruitos mámor (3 főre)
  • 12 cl Finlandia grapefruit vodka
  • 3 cl passion szirup
  • 3 cl limelé
  • 30 cl almalé
  • díszítéshez: popcorn és erdei gyümölcsök
 
Az alkotókat shakerben összekeverjek, popcornos pohárba töltjük, és kukoricával, gyümölcsökkel díszítjük.
 
Sült krumplinak álcázott lime-os frissítő
  • 4 cl Finlandia lime vodka
  • fél lime leve
  • eperpüré
  • díszítéshez: eper, lime gerezd
 
Az alkotókat shakerben összekeverjek, a kibélelt sült krumplis dobozba töltjük, és eperrel díszítjük.

Egy fürt szőlőt 3 millió forintért?!

Július 08. 11:52
Minden korábbinál magasabb áron, 1,1 millió jenért (azaz 3,12 millió forintért) kelt el egy fürt szőlő csütörtökön, a szezon idei első árverésén Japánban, Kanazava város nagybani piacán - írja az Origo.
 
A 46 vörös szőlőszemből álló, különleges minőségű Ruby Roman-fürtöt egy szupermarket vásárolta meg, és vevőcsalogatóként mutogatja majd, végül ingyen fogja szétosztani vásárlói közt az átszámítva csaknem 70 ezer forintba kerülő szemeket. 
 
14 év alatt fejlesztett ki ezt a prémiumminőségű szőlőt, melynek 18 százalékos a cukortartalma, és csak azok a fürtök kerülnek kereskedelmi forgalomba, amelyeken minden egyes szem legalább 20 gramm súlyú!
 
Az isikavai szőlőtermelők 20 ezer fürt Ruby Roman leszállítását terveznek az idei évre, a fajta árusításának kilencedik évében. A rekordert megvásárló amagaszaki szupermarket májusban egyébként 3 millió jenes (8,5 millió forint) árat fizetett egy pár Yubari fajtájú sárgadinnyéért egy hokkaidói árverésen.
 
Mivel elég komoly presztízst jelent a gyümölcsök megszerzése, a japánok szívesen fizetnek csillagászati árat a szezon első gyümölcseiért, akár ajándékba is a családnak, barátoknak.

Ennyien fesztiváloznak!

Július 08. 08:16
Ennyien fesztiváloznak!
 
A négy legnagyobb hazai fesztiválon évről évre több látogatóra számítanak. Az EFOTT-on tavaly több, mint 100.000-en vettek részt, az idei VOLT esetében is ismét bebizonyosodott a növekvő tendecia, hiszen 20%-kal többen, majdnem 150.000-en mentek el Sopronba a tavalyi 123.000-hez képest. Amikor 23 éve elindult a VOLT, még csak 220 forintba került a jegy, és összesen 5 zenekar lépett fel. 
 
A Balaton Soundon ezzel szemben tavaly annyian voltak, mint idén a VOLT-on. 2015-ben a szombati nap teltházasra duzzadt, idén is hasonló eredményekre számítanak Zamárdiban. Ez a fesztivál egyébként idén tízéves, és most úgy tűnik, az eső sem fogja elmosni!
 
A Szigetre tavaly több, mint 440.000-en látogattak ki, és már most elfogyott az összes bérlet, a szerencsések napijegyekre még tudnak vadászni. Vajon itt is újabb rekord fog születni? Bevételekben állítólag mindneképp, mondta Gerendai Károly a Világgazdaságnak adott interjújában. A Sziget Kft. a tavalyi, 10,2 milliárd forintos bevételhez képest idén kb. 15-20%-os emelkedésre számít, mivel ezzel egyidőben a kiadásaik is hasonló mértékben növekedtek.
 

Úgy tűnik mégsem egészségtelenek az óriás spagettizések!

Július 07. 19:44
Úgy tűnik mégsem egészségtelenek az óriás spagettizések!
 
A tésztaevés nem hizlal, hanem éppen az egészséges testtömegindexszel mutat összefüggést - derült ki egy friss olasz kutatásból.
 
A mediterrán étrend alapját képező kifőtt tészta jó hírét a Molise tartománybeli Pozzilli I.R.C.C.S Neuromed nevű intézete közegészségügyi osztályának kutatása adta vissza - írta az eruekalert.org.
 
A Nutrition and Diabetes című szaklapban megjelent tanulmány szerzői több mint 23 ezer embert vizsgáltak meg, őket két nagy közegészségügyi felméréshez toborozták, melyeket ugyanez az osztály végzett.
 
„„A résztvevők testméreteinek és táplálkozási szokásainak elemzésekor azt tapasztaltuk, hogy ellentétben sokak vélekedésével, a tésztaevés és a túlsúly nem függ össze, sokkal inkább az ellenkezője igaz: adataink alapján a tésztafogyasztás a vékonyabb derékbőséggel, a jobb derék-csípő aránnyal és egészségesebb testtömegindexszel kapcsolatos” - magyarázta George Pounis, a tanulmány vezető szerzője.
 
Sok kutatás bizonyította, hogy a mediterrán étrend az egyik legegészségesebb a világon a testsúly megtartása szempontjából is. Arról azonban kevés volt az adat, hogy milyen szerepet játszik ebben az étrend fő összetevője, a tészta. A Neuromed kutatása ezt a hiányt pótolja.
 
„Elterjedt nézet, hogy a tészta nem a megfelelő fogás annak, aki fogyni akar. Vannak, akik száműzik is az étrendjükből. A kutatás eredményeinek fényében elmondhatjuk, hogy ez nem helyes. A friss tanulmánynak és a két nagy közegészségügyi felmérésnek az az üzenete, hogy a mediterrán diéta igen jó hatással van az egészségre” - mondta Licia Iacoviello, a Neuromed molekuláris és táplálkozás-egészségügyi laboratóriumának vezetője.
(MTI)

Bor és képzőművészet szerdánként a Nemzeti Galériában

Július 07. 13:53
Szerda esténként idén júliusban is Borszerdákkal várja az érdeklődőket a Budavári Palota panorámaterasza a Magyar Nemzeti Galériában, ahol most Modigliani és Picasso kiállítása is megtekinthető.
 
Nyáron a 20. századi művészet történetének két kiemelkedő művésze, Amedeo Modigliani és Pablo Picasso kiállítása egyszerre látható az MNG-ben. Az idei Borszerdák borszakértőit, Mácsai Ilonát és Lukács Szabolcsot is Modigliani és Picasso művei ihlették meg az estek borválogatásának összeállításakor - közölte az MTI-vel a Nemzeti Galéria.
 
Az látogatók július 6-án és 20-án a Modigliani-kiállítást, július 13-án és 27-én a Picasso-kiállítást tekinthetik meg a hosszított nyitvatartás során; a tárlatok mellett borkóstolóval, koncerttel, előadással és tárlatvezetésekkel várják a közönséget.
 
Az első, július 6-i Borszerda-est borszakértőjét, Lukács Szabolcsot Modigliani művei ihlették meg borválogatásának összeállításakor: a panorámateraszokon toszkán vörösbort és provence-i rozét kínálnak.
 
A tárlatvezetések elsősorban az állandó kiállítások mesterműveire összpontosítanak, az első alkalommal a 20. századi magyar festészet klasszikusaival és a Szépművészeti Múzeum remekműveivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
 
Az est különlegessége Amedeo Modigliani napokban nyílt kiállítása, amely a művész első magyarországi bemutatója. A kiállítás aktokon, portrékon és szobrokon keresztül mutatja be Modigliani életművének főbb korszakait és stílusfordulatait, valamint a kortársakhoz fűződő kapcsolatát. A Borszerda esten a kiállítás kurátora, Kovács Anna Zsófia Modigliani - Mítosz és valóság címmel tart előadást.
(MTI)