Így készül a minőségi ecet
Október 30. 16:29
Sokan nem szeretik az ecetnek még a szagát sem, nemhogy a salátájukra is locsoljanak belőle. De a minőségi ecet valójában finom, csak sajnos mindneki a régi műanyagfalkonos ételecetre asszociál a név hallatán. Hogyan is készül a borecet? A Dívány.hu a bodrogkeresztúri Acetánia Ecetmúzeumban járt.
A borecetekhez csak bevizsgált, jó minőségű, fajtajellegű (furmint, muskotály, aszú) borokat vesznek át, tiszta, fajtára jellemző ízzel, illattal. Ezek az ecetek biológiai erjesztéssel készülnek, a borban lévő alkoholt fermentálják ecetsavvá. A folyamatot ecetsav-baktériumok végzik, megfelelően felügyelt hőmérsékleten.
A manufaktúra két fajta módszert alkalmaz:
- Az Orléans-i módszer során a bort fahordóban oltják be ecettel, majd állni hagyják, míg a felszínen kialakul az úgynevezett anyaecet. Amikor az alkohol 1 százalék alá csökken, a tizedét elvezetik, a hordót pedig feltöltik friss borral.
- A másik a Frings módszer, ezt világszerte használják a nagyüzemi ecetkészítésnél, mivel rendkívül hatékony. Az oltóecetet, melyben magas koncentrációban van a baktérium, közvetlenül adják az alapanyaghoz, miközben oxigént kevernek a folyadékba. Mindig csak a tartály egy bizonyos részét vezetik el, amit friss alapanyaggal pótolnak.
A teljes cikket a Dívány.hu oldalon tudod elolvasni!