Íme a tökéletes téli zöldség
Január 05. 06:33
A céklából lehet levest, rizottót, tésztát, köretet, savanyúságot sőt desszertet is készíteni, és mindezek mellett még egészséges is. A Házipatika.com most összegyűjtötte, hogy mit érdemes tudni a zöldségről?
- Nagy mennyiségben találhatóak benne értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin.
- Nemcsak a gyökerét, de a zsenge leveleit is meg lehet enni, például salátába keverve.
- Nagyszerűen javítja a vérkeringést, és csökkenti a vérnyomást.
- A céklában lévő fitokemikáliák, illetve antioxidánsok erős daganatellenes hatásokkal rendelkeznek.
- Jól javítja az erőnlétet, teljesítményt és a kitartást, ezért érdemes azt fogyasztani komolyabb fizikai igénybevétel előtt.
- A céklában található tápanyagok erősítik a csontokat és a fogakat.
- Magas a vastartalma, így az egyik legnagyszerűbb élelmiszere a vérszegényeknek. A céklában található réz és C-vitamin ráadásul segíti a vas felszívódását is.
- A máj működését, a méregtelenítési folyamatokat is támogatja.
- Méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és vérkeringést fokozó hatásainak köszönhetően a cékla nagyon jó hatással van a bőrre is.