Íme az első magyar borász, akit lovaggá ütöttek
November 06. 12:29
Koch Csaba hajós-bajai és villányi termelő az első magyar borász, aki bekerült a gasztronómiai lovagrend tagjai közé.
Az 1954-ben alapított Auguste Escoffier Tanítványai Lovagrendnek világszerte több mint 30 ezer tagja van. Piros szalaggal ismerik el a szakácsokat (mint például Bíró Lajost), kék szalaggal pedig a gasztronómiához más módon kapcsolódó szakembereket. Koch Csabát a zöld színű szalaggal tüntették ki, amivel a csúcshelyek csúcsbeszállítóit szokták elismerni – magyar borászok közül ő kapta meg elsőként az elismerést.
Auguste Escoffier a francia konyhaművészet másik megkerülhetetlen alakja az idén elhunyt Paul Bocuse mellett. Az 1935-ben, 89 éves korában elhunyt szakácsnak komoly érdemei vannak a hagyományos francia főzés népszerűsítésében. Escoffier emellett a konyhaművészetben meghonosította a menedzsment-filozófiát: konyhájában az egyes részlegeknek külön vezetője volt, és a tálalás sem a Franciaországban tradicionálisnak mondható összevisszaság alapján történt, mivel nála a fogásokat nem egyszerre tálalták, hanem egymást követve.
Saját éttermének, a Cannes-i Arany fácánnak a felfuttatása után a monte-carlói Grand Hotel konyháját reformálta meg, majd jött a több évtizedes együttműködése César Ritz-cel, és – a Londoni Savoy mellett – számtalan Ritz szálloda gasztronómiai gatyába rázása. Nevéhez fűződik a Pêche Melba desszert megalkotása, illetve a Rossini bélszín (Tournedos Rossini) is. 1903-ban írta meg az 5 ezer receptet felvonultató a Le Guide Culinaire-t, ami fél évszázadon át volt az ambíciózus szakácsok bibliája.
Az 1954-ben alapított Auguste Escoffier Tanítványai Lovagrendnek világszerte több mint 30 ezer tagja van. Piros szalaggal ismerik el a szakácsokat (mint például Bíró Lajost), kék szalaggal pedig a gasztronómiához más módon kapcsolódó szakembereket. Koch Csabát a zöld színű szalaggal tüntették ki, amivel a csúcshelyek csúcsbeszállítóit szokták elismerni – magyar borászok közül ő kapta meg elsőként az elismerést.
Auguste Escoffier a francia konyhaművészet másik megkerülhetetlen alakja az idén elhunyt Paul Bocuse mellett. Az 1935-ben, 89 éves korában elhunyt szakácsnak komoly érdemei vannak a hagyományos francia főzés népszerűsítésében. Escoffier emellett a konyhaművészetben meghonosította a menedzsment-filozófiát: konyhájában az egyes részlegeknek külön vezetője volt, és a tálalás sem a Franciaországban tradicionálisnak mondható összevisszaság alapján történt, mivel nála a fogásokat nem egyszerre tálalták, hanem egymást követve.
Saját éttermének, a Cannes-i Arany fácánnak a felfuttatása után a monte-carlói Grand Hotel konyháját reformálta meg, majd jött a több évtizedes együttműködése César Ritz-cel, és – a Londoni Savoy mellett – számtalan Ritz szálloda gasztronómiai gatyába rázása. Nevéhez fűződik a Pêche Melba desszert megalkotása, illetve a Rossini bélszín (Tournedos Rossini) is. 1903-ban írta meg az 5 ezer receptet felvonultató a Le Guide Culinaire-t, ami fél évszázadon át volt az ambíciózus szakácsok bibliája.