Fröccs

Itt az ideje kipróbálni a Harry Potterből ismert vajsört!

Január 16. 15:44
Itt az ideje kipróbálni a Harry Potterből ismert vajsört!
 
A vajsört nem a Harry Potter könyver szerzője, J. K. Rowling találta fel, hanem már a 16. század óta készítik. A recept csak 5 alapanyagot említ, igaz ezeket a legkönnyebben Nagy-Brittanniában lehet megszerezni. 
 
Ha szeretnéd elkészíteni a vajsört, szükséged lesz 1 üveg ale-re, sütőtök pitéhez készült fűszerkeverékre (fahéj, gyömbér, szerecsendió), barna cukorra, tojássárgájára és vajra.
 
Az elkészítés pedign em is bonyolult: óvatosan, hogy ne habozzon nagyon, öntsd a cört egy serpenyőbe, tedd hozzá a fűszereket, és szép lassan forrald fel. Miközben kis lángon forr, a tojássárgájákat keverd össze a cukorral, és öntsd bele a sörbe. Így kell főzni pár percig, utána mehet bele a vaj, és egy botmixerrel addig kell keverni, amíg szép habos nem lesz. Ez után már csak ki kell hűteni, és lehet is kóstolni!
(Via)

Egy téli rozé a hideg estékre

Január 16. 11:16
A rozé a nyár slágere, de itt egy kivételes bor, amelyet érdemesebb most megkóstolni. A Domaine de la Mordorée organikus borászat 2014-es La Dame Rousse rozéja egy igazán izgamlas tétel:
 
Ízben szép gyümölcsösség jön, pirosbogyósok, némi mályvacukor, vérnarancs, fehér csokoládé, ánizs és virágosság. Az olajos textúra és a közepes test felvesz valamennyit a 14% alkoholból, de azért érezni benne. Gazdag, már-már silleres bor, ezt tovább erősíti a héjon áztatás miatti cseresség - írja a Borravaló.hu.

Csodálatos látványt nyújt a téli Balaton, videó

Január 16. 07:19
A WenitaPress készítette az alábbi videót a téli Balatonról Balatonszemesen - írja a ILoveBalaton.hu. A felvételeket drónnal készítették, és felülnézetből láthatóak a Balaton vizén úszó jégtáblák. Persze élőben, a partról is csodálatos látványt nyújt az idilli kép. Még egy ok, hogy télen is menjünk a Balatonhoz!
 

A bűvész, akinek ott a helye minden boros házibuliban

Január 15. 19:54
Feltéve, ha viszi magával ezt a két fura, papírhengernek látszó kelléket.
 
Az America's Got Talent 2015-ös adásában mutatta be az alábbi trükköket Mat Franco. Szóljon, aki utána tudja csinálni!
 

Egészségesebb kenyerek kerülnek a boltokba

Január 15. 16:15
Akár már egy év múlva jobb minőségű kenyeret ehetünk, ugyanis a kormány szabályozná, hogy melyik kenyérfajtának mit kell tartalmaznia - írja a Hiradó.hu. A új szabályok szerint például a rozsos kenyérben minimum 30 százalékos roszlisztartalomnak kell lennie, hogy így nevezhessük. Ez kétszer több mennyiséget jelent, mint a mostani. A rozskenyér esetében pedig 40-ről 60 százalékra emelekedik a rozsliszttartalom. 
 
Olyan termékek elkészítési módja is bekerül a hazai élelmiszerszabályozási információkat tartalmazó Magyar Élelmiszerkönyvbe, amelyek eddig nem szerepeltek ott. Ilyen a graham, a teljes kiőrlésű, a tönköly, és a kukoricás kenyér. A teljes kiőrlésű kenyérben a felhasznált liszt legalább 50 százaléka teljes kiőrlésű lesz, a graham kenyérnek pedig legalább 90 százalékban kell majd graham búzalisztet tartalmaznia – magyarázta a Helyi Híradóknak a Pékszövetség szakmai titkára. Werli József elárulta, hogy a szabályozás legfőbb célja, hogy a fogyasztók áttekinthető választékkal találkozzanak a boltokban.
 
A változás előírja a kenyerek sótartalmának csökkentését is. 

Eligazították a magyar Bocuse d’Or döntősöket

Január 15. 13:47
2016. január 15-én tartották a Bocuse d’Or magyarországi döntőjébe továbbjutó 6 versenyző eligazítását. A megbeszélésen ismertették a versenyszabályzatot, illetve a séfek megkapták az Akadémia által biztosított tálalóelemeket, gyakorlótálakat. A magyar zsűrihez neves, nemzetközileg elismert szereplők is csatlakoznak. A napokban az is kiderült, hogy az európai döntőn Magyarország a második napon versenyez - áll a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület lapunkhoz eljuttatott közleményében.
 
Az eligazítás során kerültek nyilvánosságra a séf-commis párok is, hiszen a 6 továbbjutó a februári döntőn már páros versenyzőként indul, ahol commis-jukkal (segéd) alkotnak majd egy csapatot. A versenyzők az őket segítő commis-kat az ifjúsági verseny első 6 helyezettje és ígéretes szakácstanulók közül választották ki így a döntőn az alábbi séf-commis csapatoknak szoríthatunk majd:
 
Versenyző – Commis
  • Győrffy Árpád – Szegedi Réka
  • Pohner Ádám – Jándi Lőrinc
  • Sándor Rodrigo – Barna Zsanett
  • Szabó László – Pozsár Bence
  • Széll Tamás – Szabó Kevin
  • Volenter István – Sándor Lőrinc
 
A február 18-án a Fehova keretei között megrendezésre kerülő magyar döntőn óriási megtiszteltetés, hogy a zsűri két elnöke Bíró Lajos és Hamvas Zoltán, valamint a versenyzők által kijelölt zsűritagokhoz (Ádám Csaba, Dinnyés Csaba, Palágyi Eszter, Pesti István, Szulló Szabina, Urbán Tibor) olyan nemzetközileg elismert szereplők csatlakoznak, mint Brian Turner, Christian Meyer, Ferdy Debecker, Henrik Norström vagy éppen a Bocuse d’Or győztes Rasmus Kofoed és Serge Vieira, akik már a korábbiakban továbbjutó Molnár Gábort és Széll Tamást is segítették a felkészülésben. 
 
A külföldi tanácsadó bevonása ezúttal sem marad el, az Akadémia a továbbiakban is nagy hangsúlyt fektet rá, hogy szakmailag mindent megadjon a magyar csapatnak így a már a magyar döntőre való felkészülés során lehetőségük nyílik majd a versenyzőknek meghívott séftől tanulni. 
 
A hústémához minden versenyző számára biztosított egy gyakorlótál, mely egy szintén az Akadémia által biztosított versenytálra kerül lecserélésre a döntőre, illetve 1 darab 2 alternatívából választható főelemtartó emelvény, valamint egy 3 alternatívából összeállítható összesen 30 darabos köret kiemelő csomag. A további felkészülést segítendő az Akadémia biztosítja a teljes első hal- és húscsomagot is a versenyzők számára.

Horvátországi a legjobb ásványvíz

Január 15. 12:52
A Jamnica két kategóriában is elnyerte az aranyat a nemzetközi versenyen - írja a Turizmus Online. 

A Nemetközi Ásványvíz Díj Portugáliában tartott, ünnepélyes átadóján részesült elismerésben a horvát Jamnica ásványvíz tavaly év végén, ami „A legjobb ízű víz” és „A legjobb szénsavas ásványvíz” kategóriában is elnyerte az aranyat.
 
A Jamnica komoly versenytársakat utasított maga mögé, és összesen 11 európai ország 175 terméke közül választották ki a fenti két kategória nyertesének. A vizeket egy 15 ország szakembereiből álló zsűri értékelte, a Jamnica ízesített vizét a maximálisan adható 100 pontból 97,5-re, míg a szénsavas ásványvizét 95 pontra értékelte.

Hatalmas potenciál van a Szarvas-dűlő aszújában

Január 15. 11:09
A 2013-as 6 puttonyos Tokaji aszú igaz még csak hordóminta, de már most nagy pontenciált látnak a Tokaj Kereskedőház tételében. A bor alapanyagát a Szarvas-dűlő adta, amelyről így ír a Metropol.hu:
 
Mivel a beltartalom hatalmas, s a bor is lassan fejlődik, ezért nem mindig érdemes kapkodni a forgalomba hozatallal. (...) A dűlő erőteljesen rányomja bélyegét a borra, pozitív értelemben: annak ellenére, hogy hatalmas súlya van, mégis van benne egy szinte meghatározhatatlan könnyedség, virágosság, parfümösség. A lösz itt is megmutatta, hogy bizony nem lebecsülendő egy vulkanikus kőzeten nyugvó talajhoz képest sem. (...) Szájban elképesztően telt, krémes, selymes. A korty kövéren, gazdagon hömpölyög a nyelvünkön, annyira gazdag, hogy szinte lenyomja a nyelvünket. Szájban szinte ugyanazt kapjuk, amit az illat ígért: egy gazdag fiatal aszú lendületét, útkeresését és letaglózó izgalmát, szépségét és erejét.

Többé nem szponzorálja a Mumm a Forma 1-et

Január 15. 09:37
A Mumm pezsgőház 15 évig volt partnere a Forma 1-es versenyeknek, ám a francia champagne márka tulajdonosának 5 millió eurós ajánlatát elégtelennek ítélte meg az autóverseny menedzsmentje. A szponzori szerződés felbontása miatt, többé nem Mumm pezsgőt fognak egymásra locsolni a győztes pilóták a Nagydíjakat követő eredményhirdetéseken. De senki ne szomorkodjon, mert helyére lép egy másik nagy Champagne márka a Moët et Chandon.
 
A jelek szerint a Mumm sem fog kiszállni a szponzorációból, csak a jövőben a Formula E, a világ első elektromos autók részvételével megrendezett versesorozatát támogatja - írja a Thedrinksbusiness.com.
 
Ricard Pernold elmondta, hogy nagyon büszkék a Forma 1-ben eltöltött 15 évre, de a Formula E egy új lehetőség számukra, amely szorosabban illeszkedik a márka képviselte eszmékhez.