Fröccs

Itt az új Gere cabernet sauvignon!

Március 18. 18:50
2012 extrém, mégis kiemelkedő évjárat volt. Kemény volt a tél, sok hó esett, ami megvédte a szőlőtőkék nagy részét a károsodástól. Tavasszal a fagy okozott károkat a szőlőben. Nyáron nagyon nagy volt a szárazság. A nagy melegnek és a szárazságnak köszönhetően a szőlő gyorsabban érett. A bogyók mérete sokkal kisebb, de a beltartalom nagyon szép és koncentrált lett, magas mustfokokkal. Nagytestű, koncentrált borok születtek. Itt is van belőlük egy.

Leszerel Szik Mátyás, Magyarország sommelier bajnoka

Március 18. 17:30
Szik Mátyás április elsejével távozik a Prime Étteremtől!
 
Ezt írta a Facebookon: „Április elsejével elhagyom az éttermet, melynek sokat köszönhetek. Egyik szemem sír, de a másik a jövőbe tekint. Úgy gondolom szakmai fejlődésemhez elengedhetetlen a váltás. A jövőben a Hotel Four Seasons Grasham Palace új, nyíló éttermében töltöm majd be a Head Sommelier pozíciót és dolgozom a hazai minőségi vendéglátás színvonalának emelésén.”
 
Jó munkát kívánunk hozzá!

József és Benedek meleget, Sándor 36-féle rozét hoz

Március 18. 09:02
A véglegesnek tekintett kóstolási lista szerint a Somló kivételével minden balatoni borrégió mindegyik borvidékéről bemutatkoznak a legutóbbi évjárat rozéborai a március 18-án 17 órakor megrendezésre kerülő 13. Tapolcai Sándor-napi Bormustrán. 
 
A térség legjelentősebb tavaszi borászati szakmai találkozóját 2003-ban indította útjára a Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság.
 
A Tamási Áron Városi Művelődési Központban megrendezésre kerülő program a hagyományoknak megfelelően zajlik. A rendezvényt a város polgármestere, Dobó Zoltán nyitja meg.
 
Bevezető előadást dr. Májer János, NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója, a Badacsonyi Kutató Állomás vezetője tartja a 2014-es évjárattal kapcsolatos tapasztalatokról, különös tekintettel a mustra témáját adó rozéborok jellemzőire. 
 
A kóstolás során az adott borok jellemzőit dr. Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, az egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének vezetője foglalja össze.

Hogyan lesz egy nagyatádi lányból mádi borász?

Március 18. 07:11
A Zsirai Pincészetről már sokan hallottatok, van területük a Somlón, a Villányi és a Tokaji borvidéken is. Azt viszont kevesen tudják, hogy a Zsirai lányok édesaspjuk halálát követően vették át a birtok irányítását, és így kerültek Nagyatádról Mádra. Kata és Petra keményen dolgoztak és leküzdötték az eléjük álló akadályokat.
 
Katának a 2013 volt a fordulópont életében, hiszen ezért az évjáratért már ő volt a felelős a Mádon. Ripka Gergely a pincészetben tett látogatásának kóstolójegyzetét itt olvashatják, ahol bemutaja a 2013-a Zsirai borokat Tokajból.

Székelykeresztúri borokkal tartottak kóstolót Koch Csaba vezetésével

Március 17. 21:00
Erdélyben, Hargita megyében Székelykeresztúr kisváros Székelyudvarhelytől nem messze található, itt szervezték meg 2015. március 13-án azt a borkóstolót és borversenyt, melynek meghívott vendége Koch Csaba borász, előadóként és borbírálóként is felkérést kapott Szombatfalvi József unitárius lelkésztől és a borverseny szervezőitől. 
 
A Székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium dísztermében, a több éves hagyományokon alapuló rendezvényen rendhagyó interaktív borbírálatot kezdeményezett Koch Csaba. A több mint 40 nevezett bort a bírálóbizottsággal párhuzamosan bortermelő közönség is kóstolhatta, majd minden egyes tételnél a bizottság által adott átlagpontot és a bor jellemzőit elmondta a vendégborász. 
 
A közönség soraiban ülő borosgazdák így nem csak boruk pontszámát, hanem szakmai jellemzését is megkapták, hogy tanulhassanak a technológiai és egyéb hiányosságokból, vagy a jó borok esetében a pozitív bírálatot elsajátíthassák. 
 
Székelykeresztúron évszázadok óta folyt kiváló minőségű fehérborok készítése, mely hagyományok megőrzése és újraélesztése nagyon fontos a magyar kultúra fennmaradása érdekében.