Fröccs

Itt egy bortipp ma estére

április 10. 17:21
Áprilisban már jócskán megérkezik a tavasz. Itt van a fehér, rozé és könnyű vörösborok szezonja. A Borrajongó így írja - "Gondoltam a könnyed vörösökre és a kékfrankos-hónapra Bott Frigyes 2013-as kékfrankosa ideális lesz ráhangolódás gyanánt, és nem is kellett csalódnom." Hiszen ha április, akkor Kékfrankos MOST!
 
"Fiatalos küllemű, rubin színű bor, fürgén mozog a pohárban. Közepesen intenzív illatában csak úgy tobzódnak a piros bogyós gyümölcsök: málna, szamóca, ribizli, cseresznye, kis csipkebogyó, mindezt finom fűszeresség egészíti ki. Burgundiai stílusban megkomponált tétel, kiváló arányokkal. Nem súlyával, koncentrációjával, hanem eleganciájával igyekszik hódítani." - így szól a kóstolójegyzet Bott Frigyes 2013-as kékfrankosáról. Tökéletes ráhangolódás a hétvégére.

Szekszárdról nem pont a sauvignon blanc jut eszünkbe

április 10. 16:39
Pedig ott is készül belőle bor. A Nobilis borblog a Twickel Kajmád Sauvignon blanc 2014-es boráról ír.
 

TWICKEL - KAJMÁD SAVIGNON BLANC 2014Intenzív citromsárga szín, a pohár falán CO2 gyöngyök (frissesség).Nagyon intenzív...

Posted by Nobilis borblog on 2015. április 9.

Ha már elged van a tömegtermelt olívaolajokból

április 10. 11:06
Egyre többen és gyakrabban használnak olívaolajat a főzéshez is. Sajnos nem minidg sikerül jó minőségűt vásárolni belőle, hiába a magas ár, nem lehet kiszűrni csak ez alapján a valódiakat. A Művelt Alkoholista oldalán jelent meg egy cikk, melyben tippet ad, hol érdemes beszerezni az igazi ínyencségeket. "A kis üzletben mesélnek, magyaráznak, és nem utolsósorban kóstoltatnak. Itt senki nem két perc alatt végez. Az volt az érzésem, hogy a betévedők nem is elsősorban vásárolni érkeztek, inkább tanulni és eszmecserélni." -  meséli lelkesen az író. Az ajánlott tételekről itt olvashatsz.

Mit gondolsz a Tokaji borvidékről?

április 10. 08:57
Mi jut először eszedbe a Tokaji borvidékről? Milyen gyakran látogatod a régiót? Virág Ágnes egyetemi hallagató doktori disszertációjának elkészítéséhez anonim kérdőíves felmérést végez a tokaji bor és borvidék turisztikai megítéléséről. Ennek kitöltése körülbelül 10 percet vesz igénybe, és közben átgondolhatod, mit is gondolsz Tokajról.
 
Ide kattints a kérdőív kitöltéséhez.

Bambi, Utas-Üdítő, Hüsi - emlékszel még rájuk?

április 10. 07:45
A Foodandwine.hu remek retró hangulatú összeállítást közöl a 20. század hazai üdítőitalairól. Gondoltad volna, hogy a Bambit már 1947-ben elkezdték palackozni? Hogy az Utas-Üdítőt a 60’-as években citrom-bambiként is emlegették, és 3 forintba került? További érdekességek a cikkben!

Tündérmesébe illő időjárással jön a hétvége

április 09. 21:59
Az Etyeki Piknik szervezői megint belenyúltak a tutiba, hiszen a tavasz legkellemesebb napjára, szombatra tették aktuális rendezvényüket. A Köpönyeg.hu-n olvasható infók szerint pénteken még fátyolfelhők szűrte napsütés lesz, de kellemes tavaszi idő várható. Szombaton aztán Sándor, József és Benedek helyett Leó és Sztaniszló érkezik a meleggel, sok helyen 20 foknál is több lesz. Eső sem lesz és sokat süt majd a nap, tehát abszolút királyság várható! 
 
Vasárnap is marad a 20 fok körüli tavaszi meleg, némi gomolyfelhővel. 
 
Aztán, hogy hétfőn könyebb (?) legyen dolgozni, délelőtt jönnek majd a gomolyfelhők, délutántól egyre többfelé valószínű zápor, zivatar átmeneti szélerősödéssel.
 
Menjetek zöld erdőbe járni, kék ibolyát látni!
 

Hol telepítenek szőlőt?

április 09. 18:16
A Böjt Borászatnál szőlőtelepítés folyik. Az egri borászat rizlinget ültet a gyönyörű áprilisi időben.

Rizling telepítés a mai program!:) #riesling #böjtboraszat

Posted by Böjt on 2015. április 9.

Táncoló Medve: "Nagy szerencséje van annak, aki találkozhat Szepsy Istvánnal."

április 09. 15:13
Ripka Gergely, a Táncolómedve.hu oldalán írt beszámolót Szepsy István Tokaj Grandon tartott mesterkurzusáról. "Egyfajta kapocs lehet ő a régmúlt korok tudása és a mai Tokaj értelmezése közt. Keresi az első osztályú területeket szerte a borvidéken, kutatja a válaszokat, melyik kőzet, mit jelent a talajélet, vízháztartás és persze a művelés szempontjából; miért szerethették jobban a löszt, mint az andezitet vagy a riolittufát; mitől volt izgalmas annak idején a mára elfeledett Tállya?" - fejti ki a cikk bevezetőjében Ripka Gergely. Szepsy István előadása alatt különleges borok kerültek a poharakba, melyek már nem vagy soha nem is lesznek forgalmi tételek. A kóstolójegyzetet itt olvashatod el.