Fröccs

Itt vannak a Nagy Tokaji Borárverés tételei

Március 07. 15:49
A Nagy Tokaji Borárverést először 2013-ban tartották meg, akkor 13 tétel eladásából valamivel több mint 20 millió forint folyt be. Egy évvel később már 21 tételre lehetett licitálni, az árverés vége 27 millió forintot hozott. Az eddigi legsikeresebb a tavalyi aukció volt, akkor 14 tételből 30 millió forintnál is többet hozott az árverés, volt olyan bor, ami 5 millió forintért talált gazdára.
 
Idén 19 féle hordós- (fél vagy egy gönci hordó mennyiségben), és 7 féle palackozott bort árvereznek el.
 
Itt vannak a Nagy Tokaji Borárverés tételei
(Via)

Kolbászolimpia a gyulai Kolbász- és Sódarmustrán

Március 07. 14:09
Március 11. és 15. között ismét megrendezik a Kolbász- és Sódarmustrát Gyulán. Egy év kihagyás után újra úgydömtött a fürdőváros, hogy a márciusi hosszúhétvégén megszervezi az eseményt. 
 
Bordás Tibor főszervező elmondta, hogy a sódar német eredetű szó, jelentése: sonka a disznó mellső lábából, füstölt lapocka, oldalas. Hangsúlyozta, hogy az igazi sódar formás, vörös színű, omlós, füstölt ízű és illatú hús. A rendezvényt a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete alapította, ám tavaly a szervezet pénzügyi okok miatt nem rendezte meg az eseményt. 
 
Az idei ötnapos fesztiválon egy tucat kiállító vesz részt az ország különböző pontjairól, a hagyományos módon készített sonkát és kolbászt kóstoltató és áruló kis házi manufaktúrák mellett a Gyulahús Kft. adja a rendezvény bázisát - fogalmazott Bordás Tibor, hozzátéve, hogy a kiállítók nagy része évről évre visszajár a rendezvényre. 
 
A mustrán megrendezik a kolbászok és a sonkák versenyét, amelyre a kiállítókon kívül magánemberek is benevezhetnek, a termékek minőségét szakmai zsűri bírálja el. Ezen kívül lesz "kolbászolimpia" is, amelyről a főszervező annyit árult el, hogy egy játékos, sportos, evős-ivós eseményről van szó. 
 
A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete - bár tavaly decemberben átadták neki a szervezési jogokat - szakmai partnere maradt a rendezvénynek, ők felügyelik majd a hagyományos disznóvágásokat, amelyekből bemutatnak a gyulai mellett orosházi és erdélyi típusút is. 
A rendezvény korábban 3-5 ezer látogatót vonzott naponta, ám idén az első hosszú hétvége és a gyulai Almásy-kastély nyitása miatt ennél több emberre számítanak. 
 
A belépődíjas fesztiválon a gasztronómiai programok, ételkészítési bemutatók és sonkaszobrászat mellett egyéb szórakozási lehetőségek is lesznek. 
MTI

Forgalomba került a Tokaji Dukát

Március 07. 11:21
Mádon jelentették be a Tokaj-hegyaljai térség huszonhét településén használható Tokaji Dukát hivatalos forgalomba helyezését.
 
A helyi pénz a Bocskai Korona alapján jött létre, névértéken lehet váltani, azaz árfolyama a forintéhoz kötött.
 
Tatárka József Mád polgármestere elmondta, másfél éve merült fel a gondolat benne és pár vállalkozó szellemű ismerősében, hogy milyen jó is lenne, ha a hajdúnánási mintára Tokaj-Hegyaljának is lenne helyi fizetőeszköze - írja a Hegyalja.info.
 
A polgármester kifejtette, a legnagyobb előnye az ilyen pénzeszköznek az, hogy értéke helyben marad és emellett közösségépítő hatása van. Az idei év célkitűzése szerinte az lesz, hogy mindenki elkezdje a sajátjának érezni a térségben a Dukátot és minél több elfogadóhely csatlakozzon a programhoz, aminek megvalósításában nagyban segít a Hajdúnánási Holding Zrt., az utalványok kibocsátója.
 
A Dukát a soproni Kékfrank, a hajdúnánási Bocskai-, illetve a Balatoni Korona után negyedikként jött létre, mint kis közösségi pénzhelyettesítő utalvány az országban.

Azerbajdzsán fontos mezőgazdasági partner

Március 07. 09:13
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kiemelte az azerbajdzsáni kapcsolatot, amely azért is fontos, mert Magyarországnak pótolnia kell az orosz embargó miatt elvesztett piacokat.
 
Azerbajdzsán az egyik legígéretesebb mezőgazdasági partnere Magyarországnak, kivitelünk 2012 óta megnégyszereződött, és az azeriek a magyar mezőgazdasági termelés és technológia minden területe iránt érdeklődnek - mondta a földművelésügyi miniszter az M1 aktuális csatornán március 6-án.

Közölte, a mezőgazdasági technológia értékesítése és a kutatásfejlesztési együttműködés előtt is megnyílhat mostantól a lehetőség, amely azért fontos, mert a technológia terén is komoly verseny van a világon.
(MTI)
 

Ezeket érdemes fogyasztani a szem védelmben

Március 06. 19:09
Amerikai kutatók bebizonyították, hogy a zöld növények és a nitrátban gazdag élelmiszerek csökkenthetik a zöldhályog kialakulásának kockázatát. A betegség akár vaksághoz is vezethet, ha nem kezelik időben, ezért érdemes a szűrésekre eljárni. Különösen ajánlott rendszeressé tenni a szemvizsgálatot azoknak, akik 40 év felettiek és a családjukban már előfordult ez a betegség. 
 
Miért fontosak a nitrátok?
A kutatók azzal magyarázzák jótékony hatását, hogy a nitrátion segít tartósan magasan tartani a vér oxigéntartalmát, ezáltal csökkenti az érszűkületet, a vérnyomást és megelőzi a véralvadást. A zöld növények közül a legjobb választás a kelkáposzta, de érdemes beépítenünk a mindennapi étrendünkbe a zöldbabot, a spenótot, a retket és  a zöld saláta féléket is - írja a Házipatika.com.

Chile-ig utazik a magyar sertéshús

Március 06. 15:19
Négy hazai sertéshús feldolgozó üzem kap engedélyt, hogy termékei eljuthassanak egészen Chile-ig, ezáltal népszerűsítve a magyar sertéshúst a nemzetközi piacokon is. Az export nyélbeütése a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Földművelésügyi Minisztérium (FM) sikeres tárgyalásinak köszönhető. A négy magyar üzemet már regisztrálták is a chilei hatóságok, így a jó minőségű sertés nyugodt szívvel repülhet Dél-Amerikába - írja az Élelmiszer.hu.

Chardonnay illatú gyertya

Március 06. 12:50
Gyertyák, amelyeknek illata a csokoládéra, mézre, kávére és borokra emlékeztet. Ha tüzetesebben megnézzük a kínálatot, rábukkanunk a champagne és chardonnay illatú díszekre is.
 
Melyik borfanatikus ne akarna ilyet a lakásába?
 
Chardonnay illatú gyertya

Magyar mézeskalácskról álmodozik a világ

Március 06. 10:21
Színesek, egyediek, lélegzetelállítóak és fantasztikus precizitással készülnek. Röviden így jellemeznénk Czinkné Poór Judit kézzel készített mézeskalácsait, de az alkotásokra nincsenek szavak.  A mézeskalácsok többféle színben, méretben és különböző motívumokkal díszítve kaphatóak.
 
Magyar mézeskalácskról álmodozik a világ
 
Tehetségére nem csak mi magyarok, de a külföldiek is felfigyeltek.  A kreatív és ötletes tartalmakat gyűjtő Bored Panda, a napokban osztotta meg Judit képeit, és egy rövidebb videót is csatolt a cikkhez. A magyar tehetséget, a süteményvilág Leonardo da Vincijének nevezi posztjában. Bármennyire is meglepő, de Judit csak 2014-ben kezdett el komolyabban díszítéssel foglalkozni, tudását pedig porcelánfestőként is kamatoztatja. Mézeskalácsaival a cukrászatot a művészet szintjére emelte. 

Kíváncsiak vagytok, hogy mi lehet a titok? Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás – mondta Czinkné Poór Judit, a Mézesmanna cukrásza.