Fröccs

Ezeket érdemes fogyasztani a szem védelmben

Március 06. 19:09
Amerikai kutatók bebizonyították, hogy a zöld növények és a nitrátban gazdag élelmiszerek csökkenthetik a zöldhályog kialakulásának kockázatát. A betegség akár vaksághoz is vezethet, ha nem kezelik időben, ezért érdemes a szűrésekre eljárni. Különösen ajánlott rendszeressé tenni a szemvizsgálatot azoknak, akik 40 év felettiek és a családjukban már előfordult ez a betegség. 
 
Miért fontosak a nitrátok?
A kutatók azzal magyarázzák jótékony hatását, hogy a nitrátion segít tartósan magasan tartani a vér oxigéntartalmát, ezáltal csökkenti az érszűkületet, a vérnyomást és megelőzi a véralvadást. A zöld növények közül a legjobb választás a kelkáposzta, de érdemes beépítenünk a mindennapi étrendünkbe a zöldbabot, a spenótot, a retket és  a zöld saláta féléket is - írja a Házipatika.com.

Chile-ig utazik a magyar sertéshús

Március 06. 15:19
Négy hazai sertéshús feldolgozó üzem kap engedélyt, hogy termékei eljuthassanak egészen Chile-ig, ezáltal népszerűsítve a magyar sertéshúst a nemzetközi piacokon is. Az export nyélbeütése a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Földművelésügyi Minisztérium (FM) sikeres tárgyalásinak köszönhető. A négy magyar üzemet már regisztrálták is a chilei hatóságok, így a jó minőségű sertés nyugodt szívvel repülhet Dél-Amerikába - írja az Élelmiszer.hu.

Chardonnay illatú gyertya

Március 06. 12:50
Gyertyák, amelyeknek illata a csokoládéra, mézre, kávére és borokra emlékeztet. Ha tüzetesebben megnézzük a kínálatot, rábukkanunk a champagne és chardonnay illatú díszekre is.
 
Melyik borfanatikus ne akarna ilyet a lakásába?
 
Chardonnay illatú gyertya

Magyar mézeskalácskról álmodozik a világ

Március 06. 10:21
Színesek, egyediek, lélegzetelállítóak és fantasztikus precizitással készülnek. Röviden így jellemeznénk Czinkné Poór Judit kézzel készített mézeskalácsait, de az alkotásokra nincsenek szavak.  A mézeskalácsok többféle színben, méretben és különböző motívumokkal díszítve kaphatóak.
 
Magyar mézeskalácskról álmodozik a világ
 
Tehetségére nem csak mi magyarok, de a külföldiek is felfigyeltek.  A kreatív és ötletes tartalmakat gyűjtő Bored Panda, a napokban osztotta meg Judit képeit, és egy rövidebb videót is csatolt a cikkhez. A magyar tehetséget, a süteményvilág Leonardo da Vincijének nevezi posztjában. Bármennyire is meglepő, de Judit csak 2014-ben kezdett el komolyabban díszítéssel foglalkozni, tudását pedig porcelánfestőként is kamatoztatja. Mézeskalácsaival a cukrászatot a művészet szintjére emelte. 

Kíváncsiak vagytok, hogy mi lehet a titok? Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás – mondta Czinkné Poór Judit, a Mézesmanna cukrásza. 

Magyarországon minden ötödik gyermek túlsúlyosnak mondható

Március 06. 07:09
Magyarországon minden ötödik gyermek túlsúlyosnak mondható, ezzel vezetjük az európai statisztikát - mondta el Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke március 4-én az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában. 2016-ot az elhízás elleni harc évének hirdették meg az Összefogás a gyermekek egészségéért programban részt vevő szervezetek.
 
Az Összefogás a gyermekek egészségéért kezdeményezésben a gyermekgyógyászat és betegségmegelőzés legismertebb szakmai szervezetei vesznek részt: a Magyar Gyermekorvosok Társasága, a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, a Magyar Védőnők Egyesülete, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet mellett a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, valamint a Nestlé Hungária.
 
Póta György az M1-en kiemelte: a gyermekkori elhízás nyomán a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az ízületi betegségek jóval előbb, már a harmincas éveikben járóknál is jelentkezhetnek - tette hozzá.
 
A szakember kiemelte: hosszú távon a gyermekkori megelőzés lehet igazán eredményes. Céljuk, hogy a gyermekeket és a szülőket is egy sokkal egészségesebb táplálkozás felé tereljék - fejtette ki Póta György, külön kiemelve a szénhidrátok és az édességek visszaszorítását.
(MTI)

Egészséges rágcsák gyerekeknek is

Március 05. 18:57
Popkorn, csips, csokoládé. Felejtsed el ezeket, hiszen vannak ennél sokkal finomabb, sőt még egészséges rágcsák is. Ha sósat kívánnál, akkor próbáld ki a rozsropit vagy a sajtos perecet.
 
Rozsropi: A tészta alapszerkezetét a jól bevált grissinirecept adta, kevesebb élesztővel és sokkal vékonyabbra sodort csíkokkal. A liszt nagy részét teljes kiőrlésűre cserélték, ami ebben az esetben még segített is a megfelelő állag elérésében.
 
Sajtos perec: Ez a perec lényegében tömény sajt meg egy kis vaj és teljes kiőrlésű liszt, tehát nem kalóriaszegény, de nagyon tápláló.
 
Ha édeset kívánnál, akkor próbáld ki az almacsipszet vagy a gyümölcsös energiaszeletet.
 
Almacsipsz: Ha a puha almakarikák jönnek be jobban, elég félig kiszárítani a gyümölcsöt, aki pedig ropogósabbra szeretné, vágja vékonyabbra, és szárítsa tovább.
 
Gyümölcsös energiaszelet: Csak természetes cukor és gyümölcs van benne, ráadásul 5 perc alatt el lehet készíteni több hétre való adagot.

A finomságok receptjeit az Origo.hu oldalán találod meg!

Tavaszváró tramini Pannonhalmáról

Március 05. 15:20
A Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2015-ös Tramini tétele már polcokon. Fogyasztási javaslat: jól behűtve, a márciusi hétvégékre, hiszen már tavasz van. A Művelt Alkoholista oldalon octopus elnevezte tavaszváró tramininek.
 
„A gyümölcsök mellett izgalmasan füstös. Mindenekelőtt áradó, zamatos, piszkosul finom. Örömbor a négyzeten, nagyon itatja magát. Csak ajánlani tudom.”
 

A fürdőturizmus nagyban befolyásolta az őshonos halállományt

Március 05. 12:38
Nagyobb vizeinkben csak mesterségesen tartható fenn az őshonos halállomány, a szakemberek szerint a teljesen természetes állapotokért vissza kellene utaznunk a múltba a vasútépítések és lecsapolások előtti korokba. 
 
A Balaton elsősorban az üdülő- és fürdőturizmus igényei szerint lett átalakítva. Minden olyan tó, ami szabályozott, mesterségesen befolyásolt rendszer, valószínűsíthetően mindig igényelni fogja az emberi beavatkozást, a halgazdálkodást. Igyekszünk megtenni mindent a jelenlegi természetességi szint fenntartásához, a jövőben élőhelyfejlesztésekkel tervezzük javítani a természetes szaporulat mértékét – jegyezte meg Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt horgászati ágazatvezetője.
 
Nagy Gábor elmondta: az évi 300 tonnás kötelezettségükből idén eddig összesen 65 tonna pontyot engedtek már a Balatonba. A telepítéseket áprilisban az előnevelt csuka kihelyezésével folytatják. A 2-3 nyaras pontyokon kívül csukából 250 ezer előnevelt korú példányt, süllőből hat tonna egynyaras korút, továbbá széleskárászt, compót, harcsát, menyhalat és balint is telepítenek a Balatonba. Azzal kapcsolatban, hogy vissza lehet-e állítani a tó természetes egyensúlyát, Nagy Gábor úgy látja: a Balaton jelenlegi beépítettsége, szabályozottsága és a horgászat mellett nem valószínű.
 
A teljes cikket az Élelmiszer.hu oldalon tudod elolvasni!

A csehek egyre kevesebb sört fogyasztanak

Március 05. 10:47
Külföldön egyre népszerűbbek a cseh sörök, de a hazai sörfogyasztás csökkent. Az elmúlt két évben 40 százalékkal emelkedett a cseh sör exportja.

A prágai rádió beszámolója szerint 2015-ben rekordot döntöttek, 6 milliárd korona értékben adtak el sört külföldön. Meghatározó szerepe volt ebben a testvéri Szlovákiának, amely hagyományosan a cseh sörök legnagyobb fogyasztója - tavaly 108 ezer hektolitert vettek, a második helyre a németek kerültek 900 ezer hektoliterrel. A lengyelek a bronzérmesek 345 ezer hektoliterrel, őket követik a svédek, majd az angolok, az amerikaiak és a dél-koreaiak jönnek -írja a Napi.hu.
 
A hazai fogyasztás enyhe visszaesése ellenére a csehek még mindig a világon a legtöbbet isszák: fejenként 147 litert évente.