Fröccs

Ki számít borsznobnak?

Szeptember 23. 20:51
A Vinoport zseniális összeállítást közöl a témában. Érdemes az egészet elolvasni, de ha most nincs időd, összefoglaljuk extra röviden:
 
A borsznob locsog, nem kérdez, „kézműves”, lehetőleg külföldi tételt iszik csak, saját borkereskedője van, lecseréli a borhoz nem értő barátait szakértőkre, csak palackokról posztol (többnyire homályos) képeket.
 
Vigyázz, ha ilyen ember közelébe kerülsz!!!

Újabb elismerést kaptak a tokaji borok külföldről

Szeptember 23. 17:47
Az Imibibe szaklap legfrissebb számában magyar borokra is rábukkanhatunk:

BREAKING NEWSAz Imbibe szaklap legfrissebb számának „Local heroes”versenyében a brit piacon megtalálható, angol...

Posted by Szent Tamás Pincészet on 2015. szeptember 23.

Nagyot robbant a Csíki Sör új reklámfilje

Szeptember 23. 15:55
Az Igazi Csíki Sör gyártójának adott igazat az európai Belső Piaci Harmonizációs Hivatal idén júniusban, ezzel elutasította a Heineken Romania óvását, amely a védjegy megsemmisítését kérte. 
 
A vita tárgya
A védjegyhivatal megállapította, hogy az Igazi Csíki Sör szóvédjegyként sem megjelenésében, sem kiejtésében, sem tartalmilag nem téveszthető össze a Premium Ciuc megnevezéssel, a keresetet elutasította és a Heinekent a költségek megtérítésére kötelezte - írja a Hirado.hu.
 
Az Igazi Csíki Sör válasza

Magasabb cukor, alacsonyabb sav jellemzi a tokaji szőlőket

Szeptember 23. 12:14
A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet hírlevelében beszámolt a jelenlegi szüreti helyzetről. Az már eddig is látszott, hogy korábban kezdődött idén a szőlő betakarítása. A sárgamuskotály már a pincékben van, de a furmint szedését is elkezdték már a legtöbb dülőben. 
 
Tokaj-Hegyalja déli részein a furmint általában már mindenütt 22 magyar cukorfok fölött (243-265 g/l) van. A savtartalom azonban nagyon lecsökkent, 4,6-6,5 g/l környékére. A kémhatás 3-3,5 pH között van - írja a Vinoport.hu. Hat dűlőt vizsgáltak a kutatóintézet munkatársai, és egyértelműen látszik, hogy mindenhol 1-3 mustfokkal édesebbek a furmintok, mint az előző két évben. A hárslevelű esetében 21-23 közötti cukorfokokat mértek, de az alacsony sav már itt problémás. 

Lendületben a hazai turizmus

Szeptember 23. 09:40
Az idei évben rekordok dőltek meg a strandokon, a fürdőkön, a fesztiválokon és a kultúrális rendezvényeken a látogatóknak köszönheteően. Valamint nőtt a forgalom a fővárosi repülőtéren. A Magyar Turizmus Zrt. közölte az MTI-vel, hogy kiemelkedő nyarat zárt az idegenforgalom Magyarországon.
 
A nyári szezont az eddigi rendelkezésre álló adatok alapján értékelő közleményében a szervezet rámutat: míg Magyarország nyári turisztikai kínálata, strandjai soha nem látott számú látogatót fogadtak, a kulturális rendezvények és fesztiválok iránti érdeklődés is új magaslatokba emelkedett, a légi közlekedés szintén minden eddigit felülmúló eredményeket hozott.
 
A nyár első két hónapjában a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint mind a külföldi, mind a belföldi vendégéjszakák száma, mind pedig a kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele jelentősen nőtt 2014 hasonló időszakához képest.
 
A Magyar Fürdőszövetség előzetes adatai alapján a fürdőknek országszerte rekordforgalmat hozott a kánikula, több fürdőben harmadával nőtt a látogatók száma, átlagosan 10-15 százalékos forgalomnövekedést könyvelhettek el. A budapesti strandok is kiemelkedően teljesítettek, a hat strand május 1-je és augusztus 31-e között 700 ezer vendéget fogadott, ami tavalyhoz képest 43 százalékos növekedést jelent.
 
A Budapest Airport történetében először idén júliusban átlépte az utasok száma a havi egymilliós határt. Az idei első félévben 12 százalékos növekedést ért el a fővárosi repülőtér forgalma, ami majdnem félmillióval több légi utast jelent a hazai turizmus számára, mint egy évvel korábban. Az első 8 hónapban 13 százalékkal többen, mintegy 113 ezren használták Magyarország második legnagyobb repülőterét, a Debrecen Airportot is.
 
A magyarországi fesztiválokon és kulturális rendezvényeken is új látogatórekordok születtek: a Sziget Fesztivál 6 napja alatt több mint 430 ezren látogattak ki a Hajógyári-szigetre, ezzel háromszor lett teltházas. A soproni Volt fesztiválon idén 123 ezren, a Balaton Sound Fesztiválon 145 ezren, az EFOTT-on pedig több mint 103 ezren vettek részt. A sárvári Nádasdy Fesztiválhoz hasonlóan a debreceni Campus Fesztivál is nézőcsúcsot döntött 84 ezer látogatójával, akárcsak a nyárzáró Szegedi Ifjúsági Napok, ahol több mint 90 ezren voltak.
 
(MTI)

Létezik márkahűség a bor esetében?

Szeptember 23. 06:29
A XXI. század kommunikációs csatornái, avagy hogyan tudjuk sikeresen megszólítani a borfogyasztókat címmel tartanak előadást és kerekasztal-beszélgetést szombaton az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon, 10:30-tól.
 
Az ingyenes előadás témáját az adja, hogy a XXI. század és a technológia adta lehetőségek felgyorsították a kommunikációt, így a fogyasztóknak egyre nagyobb és talán nehezebb választása is van - borvásárláskor is. 
 
Az előadás során azokat a lehetőségeket keresik majd, hogy mivel és hogyan lehet megszólítani a fogyasztókat és sikeresen ösztönözni őket borvásárlásra/borfogyasztásra. Létezik-e márkahűség, befolyásolható-e az ízlés? Hogyan adjuk el a bort és hogyan tudunk a lehető legnagyobb örömet szerezni a fogyasztónak?
 
Az előadáson való részvétel regisztrációhoz kötött.

Annyi lesz a szőlő, hogy bírjuk hová tenni!

Szeptember 22. 19:29
Az elmúlt évek átlagánál sokkal több szőlőt ígér az idei szüret. 2015 lehet tehát az az évjárat, amely rendezheti a hazai bortermelés elmúlt években kialakult anomáliáit: elegendő exportárualappal, jó minőséggel és élénkülő kereslettel jól járhatnak idén a termelők és a borászatok is - írja a Világgazdaság.
 
A lapnak Bock József elmondta, hogy az idei évjárat ezért várhatóan jónak számít majd, és kedvező hír az is, hogy a leszüretelt szőlő mennyisége több lesz a vártnál. Az átlaghoz képest ugyanis nagyjából 10 százalékkal magasabb a termésátlag idén. A tavalyi, viszonylag kevés szőlőt produkáló évvel összehasonlítva még nagyobb az idei ugrás, hiszen körülbelül egyötöddel több szőlőből készülhet bor idén, mint 2014-ben.

Sajtból készült a monumentális szendvics szobor

Szeptember 22. 17:52
Megalkották és felavatták a világ legnagyobb sajtszobrát szeptember 18-án, pénteken a Nemzetközi Sajtburger Napon. A mű a San Franciscó-i, The Melt nevű burgerlánc anyagi támogatásával láthatta meg a napvilágot, amely Cheddarból jött létre és 1524 fontot, azaz körülbelül 691 kg-ot nyom - írja az Élelmiszer.hu
 
A nagyközönségn a Los Angeles-i Hollywood & Highland bevásárló központ The Melt egységben tekintheti meg, a közel 1,22 méter magas és 0,97 méter széles élelmiszert. 

Kihirdették a Kadarka Szalon Nagydíjat nyert borát

Szeptember 22. 13:51
2015. szeptember 17-én, este 6 órakor a Gundel Szent Orbán borpincéjében rendezték meg immár nyolcadik alkalommal a Kadarka Kör szezon nyitó vacsoráját, ahol Koch Csaba a 2015. évi meghívásos nemzetközi kadarka verseny Champion díjasa mutatta be kadarkáit.
 
A borász már három éve is részt vett egy ilyen vacsorán. Ismételt meghívásának oka, hogy idén az ő kadarkája nyerte el a Kadarka Szalon Nagydíját. Ennek az estének a sztárja tehát a 2013. évi Hajós-Bajai Kadarka volt, de a vendégek poharába került 2011 és 2012-es évjárat is. Ráadásnak megkóstolhatták a 2012-es Hajós-Bajai Kékfrankost is. A borokhoz kadarkával illatosított zöldséges borjúragut szolgáltak fel házi szalvétagombóccal, desszertként pedig egy különleges marcipános csokoládétortát kaptak a vendégek, amelyet a séfek a 2011-es Kadarkához komponáltak.