Fröccs

Konyhai aranyszabályok, amelyeket jobb ha tudsz!

Január 10. 11:04
A Food&Wine gasztroblog összegyűjtött 10 konyhai aranyszabályt, amelyeket érdemes betartani, még ha sietünk is és egyszerűbbnek látunk egy másik utat választani.
 
  1. Sose önts zselatint a friss-ananászos gyümölcstorta tetejére!
  2. A habveréshez mindig hideg tejszínt használj!
  3. A rántottához tejet, az omletthez hideg vajat adj!
  4. A dagasztás hosszát pihentetéssel csökkentsd!
  5. Használj hideg tojást, ha a tojás sárgáját el akarod választani!
  6. Ha bő olajban sütsz, a hőmérséklete 160-190°C között legyen!
  7. A tökéletes tojáshabhoz a tojást rézedényben, és/vagy savval verd fel!
  8. A paradicsompürét gyors melegítéssel, forráspont alatt sűrítsd!
  9. A tojáshabhoz csak a keverés végén adj cukrot, kerüld a sót, és ne feledkezz el a vízről!
  10. A meleg ételeket 40°C körüli hőmérsékleten fogyaszd!
A szabályokat Csíki Sándor meg is indokolja blogján: ide kattintva tudod megnézni!

Gyógyszer helyett igyál egy teát

Január 10. 07:30
Egy gyógytea, amelyhez csupán három hozzávaló kell. Érdemes kipróbálni, a Masteszta.blog.hu szerint beválik.
 
Hozzávalók:
  • 3 dl víz
  • 1 teáskanál friss reszelt kurkuma
  • kevés friss gyömbér gyökér szintén reszelve
  • Ízlés szerint méz (opcionális)
  • citromkarikák (opcionális)
 
Ha felforraltuk a vizet, beletesszük a reszelt kurkumát és gyömbért, majd kb 20 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, és már fogyasztható is, vagy tovább ízesíthető mézzel és citrommal.

„Téli szerelmetes estékre való borocska”

Január 09. 20:10
A hosszú, hideg téli esték bora a 2014-es Sárgamuskotály a Tokaj Kereskedőháztól. A késői szüretelésű tételt a Metropol.hu, amolyan összebújós zimankó idejére ajánlja:
 
Intenzív, parfümös illat, de nem pacsulis és nem túláradó. Érett csemegeszőlő, édes, szinte már–már fojtogatóan csábító virágos jegyek, diszkrét ásványosság.(...) Telt, gazdag a korty, nem kevés a cukor, s a sav is talán lehetne egy kicsit intenzívebb, ennek ellenére abszolút rendben van a bor, jó belőle kortyolni.

Egészen új szemszögből készített főzős videót a Playboy

Január 09. 18:34
Férfi olvasóniknak bizonyára gondot okoz majd megmondani a lejátszás után, milyen étel készül az alábbi videóban...
 
Pizzadilla in Under 30 Seconds

Watch our delicious snack specialist Lauren Francesca make a mouthwatering pizzadilla in under 30 seconds.

Közzétette: Playboy – 2016. január 5.

Száz éve is volt száz szó a részegségre

Január 09. 12:47
Egyszer azt mondta valaki, hogy amikor az ember berúg, egy kis boldogságot csempészik át a holnapból a mába. Nos, az ehhez hasonló okoskodásoknak a századforduló amerikájában igen kiterjedt irodalma volt.
 
A Múlt-kor.hu azt írja, hogy a St. Louis Republic című amerikai lap 1901. június 30-i cikkében nem kevesebb, mint 166 kifejezést szedett össze az ittasság különböző fázisaira, valamint magára a „betintázás” tényének megnevezésére.
 
Néhány közülük igai nyelni lelemény: napos a szeme, teli van hegyi harmattal, elcsontosodott, tele van, az időjárás hatása alatt áll, elhagyta a bázist, stb.

Így készül a téliszalámi

Január 09. 10:08
Az OzoneNetwork csatorna a szegedi Pick gyárban forgatott, és nyomon követte hogyan készül a téliszalámi.

Még egy ok, hogy ne mondjuk le az étcsokoládéról!

Január 09. 07:12
Az Indiana Egyetem tudósai szerint a magnézium kifejezetten hasznos, ha a hasnyálmirigyrák megelőzéséről van szó, és sikeresen csökkenthetik a kockázati tényezőket a megfelelő élelmiszerek - írja az Origo.hu
 
Magas magnéziumtartalmú élelmiszer az étcsokoládé is, így nem kell róla lemondani. Az alábbi felsorolásból is jól látszik, hogy előkelő helyen szerepel a listában.
 
Az alábbi élelmiszerek 100 grammja tartalmaz:
  • Tökmag 592 mg
  • Kesudió 292 mg
  • Mandula 270 mg
  • 70%-os étcsokoládé 228 mg
  • Földimogyoró 168 mg
  • Spenót (forrázva) 87 mg
  • Makréla 76 mg
  • Szójabab 65 mg
  • Avokádó 44 mg
  • Banán 27 mg magnéziumot
 
A magnézium sokoldalú ásványi anyag, elengedhetetlen a megfelelő izom- és idegműködéshez, a fehérjeszintézishez, a vércukor és vérnyomás szabályozásához. 

Kijön belőlünk az ősember, amikor össze-vissza eszünk

Január 08. 20:01
Az ősemberre még komoly veszélyt jelentett, hogy télen halálra fagyhat, ezért az evolúció úgy alakított bennünket, hogy ösztönösen kezdjünk el zsírt felhalmozni a hidegebb idő előtt - írja az Index.
 
Arra bezzeg már nem készített fel, hogy természetes gátlást alakítson ki bennünk a zabálás ellen. :(
 
Mivel a mai élelmiszerekben rengeteg a cukor és az aroma, a késztetés, hogy együk meg őket, sokkal erősebb, mint az evolúciós mechanizmus, ami visszatartana ettől – idézi az Exeteri Egyetem tanulmányának vezető szerzőjét, dr. Andrew Higginsont a lap.