Fröccs

Kóser bor készül a Disznókőnél

November 01. 13:28
A kóser bornak érintetlennek kell lennie miközben készítik - mondta el Harav Yakov Taub rabbi a Minap.hu-nak. Már több mint egy évtizede Izraelből importálták a szertartáshoz használt bort, de a mádi Disznókőnél ismét elkezdtek ilyen italt készíteni.

A hagyomány szerint a szombat, már péntek este, a gyertyagyújtás után boráldással kezdődik. Ehhez is használjuk a kóser bort, de más ünnepeken is, mint például az esküvőkön, ahol az ifjú párt borral köszöntik. Ehhez is száz százalékban kóser, szigorú szabályok alapján készült italra van szükség – monja Harav Yakov Taub. A kósre borokat csak az arra jogosult személyek, általában rabbik állíthatják elő.
 
Kóser bor készül a Disznókőnél
Harav Yakov Taub rabbi (Forrás: Minap.hu)
 
A hangsúly inkább a vallási hagyományokon és a tisztasági szabályokon van. A derítésnél tilos az állati eredetű anyagok, például zselatin használata. Magyarországon ugyan készítenek kóser bort, jelentős mennyiségben azonban külföldről, főleg Izraelből importálták. A Disznókőnél készülő bor, jövőre kerülhet forgalomba.

Vadonatúj piacot építenek Budapesten

November 01. 10:08
A főváros IV. kerülete új piacot kap. Október 29-én, csütörtökön vált véglegessé, hogy november elején megkezdődik az építkezés. Az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. közleménye szerint az új, mintegy 25 ezer négyzetméteres vásárcsarnok 2017 nyarán nyit meg és addigra a tervek szerint megújulnak a környező utak is.
 
Az épület kétszintes mélygarázsában feltöltő állások és parkolók lesznek, az árusító asztalok és árudák egy része pedig a földszinten kap helyet. Az emeleten húsrészleg és élelmiszerüzlet is lesz, a szezonális termékek értékesítésére pedig további 130 asztalt helyeznek el a promenád alatt. Az ingatlan felső szintjein rendezvényközpontot és külső tetőkertet alakítanak ki.
 
Az építkezés ideje alatt a régi piac a hét minden napján nyitva lesz.
(Forrás: MTI)

Három egészséges étel, ami finom is

November 01. 07:16
Ami egészséges, az nem finom... Azért ez nem minidg van így. Itt van három étel, amelyek amellett, hogy nagyon hasznosak az emberi szervezet számára, zsírégetőek és még az ízük is jó.
 
1.Avokádó
Telítetlen zsírban gazdag, valamint a benne található kálium, B-vitamin és rost segít felgyorsítani a zsírégető folyamatokat. Egy avokádó körülbelül 230 kalóriát tartalmaz.
 
2. Spenót
A spenót méregtelenít és zsírt is éget. Ez a zöldség tele van A- és C-vitaminnal, antioxidáns hatású és a benne található nagy mennyiségű rostnak köszönhetően segít izmot építeni.
 
3. Lazac
Remek forrása az omeg-3 zsírsavaknak, amelyek segítenek megőrizni szívünk egészségét, cukorbetegeknek és depresszióban szenvedőknek is ajánlják. A lazac emellett D-, B12-, B6-vitaminban és szelénben is gazdag.

Éhesen nézhetetlen filmet készített John Wells

Október 31. 19:39
Már egy hete játsszák a hazai moszik John Wells Ételművész (Burnt) című filmjét, amelyben Bradley Cooper egy olyan séfet alakít, aki két Michelin-csillaggal nagyon nagy király volt egy időben, de mindent elvesztett, és próbál visszajutni a csúcsra.
 
Itt az előzetes:
 
 
Vigyázat, nagyon komoly kaják vannak benne!

Virágokkal etették a Gasztronómiai Világszövetséget

Október 31. 17:13
Szentesi ehető virágokat használva vívta ki a részvétel jogát a Gasztronómiai Világszövetség jövő évi szakács- és cukrászversenyére két magyar versenyző - írja a Délmagyar.hu.
 
Magyar szakács és cukrász is bejutott a Gasztronómiai Világszövetség versenyének döntőjébe, amelyet jövőre rendeznek meg a görögországi Thesszalonikiben. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség hírül adta, hogy Elek Richárd szakács és Domonkos Dávid cukrász Prágában, a közép-európai fordulóban vívta ki a jövő évi döntőn való indulás jogát.

Izgalmas egy szőlész-borász élete

Október 31. 15:23
A Sziegl Pince borásza, Sziegl Balázs számolt be a 2015-ös évjáratról a Mandiner.hu-nak. A hajósi pince területei 2014-es évet követően megduplázodtak. Így nagy várakozással telt az idei év:
 
Augusztus 20-án meg is kezdtük a szüretet, Irsai Olivért szedtünk Érsekhalma határából, a Hársfásútról.(...) Van még kint ugyan egy nagyon kevés fehér szőlőnk, de egy időre most beköltöztünk a pincébe. A borokat minden esetben spontán erjesztettük, segédanyagok nélkül. Mennyiségben elmaradtunk a kitűzött célunktól, de a minőség remélem, kárpótol mindent.
 
Összességében elégedettek vagyunk az idei szürettel. Nagyon sok munka, és átvirrasztott éjszaka van mögöttünk. Nem minden úgy alakult és úgy történt, ahogy azt szerettük volna, de talán ez így is van rendjén. A természet mindig mutat valami újat, váratlant, ami visz egy kis izgalmat a szőlészek – borászok életébe.

Gasztroabszurd: ennél keményebb ma már nem lesz

Október 31. 12:27
Gasztroabszurd: ennél keményebb ma már nem lesz
 
Vitán felül áll, hogy a nap kérdése az, miből (minek) készül a fenti vegetáriánus pecsenyezsír, hiszen maga a termék olyan örkényi, hogy ilyennel ritkán találkozik az ember. Némi gúglizás után amúgy kiderül, hogy olyanok vannak benne, mint a keményítetlen növényi zsír, a napraforgó olaj és a pirított hagyma. Őrület!
(Via)

Egy aszú is tud férfias lenni

Október 31. 10:24
Az édes borokat általában a hölgyek kedvelik, de a Metropol szerzője „igazi férfias nagyágyúnak” titulálta a 2006-os 6 puttonyos aszút a Fitomark pincészettől.
 
„Mézes, medicinális, gyógynövényes. Az aszalt sárgabarack az elején szinte mindent visz. Kis mézes dohány, a friss kenyér héjának bódító illata. Fémesség, füstösség. Súlya és koncentráltsága ellenére nagyon virgonc és lendületes bor.(...) Ez a bor is arra példa, hogy mennyire férfias, gazdag és erőteljes tud lenni egy aszú.”

A bor vagy a sör okozza a durvább másnapot?

Október 31. 07:23
Hogy mi okozza pontosan a másnaposságot, azt a tudomány sem tudta még meghatározni. De van egy hipotézis, hogy a szervezet dehidratált állapota, illetve az erjedés melléktermékei a felelősek a macskajajért, amely fejfájással és hányingerrel jár. Van egy olyan elmélet is, ami szerint a sötétebb italokban több ilyen melléktermék-molekula található, hiszen a bourbonhöz hasonló sötétebb röviditalok rondább macskajajt okoznak, mint a vodka - írja a Házipatika.com. A sör és a bor másnaposság-előidéző hatása egyébként körülbelül egyenlő.