Kóser bor készül a Disznókőnél
November 01. 13:28
A kóser bornak érintetlennek kell lennie miközben készítik - mondta el Harav Yakov Taub rabbi a Minap.hu-nak. Már több mint egy évtizede Izraelből importálták a szertartáshoz használt bort, de a mádi Disznókőnél ismét elkezdtek ilyen italt készíteni.
A hagyomány szerint a szombat, már péntek este, a gyertyagyújtás után boráldással kezdődik. Ehhez is használjuk a kóser bort, de más ünnepeken is, mint például az esküvőkön, ahol az ifjú párt borral köszöntik. Ehhez is száz százalékban kóser, szigorú szabályok alapján készült italra van szükség – monja Harav Yakov Taub. A kósre borokat csak az arra jogosult személyek, általában rabbik állíthatják elő.
A hangsúly inkább a vallási hagyományokon és a tisztasági szabályokon van. A derítésnél tilos az állati eredetű anyagok, például zselatin használata. Magyarországon ugyan készítenek kóser bort, jelentős mennyiségben azonban külföldről, főleg Izraelből importálták. A Disznókőnél készülő bor, jövőre kerülhet forgalomba.