Április 29-én új, limitált példányszámú Unicumot mutatott be a Zwack. A palackon Puskás Ferenc arcképe található, amelynek apropója, hogy az Aranycsapat legendás kapitánya 50 évvel ezelőtt, 1966 májusában vonult vissza a Real Madridból.
„Futballmániás család vagyunk, kamaszkoromig Toszkánában éltem, de bárhol járok a világban, amikor megtudják, hogy magyar vagyok, mindenki azonnal így reagál, Puszkász, Puszkász. Puskás Ferenc a legismertebb magyar a világban, akire mindannyian büszkék lehetünk” – indokolta Zwack Sándor, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatósági elnöke, az Aranycsapat kapitányának társítását a márkához.
A Zwack Unicum Múzeum és Látogatóközpontban tartott bemutatón Szöllősi György, a Puskás Intézet igazgatója a Puskás-rajongók nevében köszönte meg, hogy a két hungarikum, Puskás Ferenc és a Zwack Unicum egy brandben kapcsolódhat össze.
A Dél-Balatoni Borút Egyesület idén április 26-án rendezte meg a Balatonboglári Borvidéki Borversenyt. Az eseménynek ezúttal is a Rádpuszta Gasztro- és Élménybirtok adott otthont. A borversenyen a négy szakmai bírálóbizottságon túl Magyarország borvidékei közül elsőként a Dél-Balatoni Borút Egyesület vonta be a média képviselőit is a borok bírálatába, így idén első alkalommal kiosztották a Borvidéki Borverseny médiadíját is.
A borversenyt a hagyományokhoz híven Dr. Kállay Miklós emeritus professzor, a Szent István Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója elnökletével tartották meg. A borverseny szakmai bizottságában helyet foglalt még három olyan „Az év bortermelője” címmel büszkélkedő borász, aki a régió borászati hírnevét öregbíti: Garamvári Vencel (2006), Konyári János (2008) és Légli Ottó (2010). Ők a kategória-győztes borok (ún. csúcsborok) bírálatát végezték.
A borverseny menetéről és jelentőségéről Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy „a szakmai bírálatok alapján a nevezett 144 tétel – köztük 83 fehér, 25 rosé, 27 vörös, 9 gyöngyöző és pezsgő) közül a legtöbb ezüst minősítést kapott. Tehát az erős középmezőny is mutatja, hogy a borok minősége kifejezetten jó, méltó képviselői a dél-balatoni borok jó hírnevének”.
„Nagy öröm számunkra, hogy egyre nagyobb érdeklődés kíséri mindazt, ami a dél-balatoni régióban zajlik, így büszkeséggel tölt el, hogy nemcsak boraink létéről, hanem azok kimagasló minőségéről is tudnak az emberek” – tette hozzá Gádor Dénes, a Dél-balatoni Borút egyesület elnöke.
Nagyarany minősítést ezúttal két bornak ítéltek oda, mindkettőt az IKON Borászat kapta ’11-es évjáratú cabernet franc-jával és Tulipán elnevezésű vörös cuvée-jével. Ez utóbbi lett egyébként a médiadíj győztese is.
Arany minősítéssel 26 bor büszkélkedhet, köztük a Rád-Vin, a Kristinus Borbortok, az IKON Borászat, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, a Késa Birtok, a Várszegi Pincészet, a Hujber Pince, a Garamvári Szőlőbirtok, a Buzás Szőlőbirtok, a Konyári Pince, Szentpáli Antal, a Pócz Pince és a Veszprémi Pince egyes tételei.
Összesen 78 ezüst és 35 bronz minősítés került kiosztásra a borversenyen, valamint három tétel különdíjban részesült.
A „csúcszsűri” hét kategóriában állapította fel a rangsort, az eredmények a következők:
1. olaszrizling – Várszegi Pincészet: Olaszrizling ’15
2. chardonnay – Pócz Pincészet: Chardonnay ’15
3. Irsai Olivér – Garamvári Szőlőbirtok: Irsai Olivér ’15
4. Gyöngyöző – Hujber Pince: Frizzante ’15 (mustból erjesztett gyöngyözőbor)
5. rosé – IKON: Rosé cuvée ’15
6. cabernet franc – IKON: Cabernet franc ’11
7. vörös cuvée – IKON: Tulipán ’11
A média képviselői két szempont alapján adhatták le szavazataikat: a legszebb címke és a legszebb tétel kategóriában. Utóbbit a szakmai zsűri által kiválasztott hét csúcsbor közül vakkóstolás alapján, pontozásos rendszerben értékelhették.
A címkeverseny győztesei:
1. hely: Kristinus Borbirtok: Rosé cuvée ’15
2. hely: Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet: Kapitány ’15
3. hely: Gutman Borpince: Star rosé cuvée ’15
A média bora pedig az IKON Borászat Tulipán elnevezésű vörös cuvée-je lett.
A díjkiosztóra hagyományosan augusztus első hetében kerül sor a Lellei Borhéten.
A borverseny alkalmat teremtett arra is, hogy bemutassák a média képviselőinek a hamarosan elkészülő dél-balatoni gasztro-zsebtérképet, amely a Dél-Balatoni Iránytű nevet viseli.
A Dél-Balatoni Bor a Balatonboglári Borvidék és a Dél-Balatoni Borút Egyesület hivatalos közösségi szervezete. Az összefogás két éve jött létre azzal a céllal, hogy a dél-balatoni bor- és gasztrokultúrát, a régióban rejlő turisztikai és kulturális lehetőségeket népszerűsítse. A borúti tagok ennek érdekében számos programmal várják a Dél-Balatonra látogatókat 2016-ban is. Ezen programok tervezéséhez nyújt segítséget a hamarosan megjelenő Dél-Balatoni Iránytű, amely a vendéglátóhelyek, pincészeteken túl azokat a látnivalókat és helyeket is megjeleníti, ahová mindenképp érdemes ellátogatni.
Április utolsó és május első napján rendezték meg az Egri Csillag Weekendet, amelyen nemcsak a fehér házasítás új évjárataival, hanem street food ételekkel is megismerkedhettek a vendégek.
Immár ötödik alkalommal szervezték meg az eseményt, melynek elődje az Egri Csillag Borfesztivál volt. A programok a már jól simert Dobó téren zajlottak.
„A Dobó téren megrendezett fesztiválon, ami már nem az, szintén újdonság volt, hogy a fehér borok ezúttal streetfoodos ételekkel ((utcai gyorskajákkal) kiegészülve “részegítették meg” a vendégeket. A Food Truck Show ugyanis 10 kamionnal települt ki a Dobó térre, hogy ínycsiklandó ételeikkel tegyék tökéletessé 20 pincészet borainak ízlelgetését. Este az örömzenélésé volt a főszerep, fellépett mások mellett a Kodachrome, Muriel, a Roy és Ádám Akusztik és spontán jammelt többek között az Ethnofil”- írja az Egerhirek.hu.
Pécs idei első belvárosi nagyfesztiválja a legjobb borászatok nedűiből, a legfinomabb sajtokból és pálinkákból, valamint kézműves termékekből kínál merítést a látogatóknak - áll a Bor, Mámor, Pécs nevet viselő esemény szervezőinek MTI-hez eljuttatott közleményében. Május 4. és 8. között kerül megrendezésre a Bor, Mámor, Pécs esemény, amelynek középpontjában áll a gasztronómia és a zene.
A program szervezői kiemelték, hogy a Széchenyi téren harminc gasztronómiai pavilon és huszonhét kézműves kitelepülő várja majd a látogatókat. A rendezvénysorozat keretében tartják meg a megyeszékhely immár hagyományos fűszerünnepét is.
Az ingyenes szabadtéri koncerteken a közönség szórakoztatásáról mások mellett Deák Bill Gyula, a Besh O Drom, a Rokokó Rosé, Ferenczi György és a Rackajam gondoskodik majd.
A szervezők szerint igazi különlegességnek ígérkezik május 4-én a Rendhagyó Prímástalálkozó, amelyen a népzene, a dzsessz, a rock és a klasszikus zene területéről érkező zenészek adnak együtt koncertet Pál István Szalonna, Vizeli Balázs, Dresch Mihály, Balogh Kálmán, Both Miklós, Doór Róbert, Mester László, Lakatos Róbert, Herczku Ágnes és Korpás Éva közreműködésével.
A közleményben arra is kitértek, hogy fesztivál ideje alatt a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. infopontjain megvásárolható úgynevezett Örökség-jeggyel megtekinthetőek lesznek a Zsolnay Kulturális Negyed látnivalói, a pécsi világörökségi helyszínek és a Középkori Egyetem is.
A Bor, Mámor, Pécs rendezvénysorozat keretében tartják a megyeszékhely borának kiválasztását, valamint az extrém grillbajnokságot is, amelyen a tíz egymással versengő csapat fogásait a látogatók is megkóstolhatják.
A Laposa Birtok 2015-ös Pinot névre elkeresztelt szürkebarátja már palackban van, sőt nemrég letesztelte A Művelt Alkoholista.
„Németes. Precíz. A 6 gramm maradékcukor remekül áll neki. Illatban gyöngyvirágos, krétás, szőlős, ananászos, mondjuk, ki nem ugrik a pohárból. Kóstolva kerek, selymes, kedves. Ízben körtés, őszibarackos, gördülékeny, jó savakkal. Nem váltja meg a világot, nem ír új fejezetet, de mindene a helyén.”
A bejegyzés szerzője bátran ajánlja a tételt bárkinek!
A biodinamikus és organikus borok vitorlással érkeztek Plymouth kikötőjébe, ugyanis így a szállítás során nem bocsátott ki a Grayhound nézvre elkeresztelt hajó karbon-dioxidot. A vitorlás Franciaországból hozta a fenntartható gazdálkodásból származó borokat a májusi Artisian Wine Fair-re (RAW Wines).
A hajó a TransOceanic Wind Transport (TOWT) szolgálatában áll. A TOWT öt éve szállítja a borokat, s állításuk szerint ez gazdaságilag is működik, ráadásul eddig károkról sem érkeztek hírek - írja a Metropol.hu.
Guillaume Le Grand, a TOWT alapítója azt is kihangsúlyozta, hogy a borok a rakodótérben olyan helyen vannak, amely alapvetően a tengerszint alatt van, így a hőmérséklet szinte optimális a boroknak is. A vásárlói vagy kereskedői visszajelzések alapján a vitorlással, lassabban szállított borok kerekebbek, más az ízük. Valamint ez a fajta környezetbarát szállítási mód energiatakarékos, amely egy biodinamikus borász számára fontos tényező.
A TOWT hajóival szállított termékek egy egyedi matricát kapnak, amelynek segítségével nyomon követhető a szállítás.
Egy tanulmány azt igazolja, hogy a sör segíthet a fogyásban, és a szervezet koleszterinszintjét is csökkentheti – írja az Élelmiszer.hu az Elite Daily-re hivatkozva.
Egyik kísérletükben az Oregoni Állami Egyetem kutatói a vizsgálataikba bevont, magas zsírtartalmú étrenden tartott hím egereket a sörben nagy mennyiségben előforduló, xanthohumol nevű flavonoiddal látták el. Ennek eredményeként, a legtöbb xanthohumolt fogyasztó egerek rossz koleszterin-szintje 80 százalékkal csökkent. Mi több, a hírek szerint 42 százalékkal még az inzulinszintjük is visszaesett, és az állatok 22 százalékkal kevesebb súlyt szedtek fel, mint egy másik, ugyancsak zsírban gazdag, ámde xanthohumolmentes diétán tengődő egércsoport.
A beszámolók arra utalnak, hogy ez a „sörflavonoid” akár még a rák elleni küzdelemben és a magas vérnyomás leszorításában is segítséget nyújthat.
A balatonfenyvesi vitorláskikötő szomszédságában megnyílt a BIKE Bringaközpont. A Bike Kerékpárkölcsönző célja, hogy a balatoni kerékpározáshoz olyan plusz élményt kínáljon a turisták számára, amiért évről-évre szívesen visszatérnek, írja a Turizmus.com.
A BIKE működése nem korlátozódik a balatoni szezonra, évi tíz hónapon át várják a vendégeket, ezzel is támogatva a turizmust. Minőségi kerékpárjaiknak (zömében Gepida modellek, trekking és elektromos kerékpárok) és szakmai segítségüknek köszönhetően bárki kipróbálhatja magát két keréken. A szomszédos jachtkikötőben hajóbérlésre is van lehetőség, így a biciklis program összeköthető egy vitorlázással.
A BIKE Bringaközpont szolgáltatásai:
- szakmai felkészítés, tájékoztatás, wifi
- kerékpárkölcsönzés és szerviz, terepre kiszálló műszaki elsősegély
- vizes blokkok (zuhany, wc, pelenkázó)
- kerékpármosó hely
- kerékpár- és csomagmegőrző (zárható, fedett kerékpártároló)
Nem szabad hűtőben tárolni a krumplit - állítja a brit élelmiszer-biztonsági hivatal. Ugyanis ekkor a benne lévő keményítő cukorrá alakul. Ez a cukor később sütés közben összekeveredik egy bizonyos aminosavval (aszparaginsavval), ebből pedig a szervezetünkre káros anyag, akrilamid keletkezik - írja a Szabadföld.hu.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság szennyezőanyagokkal foglalkozó szakbizottsága tavaly megerősítette: az élelmiszerekben jelen lévő akrilamid valószínűleg megnöveli a rák kialakulásának kockázatát, melyet állatkísérletekkel bizonyítottak.