Nem szabad hűtőben tárolni a krumplit - állítja a brit élelmiszer-biztonsági hivatal. Ugyanis ekkor a benne lévő keményítő cukorrá alakul. Ez a cukor később sütés közben összekeveredik egy bizonyos aminosavval (aszparaginsavval), ebből pedig a szervezetünkre káros anyag, akrilamid keletkezik - írja a Szabadföld.hu.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság szennyezőanyagokkal foglalkozó szakbizottsága tavaly megerősítette: az élelmiszerekben jelen lévő akrilamid valószínűleg megnöveli a rák kialakulásának kockázatát, melyet állatkísérletekkel bizonyítottak.
Immáron tovább is képezheted magad a Gourmet Fesztiválon, hiszen új programhelyszínnel bővül a kínálat. A workshopokon a legizgalmasabb gasztronómiai szereplőktől tanulhatsz, hogy valódi alkotói élmény legyen az alkalom. Az édességektől a rizottókon át a halakig és a húsokig terjed a tanagyag, amit játékosan és fesztiválhangulatban sajátíthatsz el. Próbáld ki magad! Íme a programok:
Trüffelkészítés és minden a csokoládéról Harrer Abosi Beatrixszel
Gyökeresen más főzelékek Szatmári Ferivel
Kávékülönlegességek a Nespresso-tól
Pék, ha keratív
Marhaságok tetőtől talpig
Rizottó és tésztakészítés Gianni-val
Koktélalapok Nagy Zoltánnál (Boutiq’Bar)
Halbontás a Budaörsi Halpiacon
A barbecue alapjai Adorjányi Máriusszal (Nyárspolgár)
Az Enter.blog.hu összegyűjtötte a 10 legdrágább ingatlant a világon, ahol az utolsó helyezett beverly hillsi vityilló is már 125 millió dollárba kerül. A listát végignézve nem gondolnánk, hogy az első helyen szereplő Antilla a legdrágább, ugyanis kívülről nem egy nagy szám, főleg, ha megtudjuk az árát. Potom 1 millió dollárba kerül a Mumbai-ban található ingatlan, amelyet Mukesh Ambani építtetett. A ház első hat emelete egy parkolóház. Az épületben 9 lift, 1 bálterem, több külső és belső medence és számos bár található.
A Velencei-tó körüli pincészetek, a régióbeli pálinkafőzdék borokkal, pálinkákkal várják a Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesziválra érkezőket, Agárdra. A pénteken startoló rendezvényen a Velencei-tó környékének, a Váli völgynek legkiválóbb őstermelői, kistermelői lesznek jelen az ország szinte minden szegletéből érkező más termelőkkel együtt.
Az ingyenes fesztivál nagyszínpadi programjai este Gájer Bálint, a Csík zenekar, a Cimbaliband, és a Budapest Bár koncertjével várja a vendégeket. Szombaton, a Csík zenekar koncertje előtt, a fesztiválon hirdetik ki az Etyek-Budai Borvidéki borverseny és a Velencei-tó körzeti borverseny eredményeit.
Egy különleges térkép készül a Balatonról, amely a tó medrét ábrázolja. Már tavaly óta dolgoznak a hiánypótoló atlaszon.
A projektről Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője tájékoztatta a Veol.hu-t. „Jelenleg nincs olyan medertérkép a Balatonról, amely a vízmélységet mutatná. Az 1970-es években keresztszelvényeket mértek, és abból rajzoltak szintvonalat. Ezt használták évtizedeken keresztül.”
Tavaly mérőhajókkal járták be az egész Balatont és méréseket végeztek, majd megrajzolták a medertérképet, ami egy fordított domborzati térképhez hasonlít. „A GPS-szel közlekedő vitorlások így tudni fogják, hol mélyebb, hol sekélyebb a víz, és merre vannak zátonyok” – foglalta össze Csonki István. A vízügyi igazgatóság az idén folytatja a méréseket, megvizsgálják az iszapot is, annak vastagságát és az összetételét is.
A kedden rendezett Dél-Balatoni Borvidéki Borversenyen nagyarany minősítést ezúttal két bornak ítéltek oda, mindkettőt az IKON Borászat kapta ’11-es évjáratú cabernet franc-jával és Tulipán elnevezésű vörös cuvée-jével - írja a borvidék Facebook oldala.
A „csúcszsűri” hét kategóriában állapította fel a rangsort, az eredmények a következők:
A média képviselői két szempont alapján adhatták le szavazataikat: a legszebb címke és a legszebb tétel kategóriában. Utóbbit a szakmai zsűri által kiválasztott hét csúcsbor közül vakkóstolás alapján, pontozásos rendszerben értékelhették.
A címkeverseny győztesei:
hely: Kristinus Borbirtok: Rosé cuvée ’15
hely: Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet: Kapitány ’15
hely: Gutman Borpince: Star rosé cuvée ’15
A média bora pedig az IKON Borászat Tulipán elnevezésű vörös cuvée-je lett.
Balatongyörök a hónap utolsó napján várja sok szeretettel a palacsinta fanatikusokat, hiszen a község Palacsontafesztivált szervez. Az idei Nyitott Balaton kiemelt programjának tekinti az eseményt, amelyet néhány évvel ezelőtt hagyományteremtő céllal redneztek meg.
A balatongyöröki közösségi házban tartott fesztiválon fúvószenekar és néptánccsoport szórakoztatja közönséget, a legkisebb látogatók pedig a Varázshangok Játszóház animátoraival játszhatnak.
Akik viszont éreznek magukban kellő kreativitást, azok benevezhetnek a palacsintakészítő- és forgató versenybe is, ahol a Palacsintás király és királynő címéért süthetik és dobálgathatják a palacsintákat is. A fesztivál ideje alatt folyamatos palacsintakóstolási lehetőséget garantálnak a szervezők.
Óriási károkat okozott az elmúlt napok időjárása. Kedden és szerdán éjszaka is fagypont alá csökkent a hőmérséklet, így több területen is odaveszhetett a termésnek akár a fele.
A gazdák jelzései szerint akár az idei gyümölcstermés fele is odaveszhetett a közelmúltban tapasztalt fagyok miatt, ami negyedével is drágíthatja a termékek árát, írja a Magyar Hírlap április 29-én megjelenő számában Csizmadia Györgyre, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnökére hivatkozva.
A lap szerint a gazdák az ilyen hideg időben fagyvédelmi gyertyákkal vagy gázégetéssel és ventillátorral melegíthetik a gyümölcsfákat, utóbbi eljárás költsége azonban nagyon magas, hektáronként 400-500 ezer forintra is rúghat.
A gyümölcsök ára 20-25 százalékkal is emelkedhet a fagykárok miatt - mondta Csizmadia György a Magyar Hírlapnak, hozzátéve, az eper ára 1000-1200 forint, a cseresznyéé 1000 forint, míg a meggyé 300-350 forint lehet.
Csizmadia György kitért arra is, hogy az egy főre jutó magyarországi gyümölcsfogyasztás csaknem a felére esett vissza az elmúlt húsz évben. Az államtitkár csütörtökön azt közölte, hogy a gazdák jogos kárigényeinek fedezésére 24 milliárd forint áll rendelkezésre.
A Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny több mint két évtizedes múltra tekint vissza, manapság a versenysorozatban több mint 50 ország vesz részt. Széll Tamás séf, commis-ja, Szabó Kevin és segítői, Szulló Szabina és Vomberg Frigyes nyerték a Bocuse d’Or február 18-ai magyar döntőjét, ahol hat induló csapat közül bizonyultak a legjobbnak, így ők képviselik a magyar gasztronómiát a világ legrangosabb szakácsverseny európai döntőjén.
A Törley Pezsgőpincészet számára már az alapító, Törley József idejében is kiemelten fontos terület volt a gasztronómia és ez ma sincs másképp, ezért is lett tagja és ezüst fokozatú támogatója a cég a Magyar Bocuse d’Or Akadémiának. Pártolójától minden commis egyedi, névre szóló 3 literes Törley Casino Sec pezsgőt kapott a magyar döntő után.
Május 10-11-én Budapest lesz a házigazdája a Bocuse d’Or Europe-nak. Ezen a két napon Magyarország és a magyar, illetve az európai gasztronómia áll majd a világ figyelmének középpontjában, ahol 20 európai nemzet legjobbjai között dől majd el, hogy melyik 11 ország séfje jut el Lyonba, a 2017-es világdöntőre.
A magyar csapat hónapok óta készül a versenyre, de nagy örömünkre mégis időt tudtak szakítani arra, hogy ellátogassanak a Törley Pezsgőpincészetbe, ahol Kovács György ügyvezető igazgató és Koczuba Róbert pezsgőmester vezetésével megismerkedhettek a nagy múltú pincészet múltjával és jelenével, a pezsgőkészítés fortélyaival és megkóstolhatták többek között az idei Chardonnay du Monde nemzetközi borversenyen ezüstéremmel díjazott, tradicionális eljárással készített 2012-es évjáratú Törley Chardonnay Brut Nature és Törley Chardonnay Brut pezsgőit.