Fröccs

Meg kell mutatni a termőhelyi adottságokat

Június 03. 18:16
Orsolyák Attila nevével egyre többen találkozhattak, elsősorban a nagy tokaji borkóstolókon. Az Istenhegy Kisbirtok tulajdonosa és borsza elsőször Budapestről művelte területeit, de mostanra már elköltözött a fővárosból az ültetvényei közelébe. Célja a „Tokaji borvidék dűlőiből származó, magas szintű, egyedi borok készítése az évjárat adta lehetőségek figyelembe vételével”.
 
„A pincéhez jelenleg mádi (Szent Tamás) és rátkai (Istenhegy) területek tartoznak, de Attila folyamatosan keresi a borvidék általa izgalmasnak tartott dűlőiben a bővülés lehetőségét. A termékpaletta az évjárat adottságaihoz igazodik, a kis méretekből adódóan nincs kialakult állandó szortiment, cserébe különleges, egyedi borok vannak.” - írja a Borrajongó. A cikk szerzője látogatást tett a pincészetnél, ahol kóstolójegyzeteket is készített, amelyet itt olvashatsz el.

Syrah évjáratváltás Villányban

Június 03. 15:49
A Jachfall Bormanúfaktúrának pincéje Kisjakabfalván található, amely a Villányi borvidék része. A borászatnál évjáratváltás történt, és megjelent a 2012-es syrah. Az új tétel ismét a gyümölcsös syrah-k táborába tartozik.

Megérkezett a Syrah 20122011 után itt van a 2012-es ami ismét a gyümölcsös Syrah-k táborába tartozik.Árad belőle a...

Posted by Jackfall Bormanufaktúra/ Winery on 2015. június 1.

Ez a szomorú valóság a magyar gasztronómiában?

Június 03. 12:53
Az elmúlt években nagy fejlődésen ment keresztül a hazai gasztronómia. Egyre több budapesti és vidéki étterem nyújt kulináris élményt a vendégek számára. De sajnos vannak olyan példák, vendéglátóhelyek, amelyek nem emelik a magyar gasztronómia színvonalát, sőt. A Food&Wine oldalon megjelent cikkben Csíki Sándor beszámol hétvégi élményéről.
 
Hagyomány újragondolva” hirdeti magáról büszkén az út mellett álló hely „Falatalbuma” rossz minőségű, elkeserítő kinézetű, évtizedes lemaradást mutató ételfotókkal. Az újragondolt, korszerűsített ételek fotóját látva maradunk inkább olyan ételeknél, amelyeket akár jól is készíthetnek. (...) Egyértelműen hiányzik a kulináris intelligencia, hiányzik a tudás, a világ ismerete, a nyelvismeret, hiányzik a jó alapanyag is, de az alapanyagra nehéz lenne mindent ráfogni.” A bejegyzést itt olvashatod tovább.

Ez a fotó nyert az Etyeki Piknik pályázatán

Június 03. 11:22
Az Etyeki Piknik fotópályázatot hirdetett, amelyen Rada Enikő alábbi képe szerepelt a legjobban. Figyelem, a hétvégén újra Etyeki Piknik, lehet fotózni és persze borozni is :)

Fotópályázatunkat nyerte az alábbi képpel: Rada EnikőGratulálunk neki és az összes többi pályázónak!Akik most nem...

Posted by Etyeki Piknik on 2015. június 2.

Itt van a világ 50 legjobb éttermének listája

Június 03. 06:31
Június elsején kihirdették a világ 50 legjobb éttermének listáját, és ünnepélyes díjátadó keretén belül átadták az elsimeréseket Londonban. A lista élén 2015-ben a spanyol El Celler de Can Roca áll.
 
Az 50 legjobb:
1.   El Celler De Can Roca, Girona, Spain
 2.   Osteria Francescana, Modena, Italy
 3.   Noma, Copenhagen, Denmark
 4.   Central, Lima, Peru
 5.   Eleven Madison Park, New York, USA
 6.   Mugaritz, San Sebastian, Spain
 7.   Dinner by Heston Blumenthal, London, UK
 8.   Narisawa, Tokyo, Japan
 9.   D.OM, Sao Paulo, Brazil
 10.  Gaggan, Bangkok, Thailand
 11.  Mirazur, Menton, France
 12.  L'Arpège, Paris, France
 13.  Asador Etxebarri, Atxondo, Spain
 14.  Astrid y Gastón, Lima, Peru
 15.  Steirereck, Vienna, Austria
 16.  Pujol, Mexico City, Mexico
 17.  Arzak, San Sebastian, Spain
 18.  Le Bernardin, New York, USA
 19.  Asurmendi, Larrabetzu, Spain
 20.  The Ledbury, London, Britain
 21.  Le Chateaubriand, Paris, France
 22.  Nahm, Bangkok, Thailand
 23.  White Rabbit, Moscow, Russia
 24.  Ultraviolet, Shanghai, China
 25.  Fäviken Järpen, Sweden
 26.  Alinea, Chicago, USA
 27.  Piazza Duomo, Alba, Italy
 28.  The Test Kitchen, Cape Town, South Africa
 29.  Nihonryori Ryugin, Tokyo, Japan
 30.  Vendome, Bergisch Gladbach, Germany
 31.  Restaurant Frantzen, Stockholm, Sweden
 32.  Attica, Melbourne, Australia
 33.  Aqua, Wolfsburg, Germany
 34.  Le Calandre, Rubano, Italy
 35.  Quintonil, Mexico City, Mexico
 36.  L'Astrance, Paris, France
 37.  Biko, Mexico City, Mexico
 38.  Amber, Hong Kong
 39.  Quique Dacosta, Denia, Spain
 40.  Per Se, New York, USA
 41.  Mani, Sao Paulo, Brazil
 42.  Tickets Bar, Barcelona, Spain
 43.  Borago, Santiago, Chile (joint 42nd with Tickets Bar)
 44.  Maido, Lima, Peru
 45.  Relae, Copenhagen, Denmark
 46.  Restaurant ANDRE, Singapore
 47.  Au Plaza Athenee, Paris, France
 48.  Schloss Schauenstein, Furstenau, Switzerland
 49.  Blue Hill Farm, New York, USA
 50.  The French Laundry, Yountville, USA
 
További részleteket itt találsz.

Tibi atya bölcs

Június 02. 21:50
Ezúttal a szőlő és a pénz kapcsolatára világít rá:
 
Tibi atya bölcs

Tényleg létezik a világ legjobb pizzája

Június 02. 19:45
A világ szinte összes országában találunk pizzériákat, de sok esetben ezeken a helyeken felszolgált pizzának semmi köze nincsen az eredetihez. A pizza tésztájához nápolyi víz, campaniai liszt, élesztő, eredetvédett olívaolaj és só kell. Ez az igazi receptúrája. A Magyar Konyha ellátogatott a Da Michele-be, amelyet a világ legjobb pizzázójaként tartanak számon. Íme az élmény:
 
Lágy a tészta és mégis ropogós. A széle felhólyagosodott, a közepe vékony de mégsem szakad el, és ami rajta van, az másodlagos. Gondoltuk, hogy a marinara, az biztos szardellával készül. Dehogy. A két pizza között a különbség, hogy az egyiken csak oregánóval és bazsalikommal fűszerezett paradicsom és fokhagyma van, a másikon pedig mozzarella is. De nem akármilyen, nem „egyszerű” bivalymozzarella, hanem fior di latte. Tehéntejből készült friss mozzarella. Szó sincs gumiízű sajtról. Omlós, lágy mennyei ízű feltét. A paradicsomszósz pedig a Vezúv lábánál érlelt édes, csak a magyar koktélparadiocsomhoz hasonlító édes és mégis savanykás paradicsomból készült püré.” További részleteket a Magyar Konyha oldalán olvashatsz.

Balatoni borterasz ajánló a nyári kikapcsolódáshoz

Június 02. 18:04
Hiába a hűvös pince, egy árnyékos borterasz balatoni panorámával mégis vonzóbb lehet a nyári napokon. A We Love Balaton összegyűjtötte a magyar tenger 10 kihagyhatatlan borteraszát.
 
1. Jásdi Borterasz
2. Szent Donát Birtok - Márga Bisztró
3. Liszkay Borkúria
4. Pálffy Pince
5. Folly Arborétum és Borászat
6. Istvándy Pince és Borterasz
7. Kishableány Terasz
8. Szeremley Borház
9. Szent Antal Pince és Borterasz
10. Kislaki Borkert
 
A listában szereplő borteraszokról részleteket a We Love Balaton honlapján találsz.