A Pannonhalmi Apátsági Pincészet főborásza, Liptai Zsolt kapta meg 2024-ben a borászok rangos díját.
Liptai Zsolt idén már hatodik alkalommal volt jelölt a címre, amelyet 34. alkalommal ítéltek oda, és amely a bortermelő több éven át tartó kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. Ez a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.
Liptai Zsolt már többször volt a cím elnyerésének közelében, eddigi munkájával valóban kiérdemelte ezt az elismerést.
A díjátadón bejelentették, hogy a Gundel étterem különtermét ezentúl minden évben az aktuális Év Bortermelője cím birtokosáról nevezik el. Így mától egy évig Liptai-teremnek hívják.
A somlói Tornai Pincészetben 23. alkalommal megrendezett András-napi Bormestertalálkozón adták át a „Somlóért” Tornai Endre Emlékdíjakat.
A 2024-es „Somlóért” Tornai Endre Emlékdíjat a Tornai Pincészet a Somlói Borrenddel és a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetségével közösen hozta létre 2016-ban, hogy évről-évre egy politikától független, mértékadó civil elismerésben részesítse a Somló és környéke, illetve a Somló borászatának fejlődéséhez, értékeinek gazdagításához meghatározó módon hozzájáruló személyeket.
2024-ben a díjat „A Somló és térsége értékeinek megőrzéséért és gazdagításáért” kategóriában Unger Tamás tanár, közéleti személyiség, a Somlói Borrend nagymestere, „A Somló borászati értékeinek megőrzéséért és gazdagításáért” kategóriában Kis Tamás bortermelő, a Somlói Vándor Pince tulajdonosa kapta. Munkásságáért elismerő oklevelet vehetett át Danka Imre agrárszakember, a Somlói Borvidék Hegyközségének alelnöke és Tóth Péter bortermelő, a Kőfejtő Pince tulajdonosa.
A díjátadót egy minikonferencia előzte meg, amelyen a piaci trendek szakértői, a szőlészeti és borászati tudományok művelői, a kereskedelem gyakorlati szakemberei és a kormányzat képviselői osztották meg egymással és a Balaton Borrégió termelőivel eredményeiket.
Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos a Magyar Bormarketing Ügynökségen keresztül - a tavaly fölelevenített hagyományt folytatva - értékes magyar borválogatást küldött Ferenc Pápának karácsonyi ajándékként.
A két elegáns díszdobozban összesen 24 palack bor érkezett a Szentatyának: az értékes válogatás mind a 22 borvidékünkről tartalmaz egy-egy tételt, és a csomag az ünnepekre való tekintettel kiegészült két magyar borkülönlegességgel is: egy édes szamorodnival és egy 6 puttonyos aszúval.
A kormánybiztos egyúttal Magyarország Szentszéki Nagykövetségén keresztül levélben fordult Ferenc pápához, amelyben jókívánságai kifejezése mellett kérte az egyházfő folytatólagos apostoli áldását a magyar borászok munkájára. A küldemény már úton van Róma felé, de az utolsó simításokról készült kisfilm segítségével bepillantást nyerhetünk a kulisszák mögé.
Ha régóta kacérkodsz a gondolattal, hogy beiratkozz egy bortanfolyamra, most itt az idő! Magyarország első boriskolája, a Borkollégium Black Weekend villámakciót indít november 14 és 17. között! Most megtanulhatod a borkóstolás rejtelmeit, megismerhetsz új szőlőfajtákat, esetleg számodra nem elérhető külföldi tételeket kóstolhatsz.
A Black Weekend akció keretében a boros tankönyvekre és számos népszerű kurzusra most kedvezményesen csaphatsz le. A kedvezmények a saját szervezésű tanfolyamokra, a WSET tanfolyamokra és a mesterkurzusokra egyaránt vonatkoznak. A kurzusok között megtalálhatod az alapozó és haladó tanfolyamokat is, de olyan kedvelt kurzusokat is mint a Buborék világ - Pezsgő kóstoló, a Sajt- és borkóstoló vagy az Alapozó Sommelier tanfolyam.
Vészesen közeleg a karácsony is, és biztos akad olyan családtagod, barátod vagy szeretted, aki odavan a borokért és szívesen fejlesztene még tudásán: róluk se feledkezz meg! Tudd le a karácsonyi ajándékvásárlást már most!
Nézz szét a Black Weekend ajánlatok között!
Az akció csak 2024. november 14-17. között érvényes és más kedvezménnyel nem összevonható!
Lezárult Az Év Bortermelője Magyarországon díj 2024-es jelölési szakasza. A több száz szakember véleményének összesítése után a Magyar Bor Akadémia kihirdette az öt legtöbb szavazatot kapott termelőt, akik esélyesek a végső győzelemre, Az Év Bortermelője Magyarországon cím elnyerésére.
A díjat 34. alkalommal ítélik oda, és a cím a bortermelő több éven át tartó kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. Ez a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.
Az idei év jelöltjei ábécérendben:
Lamport József – Egri borvidék
Liptai Zsolt – Pannonhalmi borvidék
Ifj. Szentpéteri Attila – Kunsági borvidék
Ifj. Szepsy István – Tokaji borvidék
Vesztergombi Csaba – Szekszárdi borvidék
A 18 napos rendezvényen 11 Michelin-ajánlással rendelkező étterem is részt vesz
Október 10. és 27. között, 18 napig tart az őszi Étterem Hét. Országszerte több mint 190 kiváló étterem várja kedvező, fix árú menüsorokkal a vendégeket. Az éttermek között számos a magyar gasztro ajánlások legjobbjai között található, tizenegyen szerepelnek a Michelin ajánló-katalógusában is. A rendezvényre még foglalhatók asztalok, de a minőségi vendéglátást szem előtt tartva a helyek korlátozottak.
Az őszi Országos Étterem Héten résztvevő Michelin-ajánlással rendelkező éttermek a következők: Konyhám Stúdió 365 (Fonyód), Costes Downtown, Hoppá! Bistro, Lokal47 (Kéthely-Balaton), Macok bisztró (Eger), Mák étterem, Moszkvatér bisztró, Spago by Wolfgang Puck, UMO Restaurant, Végállomás Bistro & Wine (Miskolc), Zip’s (Miskolc).
Az éttermek kifejezetten a rendezvényre állítják össze válogatott alapanyagokra épülő, gondosan megkomponált 3 fogásos menüsoraikat, amelyeket egyedi, fix áron kínálnak. Az árak nem nőttek a tavaszi szezon óta, így a top kategóriában 5,900 forinttól, a prémium kategóriában 7,900 forinttól, az exkluzív besorolású éttermekben pedig 9,900 forinttól lehet elérni a menüket, szervizdíjjal együtt.
Ahogy az eddigi években, így most is kifejezetten ritka és különleges fogások gazdagítják a kínálatot.
Az esemény kizárólag előzetes asztalfoglalással látogatható.
Október 2-án elindult a Balaton Bor Bár program, melynek célja, hogy a borászatok kedvelői ősszel is felfedezzék a régió egyedülálló borkultúráját, gasztronómiáját. Az akcióhoz eddig közel 40 helyi borász csatlakozott, akik négy hosszú hétvégén mutatják be szortimentjüket és várják kedvezményekkel a látogatókat.
A résztvevő borászatok vállalják, hogy csütörtöktől vasárnapig nyitva tartanak, a hozzájuk betérőket egy-egy pohár üdvözlő itallal kínálják, és vagy 15 százalékos kedvezményt adnak a 10 ezer forintot meghaladó számlájuk összegéből, vagy pedig a fogyasztást követően egy palack ajándék borral kedveskednek nekik.
„A Balaton nem csak egy fürdőhely. Sőt! Hazánk egyik legnagyobb szőlőtermő területe – mondta Princzinger Péter, a VisitBalaton 365 ügyvezetője. „Az ősz italai, a must, a murci, szép borok és persze pezsgők gazdag választékával várunk mindenkit, legyen akár ínyenc, vagy a borral még csak ismerkedő érdeklődő. Fedezze fel a balatoni borokat, akár önálló programként, akár egy kirándulás, egy túra vagy egy kulturális program után.”
A borászatok listája folyamatosan bővül, a kínálatot a balatonborbar.hu oldalon lehet megtalálni.
A videóban Tony Adamic, az ILoveThisPlace YouTube-csatorna tulajdonosa és riportere meséli el egy varázslatos nap történetét, amely vízzel kezdődött, és tűzzel végződött...
Toni az elmúlt időszakban két másik magyar vonatkozású videót is készített, az egyiket az idei Hungarian Gettogether rendezvényről, amit hét év alatt megrendezték már Etyeken (Haraszthy), Móron (Csetvei kert), Tokajban (Patricius), Villányban (Siklósi Vár), Pannonhalmán (Pannonhalmi Főapátsági Pincészet), a Balatonon (Kristinus Borbirtok), a hetedikre pedig a Sauska rátkai birtokán került sor.
Zichy Anna ismét elismerést szerzett a borászat világában, folytatva a gróf Zichy család történelmi örökségének új irányát a 21. században. 2023-ban pezsgőjével aranyérmet nyert a Winelovers Wine Awards-on, most pedig első furmint borával bronzérmet szerzett ugyanazon a rangos nemzetközi versenyen. Ez az újabb siker tovább erősíti az arisztokrata Zichy név pozícióját a hazai és a nemzetközi borászközösségben is.
A furmint Magyarország egyik legjelentősebb szőlőfajtája. A furmint borok karakterét leginkább a magas savtartalom, a gazdag ásványosság, valamint az elegáns, komplex ízvilág jellemzi. A szőlőfajta rendkívüli alkalmazkodóképessége lehetővé teszi, hogy különböző stílusú borok készüljenek belőle, a friss és könnyed, gyümölcsös ízű boroktól a testesebb, hosszabb érlelésre alkalmas borokig. A furmint szőlőből készült borok illatában gyakran fedezhetünk fel zöld almát, körtét, citrusféléket, valamint mézes jegyeket, míg ízükben a friss gyümölcsösség mellett egyedi, ásványos karakter is megjelenik.
„A Tokaji Borvidék legszebb dűlőiben található, 30 hektáros szőlőbirtokunk egy valódi családi vállalkozás. A pezsgőkészítést férjemmel, gróf Zichy Aladárral kezdtük 2019-ben. A pezsgő része a családunk mindennapjainak, nem csak a munkánk miatt, hanem mert magunk is szeretjük. Az elegancia és a könnyedség keveredése, amit termékeink hordoznak, életünk része, és nem csak én vagyok így ezzel, hanem fiaim is, akik egyben üzlettársaim. Célunk, hogy elérjük azokat az embereket, akik keresik a minőséget és a különleges élményeket, legyen szó mindennapokról vagy ünnepi pillanatokról."- nyilatkozta Zichy Anna.
Zichy Anna missziója, hogy a Zichy nevet a magyar borászatban és a nemzetközi színtéren is még erőteljesebben képviselje. A bronzéremmel jutalmazott furmint bor egy újabb lépés afelé, hogy a Zichy név meghatározó márkájává váljon, itthon és világszerte egyaránt.