Fröccs

Mennyi bortól leszünk szépek?

Március 13. 20:24
Volt már olyan helyzetben, hogy pár pohár ital elfogyasztása után vonzóbbnak látott másokat, mint józan állapotában? De mekkora mennyiségű alkohol bevitele után következik ez be?
 
Egy ausztrál és brit szakemberek által végzett kutatás szerint egy-két pohár bor elfogyasztása után vonzóbbak leszünk mások számára, mint józanul, vagy még több alkohol fogyasztása után – írja a HVG.hu.
 
A vizsgálat lényege az volt, hogy a résztvevőket lefényképezték józanul, 2,5 deciliter és fél liter bor elfogyasztását követően. A készült fotókat megmutatták a másik nemhez tartozó személyeknek, és ők értékelték, hogy mennyire vonzóak. A kutatás végeredménye az lett, hogy a 2,5 deciliter bort követően készített fényképeken jobb értékelést kaptak a résztvevők. A másik két esetben ugyanolyan volt a megítélése a másik nemnek.
 
Miért is van ez így? A szakemberek azt állítják, hogy egy pohár bor után az erek kitágulnak és az arcban fokozódik a véráramlás, így az átlagnál vonzóbb arca lesz a személynek. Azonban vigyázat, mert ez a hatás a további alkoholfogyasztás után már nem érvényesül!

Nagy a készülődés Egerben

Március 13. 12:10
Holnap rendezik meg Egerben az Egri Csillag Szalon névre elkeresztelt rendezvényt, ahol megkóstolhatják a borászok álltal készített fehér házasítás új évjáratát. A Böjt Borászatban már az utolsó simításokat végzik.

Tessék? Jönnek az azonnal oldódó alkoholos italporok!?

Március 13. 10:36
Vízben azonnal oldódó alkoholos italporok kerülhetnek nyárra az amerikai üzletekbe, miután az Egyesült Államok alkohol- és dohányadóügyi és kereskedelmi irodája jóváhagyta az arizonai Lipsmark cég Palcohol márkanevű termékeinek címkéit - írta csütörtöki számában a The Wall Street Journal.
 
A Lipsmark rumot, vodkát és háromfajta koktélt fog porított formában forgalmazni. Az egy röviditalnyi alkoholt tartalmazó, fóliatasakokban árusítandó port 177 milliliter vízben lehet majd feloldani. A gyártó jelenleg a Palcohol szabadalmi oltalmát intézi.
 
Az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a bevizsgálás után tavaly nyáron adott engedélyt a Palcohol forgalmazására. Az FDA közölte, hogy nincsenek aggályai a termék összetevőivel kapcsolatban, ezért nincs alapja arra, hogy gátolja forgalomba hozatalát.
 
A szövetségi engedély azonban nem jelenti azt, hogy az instant szeszesitalok az ország egész területén hozzáférhetők lesznek, az alkohol forgalmazását ugyanis tagállami szinten szabályozzák. Több államban már jó előre betiltották a Palcohol forgalmazását, és további hasonló intézkedések  várhatók.
 
A bírálók aggodalmai szerint - amelyek alapján az FDA-engedélyt egy időre fel is függesztették - a porral vissza lehet élni, mert az akár üdítőitalokba és ételbe is szórható, vagy fel is szippantható.
 
A legnagyobb államok közül Kaliforniában, Floridában és New Yorkban nincsen olyan jogszabály, amelynek alapján korlátozni lehetne a Palcohol forgalmazását.
 
(MTI)

Megint Master of Wine járt Villányban

Március 13. 08:46
Megint Master of Wine járt Villányban
Caroline Gilby és Malatinszky Csaba
 
Immár nem első alkalommal látogatta meg a Malatinszky Kúriát Caroline Gilby Master of wine. A szakértő a borászat legújabb tételeivel ismerkedett, többek közt a 2014-es évjáratú sauvignon blanc-nal. Természetesen előkerültek Kúria Cabernet Franc borok is, ez estét egy rögtönzött Tour de Franc kóstolóval zárták.

Elhízol, ha ennél több cukrot eszel

Március 12. 19:16
Hat teáskanál, azaz 25 gramm cukor, ha nő vagy, kilenc teáskanál, azaz 37,5 gramm, ha férfi - ez a maximum hozzáadott cukormennyiség, ami megengedhető, ha egészséges akarsz maradni. Az amerikai Heart Association szervezet tanulányát a HVG.hu ismerteti. Eszerint van, aki ezt a mennyiséget már a reggeli során megközelíti, még ha csak egy gyümölcsjoghurtot (kb. 15 gramm) is eszik, és cukorral issza a kávét vagy egy teát (egy teáskanál 4,2 grammnak felel meg).
 
Ráadásul az sem könnyíti meg a mai ember helyzetét, hogy számos olyan rejtett cukor van az ételekben, amit igen nehéz számontartani: a levesekben, a szószokban, a mártásokban (a ketchupban főleg), a kenyérfélékben, az alkoholban.