Fröccs

Mennyire legyen átsütve a steaked? Itt a válasz!

Július 07. 19:09
Az éttermekben mindig felteszik a címben elhangzott kérdést, ha steaket rendelünk. Aki nem gyakori fogyasztója a szakszerűen vágott hússzeletnek, az zavarba jöhet.
 
A steakek típusai:
- rare vagy franciául saignant: angolosan sült hús (maghőmérséklet: 49-60ºC)
- medium vagy franciául point: félig átsült hús (maghőmérséklet: ~60-65,5ºC)
- well done vagy franciául bien cuit: átsült hús, belső hőmérséklete eléri a 65,5-71ºC-t

Csíki Sándor, a Food&Wine gaszrobologon tudományosan is megmagyarázta, hogy mi a különbség például a well done és a rare között.

Télen-nyáron Balaton

Július 07. 15:32
A Balaton az elmúlt évek fejlesztéseinek és marketingjének köszönhetően négy évszakos úti céllá vált, az év minden időszakában különleges programlehetőségeket kínál - mondta a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója pénteken egy szakmai konferencián.
 
Faragó Péter kifejtette, hogy a következő években lehívható uniós fejlesztési források jelentős része a vidéki Magyarországot célozza, ami a Balaton szempontjából is előnyös lesz.
 
Továbbra is a vízparti, családi üdülés a legjellemzőbb a Balatonnál, azonban többek között az ökoturisztikai és kerékpáros fejlesztések, a kalandparkok és az egyre népszerűbb vitorlázás eredményeként folyamatosan bővül az aktív turisztikai lehetőségek tárháza is - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a Balaton jelentős helyi turisztikai bevételeket generáló nemzetközi vitorlás versenyeknek ad otthont, a strandokon pedig nagy divatja van a vízi sportoknak, mint a kajakozás, a sárkányhajózás, vagy a stand up paddle (állva evezés egy speciális szörf deszkán).
 
A Balaton még mindig az első számú belföldi úti cél, a tóhoz érkezők háromnegyede belföldi vendég. Az összes belföldi vendégéjszaka 26 százalékát, a külföldi vendégéjszakáknak pedig mintegy 15 százalékát regisztrálják a balatoni kereskedelmi szálláshelyek - ismertette az MT Zrt. vezérigazgatója.

(MTI)

Aki 61 hot dogot eszik 10 perc alatt

Július 07. 12:18
 
Kulturált étkezéssel foglalkozó híreink következnek: Tíz perc alatt 61 hot dogot falt be a kaliforniai Matt Stonie a Coney Island-i híres hot dog-evő bajnokságon, és ezzel megakadályozta a nyolcszoros bajnok Joey "Jaws" Chestnut kilencedik egymás utáni győzelmét.
 
Utóbbi idén csak 60 hot dogot gyűrt le torkán, pedig két éve még 69-et falt be 10 perc alatt.
 
Mindkét férfi a kaliforniai San Joséból érkezett a július 4-i versenyre, és mindketten messze felülmúlták versenytársaikat. A harmadik helyezettnek csak 35 hot bogot sikerült megenni.
 
"Keményen edzettem ezért a győzelemért. Ez csodálatos" - nyilatkozta Stonie az ESPN televíziónak, amely minden évben a legnagyobb sporteseményekhez hasonlóan közvetíti a bajnokságot nézők millióinak.
 
Chestnut elmondta, hogy idén lassan evett, és nem tudta tartani a lépést Stonie-val, aki 57 kilós mérlegelési súllyal indult neki a megmérettetésnek. Chestnut súlya idén 107 kilogramm volt. 
 
Bár legyőzték, mosollyal az arcán jelezte, jövőre visszatér, hogy revánsot vegyen. "Már régóta vártam, hogy méltó ellenfelem legyen a versenyen, hát most megkaptam. Győzelme éhessé tett" - tette hozzá. 
 
A nők versenyében megvédte bajnoki címét Miki Sudo, aki 38 hot dogot falt be tíz perc alatt. Megdöntötte saját csúcsát, hiszen tavaly még csak 34 hot dogot sikerült megennie. A "Fekete Özvegynek" becézett 48 esztendős
 
Sonya Thomas, korábbi bajnok 31 hot dogot gyűrt le a torkán.
 
Sudo egy új, sikeres stratégiát alkalmazott, külön ette a virslit és a molnárkákat. 
 
A New York-i Coney Islanden szombaton megrendezett Nathan's Hot Dog-evő versenyre idén több mint 30 ezren voltak kíváncsiak. A bajnokságot 99 éve minden évben a függetlenség napján, július 4-én rendezik meg.
(MTI)

Nem lehet elégszer mondani: ne igyál a hőségben!

Július 07. 10:13
Az alkohol és a hőség külön-külön is megterhelő lehet, együtt viszont óriási mértékben megviseli a keringési rendszert - figyelmeztet a Webbeteg.hu.
 
Az alkohol és a hőség fokozza a vesék működését, kitágítja az ereket. Ennek következtében csökken a vérnyomás, a vérkeringés összeomolhat, és eszméletvesztés következhet be. Mindemellett a szívet is megterheli. Az izzadás létfontosságú szerepet tölt be, a hőleadást és a túlhevülés megakadályozását szolgálja, ennek segítségével lehet szervezetünk hőmérséklete állandóan 37 fok körüli. Ám az izzadsággal vizet és ásványi anyagokat veszítünk, amit csak alkoholmentes italok fogyasztásával lehet pótolni. A szív- és vesebetegségekben szenvedők nem fogyaszthatnak sok folyadékot, kérjenek tanácsot orvosuktól, a nyári folyadékpótlással kapcsolatban!

Kártevő veszélyeztetheti a hazai szőlőültetvényeket

Július 07. 07:09
A szőlőkabóca Észak-Amerikából származó rovar, amely vírust hordoz és kórokózót terjeszthet. Az utóbbi években egyre gyakrabban találkoznak vele a hazai ültetvényeken. „Megjelentek a szőlőkabócák Tokalj-hegyalján” - írja az Élelmiszer.hu. A szaklap beszámolt a kártevő elleni védekezésről és veszélyeiről.
 
Sajnos a már fertőzött, kifejlett egyedekre nincs permetezőszer. A lárvákat kellene elpusztítani, de mivel pici, szabad szemmel nem látható rovarról van szó, ez nagyon nehéz. Nemzetközi példák tanúsítják, hogy a szőlőkabóca néhány év alatt megtizedelheti a szőlőterület nagyságát – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

A kártevőt azért nevezik kabócának, mert képes a szőlő egyik tövéről a másikra átugrani. Hazánkban 2006-ban észlelték először, de akkor még fertőzött fajtájával nem találkoztak. 2013-ban Zala és Veszprém megyében már felfedezhető volt a rendkívül veszélyes növényi kór, amit a szőlőkabóca okoz. Most a tokaji borvidéken is megjelentek – mondta Terjék Lajos mádi borász.
 
Tavaly ezer befogott egyed közül egyetlenegy sem hordozott vírust, úgyhogy egyelőre nem okoztak gondot. A tudomány mai állása szerint védekezni nem tudnak ellene a gazdák. Egyet tehetnek - kivágják az érintett ültetvényt.
 
A rovart szabad szemmel nem lehet látni, nagyítóval kell megvizsgálni a levelek fonákját. Vagy pedig csapdázni kell, ami azt jelenti, hogy sárga, ragacsos lapokat tesznek ki, miután a rovar ráugrik, nem tud elmászni. A befogott rovarokról pedig megállapítják, hogy hordoz, vagy nem hordoz vírust – magyarázta.
 
Tavaly az Egri borvidéken is felbukkant a szőlőkabóca. Muki Dániel kertészeti területi képviselő akkor arra intett, hogy már a lárva ellen is célzottan kell védekezni.
 
 

 

Jégeső pusztított Észak-Olaszroszág szőlőiben

Július 06. 20:12
Július elején jégeső pusztított az olasz-szlovén határnál található szőlőültetvényekben. A tíz percen át tomloló vihar óriási károkat okozott Collio tartományban, Pradis és Dolegna környékén van a legnagyobb veszteség.

Szereted a bort, kék a szemed, arcod csupe derű? Vigyázz!!!

Július 06. 18:48
Szereted a bort, kék a szemed, arcod csupe derű? Vigyázz!!!
 
Fantasztikus, hogy mikre képes a nyári uborkaszezon, hogyha a színes hírekről van szó: az American Journal of Medical Genetics Neuropsychiatric Genetics által a napokban közölt tanulmányban arról ír, hogy a kék szemű emberek könnyebben lesznek alkoholfüggők!
 
Arvis Sulovari és Da-wet Li a Vermonti Egyetem kutatói azt állapították meg, hogy a világosabb szemszínű emberek könnyebben válnak az alkohol rabjává, méghozzá valószínűleg a szemszínért felelős gének miatt, amelyeknek kapcsolata van az alkoholfüggőségért felelős génekkel - írja a Hír.ma.
 
Szóval csak óvatosan! :)

Nem akárhogyan készül a Mokos Pince a Villányi Rozémaratonra!

Július 06. 15:24
Pénteken kezdődik a Rozémaraton, és a Mokos Pince már nagyon-nagyon-nagyon rá van pörögve a dolgora! :)
 

Így készül a Mokos Pince a RozéMaratonra!

Posted by Rozé Fröccs Fesztivál on 2015. július 3.

A grillezésnek annyi...

Július 06. 13:08
Magyarország erdeiben a rendkívül gyors felmelegedés, a kánikulai meleg és a csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért a földművelésügyi miniszter az erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre 2015. július 3-án átmeneti időre általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el.
 
A fenti időponttól kezdődően a felsorolt területeken tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve az irányított-, a parlag- és gazégetést is.
 
A miniszter felhívja az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy az erdőtüzek megelőzése érdekében járjanak el körültekintően, égő cigarettát ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható. Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.
 
Az aktuális tűzgyújtási tilalmakról valamint az erdőtűz megelőzéssel kapcsolatos hasznos tudnivalókról a www.erdotuz.hu oldalon lehet tájékozódni.