Mi magyarok, soha sem fogjuk meghódítani a borvilágot, de...
December 21. 14:44
„A magyar borokat a magyaroknak kell meginniuk, (...) és ami marad, azt Magyarországon kell megitatnunk a hozzánk hál’ istennek mind nagyobb számban érkező és gasztronómiánk iránt is egyre lelkesebben érdeklődő külföldiekkel. Aki eljön ide, és beül egy borbárba vagy étterembe, az nem német fehéret vagy olasz vöröset rendel. Én sem bordeaux-it iszom Ausztriában – hanem wachaui rizlinget, és nem chiantit Horvátországban –, hanem isztriai malvaziját. Aztán így mendegéljünk csak előre apránként” - írta Gazda Albert a szombati Magyar Nemzetben.
Gazda szerint olyan száraz fehér- és vörösborokat, amilyeneket mi teszünk az asztalra, odatesznek mások is, ám van valamink, ami senki másnak nincs: a tokaji aszú.
„Nem több és nem kevesebb, mint a világ legfinomabb-legnemesebb természetes édes bora. Nem sok minden van, ami magyar, és annyira kivételesen gyönyörű, mint az aszú. Nem is jut eszembe más, amely felveszi vele a versenyt világszínvonal-szempontból.”
Ugyanakkor Gazda Albert szerint mi, magyarok sem tanultuk még meg a magyar bort. Főleg nem az aszút. De mikor máskor lehetne belevágni az első leckébe, mint karácsonykor?