Fröccs

Pazar birtokbort készített a mádi pincészet

December 21. 11:10
A Holdvölgy 2013-as Vision birtokbora aranyérmet kapott a 2015-ös Decanter Asia Wine Awards versenyen, amely bornak gerincét a furmint képezi, és ezt egészíti ki a hárslevelű és a kabar fajták. A 4,5 g/ liter maradékcukrot tartalmazó tételt a mádi pincészet birtokbornak szánja, amelyet most a Borrajongo.blog.hu értékelt:
 
Kissé zárt, némi fehér szirmú virágot, neutrális fehér húsú gyümölcsöket, leheletnyi fűszert sikerült belőle kipörgetni. A feszes savgerincnek köszönhetően a korty egyenes, fókuszált és hosszú. (...) Őszibarack, zöldalma, zöldfűszerek, középtájékon egy kis krétás-krémes érzet, majd a finis felé haladva vanília és édes fűszerek íze jelenik meg, végül fanyar lecsengés zárja a kortyot. Kristálytiszta, lendületes, precíz bor.

Nagyon jó évet zár a magyar borászat

December 21. 09:42
Mintegy 15 százalékkal több szőlő termett az idén, mint tavaly, amiből összesen mintegy 3 millió hektoliter új bort készítenek a borászok - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) alelnöke, összegezve az ágazat idei teljesítményét.
 
Frittmann János szerint idén az előzetes becslés szerint mintegy 58 ezer hektárról takarították be a szőlősgazdák a termést, amely meghaladja a 413 ezer tonnát. Ebből mintegy 2,90 millió hektoliter új bor készülhet.
 
Az alelnök kiemelte, hogy ebben az évben jelentősen csökkent a Magyarországra importált borok mennyisége a múlt évhez viszonyítva. A HNT adatai szerint novemberig 213 648 hektoliter bor behozatalát rögzítették országosan - ennek egy része később exportra került -, míg a múlt évben 357 ezer hektoliter import bor érkezett Magyarországra. Az alelnök úgy vélekedett: a HNT által bevezetett ellenőrzési díj sikeresen töltötte be szerepét, és ezért a földrajzi árujelző nélküli (fn) borok importja radikálisan csökkent, a kínálat a minőségi borok irányába mozdult el.
 
A magyar borok külföldi kivitele a becslések szerint meghaladja majd a tavalyit.
(MTI)

Ilyen az egészséges halászlé

December 21. 06:26
A Házipatika.com most néhány tippet és egy receptet is ad, hogy a karácsonyi halászlé egészséges legyen. A cikk írója szerint a legnagyobb progléma a leves tetején lévő, vastag zsírréteg. Ha ezt kiiktatjuk, akkor máris jobb a helyzet.
  • Érdemes soványabb halat választani, és a halfejről és -farokról se feledkezzünk meg.
  • Aki az alakjára figyel jobban, az a tésztát is hagyja ki a levesből.
 
Hozzávalók:
  • 1/2 kg apró ponty
  • 1/2 kg pontyszelet
  • 1/2 kg halfej és farok
  • 10 db harcsaszelet
  • 3 nagyobb fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 zöldpaprika
  • 2 paradicsom
  • só, bors, pirospaprika
  • kevés kókuszzsír
 
Az elkészítését megtalálod a Házipatika.com oldalon.

Te mit szoktál kérni a gíroszodba?

December 20. 19:56
A minap jött az a hír, hogy 22 tonna terméket foglalt le a NÉBIH egy Pest megyei húsnagykerben, ahol egy engedély nékül működő gírosz ellátó üzemet is találtak. Az üzemben rossz higiéniai körülmények között, betonkeverőben készült nagy mennyiségben a husi. Erről jutott eszünkbe, hogy mennyire égető kérdés a gíroszosnál, hogy hagyma, és a felvizezett Erős Pista, amit egyszerűen csak „csípősnek” hívnak, mehet-e bele.
 
Vajon hogyan kérik a gíroszt a naponta ezt a furcsa büfékaját fogyasztó magyarok tízezrei? Eredjünk együtt a válasz nyomába!
 

Itt a forralt bor pálinkás változata

December 20. 17:56
A Romanigastro.blog.hu nemrég egy különleges, pálinkás forralt bor elkészítésére buzdítja az olvasókat. A cikk szerzője szerint általában nem elég fűszeres és túl cukros ez a forró ital. Így most egy-egy izgalmas alternatíváját mutatja meg: 
 
Pálinkás forralt bor:
- 1 barackos mangós teafilter 2 dl vízben kiáztatva,
- barackpálinka (esetleg vodka),
- 1 üveg fehér bor, pl. cserszegi fűszeres,
- 6-7 szem szegfűszeg,
- fél kávéskanál szerecsendió,
- 1 rúd fahéj,
- 1 narancs,
- ízlés szerint barna cukor/méz.
 
Ha kívnáncsi vagy a gránátalmás forraltborra, akkor kattint ide!

Tea vagy kávé? Melyik fogyasztása egészségesebb?

December 20. 15:12
Okosan, kitartóan, de mértékkel fogyasztva mind a kávé, mind a tea is egészségesek - szögezi le már az elején az Origo.hu. De nézzük melyik italnak mi az előnye: 
 
A tea előnyei:
- napi három csésze tea gyulladáscsökkentő hatású lehet
- megeleőzhető a vérerek merevsége
- csökkenti a stroke és a szívbetegségek kialakulását
-  jótékonyan hat a memóriára 
 
Napi három csésze kávénak számos jó hatása lehet:
- megelőzheti a 2-es típusú diabéteszt, a Parkinson-kórt, a rákot és a korai halált.

Méz-kisokos: melyik mire jó?

December 20. 12:51
Immunerősítő, baktériumölő, gyulladásgátló és még sok más pozitív hatása lehet a mézeknek. De, hogy pontosan melyik méz milyen panasz ellen jó, az most kiderül:
 
  • Megfázás: bármelyik méz jó, de az akácmézet tartják a leghatékonyabb segítségnek
  • Torokfájás: a napraforgóméz, az akácméz és a repceméz
  • Immunerősítés: az akácméz, a repceméz és a vegyes virágméz
  • Érzékeny gyomor: a repceméz a legjobb. A napraforgómézet kifejezetten tilos érzékeny gyomorral fogyasztani.
  • Csontproblémák: az akácméz
  • Vérszegénység: az akácméz és a repceméz
  • Férfiproblémák (prosztata, vizelési nehézségek): a napraforgóméz
  • Horzsolás, sebek: a vegyes virágméz
  • Méregtelenítés: az akácméz
  • Antioxidáns-kúra: a napraforgóméz
  • Általános egészségmegőrzés: a vegyes virágméz
 
További útmutatót a Házipatika.com oldalon találsz.

„Jól elkészített aszú, harmóniával és eleganciával”

December 20. 09:26
2009 nem tartozik a legjobb aszús évjáratok közé, de mégis voltak akik elkészítették a borkülönlegességet. A Gróf Degenfeld 5 puttonyos tokaji aszúját kóstolta a Metropol.hu, aki alapvetően pozitívan értékelte a tételt:
 
Sárgabarack, édes fűszerek, friss golden virginia dohány, mézesség, ásványosság. Tiszta, vonzó illat, modern stílus.(...) Telt és testes, közép plusz savakkal, moderált alkohollal. Szájban krémes és selymes, amelyhez érzetben a sav-cukor arány is hozzátesz.

Az egészséges életmód valóban árt a környezetnek?

December 20. 07:16
A Carneige Mellon Egyetemen végzett kutatás eredményei meglepő összefüggésekre hívta fel a figyelmet, amelyet a Enviromental System and Decisions internetes folyóirat publikált. Kiderült, hogy ha valaki egyszerre szeretne egészség-és környezettudatos lenni, bizony nincs könnyű dolga.
 
A szakemberek három tényező alapján gyűjtöttek adatokat: azaz, hogy mennyi energiára, tiszta, friss vízre van szükség az ételek előállításához, illetve, hogy a gyártási-előkészítési folyamatok során mennyi káros anyag kerül a levegőbe? Sajnos az egészséges étkezés során a megfigyelt mutatók növekedtek.
 
A Carneige Mellon Egyetem doktori hallgatója, Michelle Tom szerint nagyon fontos a megállapításaik eljuttatása az emberekhez: „A véleményvezéreknek tudniuk kell ezekről a dolgokról, mielőtt különböző tanácsokat osztanak az embereknek az étkezés témájában. Az étrend és a környezet viszonya sokkal komplexebb, mint elsőre gondolnánk” - írja az Origo.hu.
 
A kutatás nem igaz száz százalékban mindenhol, hiszen kizárólag az Egyesült Államokra koncentráltak – az ottani vásárlási és étkezi szokásokra hivatkozva. Európában biztosan más adatokat vettek volna fel, hiszen ott sokkal elterjedtebb a háztáji gazdálkodás, amely mindhárom tényező szempontjából üdvös megoldás.
 
A legnagyobb problémát azonban még mindig az ételpazarlás jelenti.