Fröccs

Mi segíthet csökkenteni több halálos betegség kialakulásának esélyét?

Június 14. 12:45
A válasz: napi egy marék dióféleség, áll a hollandiai Maastrichti Egyetem kutatási eredményében. Naponta egy kis maréknyi dióféleség elfogyasztása csökkentheti a legsúlyosabb, életet veszélyeztető betegségek kialakulásának kockázatát és egyúttal enyhíti ezek lefolyását - írta az International Journal of Epidemology című folyóirat.
 
A felmérésből kitűnt, a dióféleségek - köztük a mogyorófélék és a mandula - rendszeres fogyasztásának jótékony hatása leghatározottabban a légzőszervi megbetegedések, a cukorbetegség, valamint a neuro-degenerativ (a központi idegrendszer specifikus területein az idegsejtek pusztulásával járó) kórképek, mint például az Alzheimer-kór, illetve a Parkinson-kór előfordulásának csökkenésében mutatkozik meg, de hozzájárul a keringési rendszert érintő rendellenességek, valamint a daganatos betegségek létrejöttének megakadályozásához is. A szervezet működésére gyakorolt pozitív hatás egyformán érvényesül nők és férfiak esetében.
 
A betegségek kialakulása elleni védelemhez elegendő napi 15 grammnyi dióféle elfogyasztása - mondta Piet van den Brandt, maastrichti kutató.

(MTI)

Hétvégi frissítőnek

Június 14. 10:16
Íme a hétvégi frissítő ajánlatunk a Culinaris nyomán:

Hétvégi - otthon is könnyedén elkészíthető - koktélajánlatunkhoz nincs is szükség másra, mint fél üveg Fentimans vadbodz...

Posted by Culinaris on 2015. június 12.

A furmint kistestvére már nem is olyan kicsi

Június 13. 19:20
Sokak csak a furmint kistestvérének tartják a hárslevelűt, pedig ha jobban beleássuk magunkat a szőlőfajtáról szóló cikkekbe, illetve ha mi magunk is kóstoljuk őket, hamar megváltozhat a véleményünk. Az idei évben második alkalommal rendezték meg a Hárslevelűk Éjszakáját a Vajdahugyadvár román kori keringőjében. Az eseményen 19 pincészet mutatta be hárslevelű tételeit különböző borvidékekről.
 
„A rendelkezésre álló idő alatt akár az összes bort kényelmesen meg lehetett kóstolni, ez nagyjából sikerült is. Az átlagszínvonalra nem lehetett panasz, de természetesen voltak kilengések mindkét irányba. A villányiak igen kellemes meglepetést okoztak, eddig nem sok meggyőző hársat kóstoltam onnan, de az itt kóstolt tételek megmutatták, hogy van ott is keresnivalója a fajtának.” - írja a Borrajongó a bejegyzésében. A cikkben borvidékekre tagolva kóstolójegyzetet is találunk a kiállított borokról.

Tények és tévhitek a vízről és az üdítőitalokról

Június 13. 07:20
A folyadékfogyasztásra minidg gondosan oda kell figyelni, de főleg ezekben a meleg napokban nem szabad megfeletkezni róla. A Webbeteg.hu összeszedett néhány tényt és tévhitet, amelyek a folyadékfogyasztással kapcsolatban keringenek a köztudatban:
 
1. Naponta 4-5 liter vizet kell mindenkinek meginni – tévhit. A folyadékigényt több tényező is befolyásolja, például az életkor, a nem, a testtömeg, a testmozgás, a munkavégzés nehézsége, valamint a környezeti tényezők (például a hőmérséklet) is hatással vannak ránk.
 
2. Az ásványvíz túl sok ásványi anyagot tartalmaz, ezért inkább váltogatva iszok több fajtát – tévhit. Az ásványvizek magas ásványi sótartalma nincs akkora hatással szervezetünkre, hogy bármiféle túladagolás jelentkezne tőle.
 
3. Csapvíz vagy ásványvíz? – Mindkettő. A legjobb megoldás, ha a csapvizet fogyasztjuk, hiszen nagyon szigorú, ellenőrzött minőségi követelményeknek kell megfelelnie, semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár a fogyasztása.
 
4. Jobb a szénsavmentes, „csendes” víz, mint a szénsavas – tévhit. Ha valaki jobban szereti a széndioxiddal dúsított termékeket (szénsavas ásványvíz, szódavíz), nyugodtan fogyaszthatja őket, különösebb problémát nem okoznak.
 
5. Az üdítőitalokkal, gyümölcslevekkel, teákkal, limonádékkal változatosabbá tehető a folyadékfogyasztás – tény.
 
6. Megiszok naponta 3-4 csésze kávét, 1-2 pohár „rövidet”, ezzel máris sokat tettem hidratáltságom érdekében – tévhit. A kávé és az alkohol vízhajtó hatása révén nem alkalmas arra, hogy segítségükkel fedezzük a napi folyadékszükségletünket.

Így mennek össze a söreink

Június 12. 19:39
A Dívány.hu összegyűjtötte milyen italok mennyisége csökkent az elmúlt időszakban. Szó esik a 4 dl-es Gösserről, de van már olyan Soproniból is, és 0,44 literesek a Strongbow dobozos ciderei is.
 
A dobozos Guiness szintén 0,44 literes, de nem azért, mert ez egy pint az angoloknál, hiszen az 0,586 liter lenne.
 
És akkor az üdítőkről még nem is beszéltünk!