Fröccs

Miért jó a Völgyben borozni?

Október 03. 11:17
A szekszárdi Iván-völgyben minden évben kadarka túrát szerveznek, amelyre az idei évben már két napra várták a borrajongókat. A boros kirándulás igaz nyár elején van, de a Pécsiborozó múlt idézés képpen, felelevenítette az eseményt:
 
Szekszárdon garantált a siker kadarka-ügyben. Maga a borvidék elképzelhetetlen lenne a fajta nélkül, a városról magáról nem is beszélve, hiszen úgy is fogalmazhatnánk, hogy Szekszárd fűszere a kadarka. (...) Ha címszavakba szeretném szedni, akkor: öt pince, tíz borász, húsz remek bor, ízletes harapnivalók, jó pár kilométer a túracipőben, egy csodálatos táj, 700 borszerető, kedves túratárs és rengeteg kellemes élmény várja az idelátogatókat.
 
Pontosa milyen állomásai vannak a túrának? Részletesen beszámol a Pécsiborozó.hu.

Murcifesztivál lesz Ábrahámhegyen

Október 03. 07:43
Vagyis pontosabban egy egész szüreti hétvége, aminek csak az egyik része a Murcifesztivál. Szombaton például a Szent László templomnál áldást kérnek a gazdákra és az újborra, este pedig olyan, a Nóta TV-ből ismert, megkerülhetetlen kulturális ikonok szórakoztatják majd a nagyérdeműt, mint Magyar Rózsa és a Jó Lacibetyár.

Feltalálták a gluténmentes sört

Október 02. 19:49
Izraelben csicseriborsóból, hajdinából és datolyáből főztek sört a Srigim nevű kisüzememben. A termék nagy előnye, hogy gluténmentes. 

Meadan a csicseriborsósört otthon fejlesztette ki, majd pedig a folyékony (csicseriborsó)kenyeret elkezdte árulni a jeruzsálemi sörrajongók között, ahol – állítása szerint – már igencsak népszerű a folyadék - írja az Élelmiszer.hu.
 
„ A sör szűretlen, nyers és nagyon friss" – mondta az Israel National News-nak Ofer Ronen, a Srigim (másik) társtulajdonosa. „Ezért az íze nagyon erős."
 
Egy másik trendi, izraeli sör, az ugyancsak helyi alapanyagok felhasználásával készült és „Hey Ju-Boy!"-nak nevezett ital. Ez utóbbi terméket a The Dancing Camel gyártja, és datolyamézből, valamint borókabogyóból főzik.

Honnan ered a fröccs szó?

Október 02. 16:09
A Tizenhárom és fél videóblog következő részébének témája a fröccs. Alkonyi Kristóf és Ripka Gergely a Sziget Fesztivál "lakóitól" kérdezte milyen fröccsöt szeretnek, milyen szokásaik vannak, szódával vagy ásványvízzel szereteik, és így tovább? A videóban azt is elárulják honnan ered a fröccs szó!
 
 

Átadták a Bayern Borverseny 2015 díjait

Október 02. 15:02
Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Bayer Borversenyt. A győztes borok díjátadójára a Bor és Piac Őszi Borkertjén került sor a Danubius Hotel Gellértben. Koch Csaba VinArt Pincészetének 2012-es Villányi Csanád Cuvée bora vörös új és ó-borok kategóriában Champion-díjban részesült.

Imádják a magyar diót a világban

Október 02. 14:00
Idén minden eddiginél nagyobb dióoltvány-értékesítést bonyolíthat Magyarország, azon belül is Kelet-Európa egyik legjelentősebb disztribútora, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft., akik 2015-ben hozzávetőlegesen 10 ezer darab oltványt értékesítenek belföldön és külföldön egyaránt. Ez 40%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest.
 
Hazánk és egyben Kelet-Európa egyik legjelentősebb dióoltvány-előállítója, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. a trendeket figyelembe véve idén, a tavalyi évhez képest 40%-kal több oltvány előállítását ütemezte be. Ez a növekedés egy három éves ütemterv része, amelynek célja elérni az évi 20-25 ezer darabos oltvány előállítást.
 
„A kézben oltástól a piacra kerülésig két évre van szükség. Így jócskán előre kell terveznünk. A dinamikusan emelkedő igények miatt úgy döntöttünk, márpedig 2017-ben még több fára lesz szükség. Persze, ha visszaesik a piac, az óriási bukta, de erre nem is gondolunk” – mondta Kasztovszky Zoltán igazgató, aki elárulta, hogy az újonnan átalakult agrárszervezet hat lerakatában, Újfehértón, Fertődön, Cegléden, Budapesten, Érden és Kecskeméten mintegy 5000 oltványt értékesítenek 2400-3000 forint/db áron. Míg további 5000 db-ot exportálnak német, horvát, szlovák és román relációban. 
 
A diótermés ára stabilan magas a piacon, a minőség okán ugyanis a külföldi felvásárlók a magyar diót részesítik előnyben a többivel szemben. A magyar diónak párja nincs a világon! A beltartalmi értéke ugyanis magasabb, érése koraibb, mint a világ vezető fajtáinak.

120 év után először vásárolható alkohol Birmingham egyik elővárosában

Október 02. 09:45
Több mint 120 éves hagyománynak véget vetve engedélyezték szeszes italok árusítást egy 25 ezer fős angliai településen, a Bournville nevű birminghami elővárosban, és elsőként egy újságárusnál lehet bort vagy sört vásárolni.
 
Az évszázados alkoholtilalom a település alapításának idejére nyúlik vissza. Bournville-t az 1890-es évek elején alapította George Cadbury, a világhírű csokoládémárka atyja a gyárában dolgozó munkások számára. Mivel Cadbury kvéker vallású volt, tartózkodott az alkohol fogyasztásától, és absztinenciára kötelezte munkásait is, így a városkában soha nem is nyílt italbolt. 
 
Az önkormányzat azonban most engedélyezte az újságosbódét működtető Kamal Sharmának, hogy alkoholt is árusítson. Az újságárus reméli, hogy szeszes italok árusításával megmentheti hét éve alapított, jelenleg a túlélésért küszködő üzletét, amelynek forgalmát eddig hasztalan próbálta fellendíteni gyümölcs és zöldség árusításával. Ezeket senki sem kereste, de sokan jelezték neki, hogy szívesen vásárolnának egy doboz sört vagy egy üveg bort. 
 
Az újságárus végül alkoholárusítási engedélyt kért az önkormányzattól, amely azt meg is adta, nagy meglepetésre, mert a hasonló próbálkozásokba korábban mindig beletört a nagy üzletláncok bicskája. 
 
Lynda Clinton birminghami tanácsnok elismerte, hogy vannak, akiket aggaszt az antiszociális viselkedés, a bűncselekmények és a garázdaság lehetősége, valamint az, hogy Bournville elveszítheti egyedülálló jellegét, a rendőrség azonban nem emelt kifogást, és a döntést meghozó tanácsülésen a jelenlévő lakosok többsége is tilalom feloldása mellett szavazott. 
 
Rob Sealey, a helyi városi tanács tagja mindazonáltal katasztrofálisnak nevezte a döntést, amely szerinte "szembemegy 120 év történelmével".
(MTI)

Az új James Bond szűr a legtöbbet

Október 02. 06:51
A Daniel Craig alakított James Bond minden idők legtöbb alkoholt fogyasztó 007-es ügynöke a The Grocer Magazine kimutatása szerint.
 
A brit folyóirat munkatársai kiszámolták, mennyi alkoholt fogyasztott őfelsége ügynöke minden egyes James Bond-filmben. 
 
Több mint öt évtizeden át hat színész alakította a 007-es ügynök szerepét. Daniel Craig, aki eddig három alkalommal játszotta James Bondot, filmenként átlag 20 egységnyi alkoholt fogyasztott el szerepében. 
 
Craiget Pierce Brosnan követi a listán, aki filmenként 12 egységnyi alkoholt ivott. Sean Connery, az első James Bond és Roger Moore 11 egységnyi alkoholt fogyasztott, az ausztrál George Lazanby 9 egységnyit. Timothy Dalton, akit a legunalmasabb 007-es ügynökként tartanak számon, mindössze 4,5 egységnyi alkoholt fogyasztott.
 
 
A The Grocer Magazine, amely az új James Bond-film, a 007 Spectre: A Fantom visszatér novemberi premierje előtt hozta nyilvánosságra kimutatását, úgy véli, hogy a növekvő alkoholfogyasztás a szponzorok, mint például a Heineken egyre nagyobb hatalmában keresendő. A legújabb Bond-filmet a Belvedere vodkamárka támogatja.
 
"Ez számos ok miatt számít. A Bond a legerőteljesebb filmfranchise a világon". A legutóbbi film, a Skyfall minden idők legnagyobb bevételét hozó brit film volt.
(MTI)