Fröccs

Milyen gyógyhatása van a koriandernek?

Szeptember 27. 07:15
A koriander sokféle módon felhasználható. A levele és szára frissen salátákhoz, levesekhez, egytálételekhez és mártásokhoz használható. A gyökere sok ázsiai ételbe kerül. Az étellel együtt főzhető. Magjával paradicsomsűrítményeket ízesítenek, de néhány főzelékfélét, leveseket vagy almás pitét is. A koriander a kenyérfélék és a mézeskalács fűszeréül is szolgál.
 
Érdekesség, külső megjelenés
60 cm magasra növő, kb. 20 cm átmérőjű egynyári növény. Gyökere világosbarna, répaszerű. Szára erősen szerteágazó, vékony, puha. Virága apró, erős, a fehértől a halványliláig terjedő színű. Levele háromrészes, magja kerek, világosbarna. Az egész növény erőteljesen aromás.
Már az egyiptomiak is használták gyógyításra és fűszerezésre.
 
Gyógyhatás: Serkentő hatású, segíti az emésztést, görcsoldó és idegcsillapító. A magok rágcsálhatók vagy főzet készíthető belőlük.
(forrás:Nosalty.hu)

Ételek, amelyektől depressziós leszel

Szeptember 26. 19:06
Egy új tanulmány arra világít rá, hogy mely ételeket kerüljük, ha rosszul érezzük magunkat. Megállapították, hogy az alábbi ételek elősegíthetik a depresszió kialakulását. 
 
Ilyen például a finomított szénhidrátot magas számban tartalmazó diéta, ami simán vezethet depresszió kialakulásához, adta hírül a spring.org.uk a Dívány.hu forrásai szerint. Finomított szénhidrátokat a fehérkenyér, a rizs és a szénsavas üdítőitalok is tartalmaznak. Ezeknek az élelmiszereknek magas a glikémiás indexe, ami hormonális elváltozást okozhat, amitől aztán elfáradunk, hangulatváltozásink lehetnek és megjelenhetnek a depresszióra utaló első jelek is.
 
A megfigyelés szerint alacsonyabb a depresszió kialakulásának esélye, ha több zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, rostos- és nem lédús gyümölcsöt fogyaszt valaki.

Kihirdették a 2015-ös Gastro Design nyerteseit

Szeptember 26. 15:27
A Gastro Design versenyt a Turizmus Trend / Vendég & Hotel szaklap hirdette meg, mellyel a magazin célja az volt, hogy megtalálja a legjobb egyedi belsőépítészeti dizájnt, kreatív vendéglátó-ipari kommunikációt és márkamegjelenést.
 
A versenyre érkezett 65 pályamű közül 36-ot juttatott a döntőbe a szakmai zsűri, amelyek díjazásra került a tegnap esti díjátadón - írja az Élelmiszeronline.hu
 
A zsűri tagjai voltak:
  • Bakody Katalin, JAB Csoport, igazgató
  • Benesch Ferenc, Ogilvy/Geometry Global, kreatívigazgató
  • Csapody Balázs, Kistücsök Étterem
  • Kovács László, Magyar Vendéglátók Ipartestülete, elnök
  • Krémer Julianna, Professional Publishing Hungary, művészeti vezető
  • Mesterházy Dorka, Mazel Tov
  • Meződi Alice, Remíz Étterem, tulajdonos
  • Papp Regina, We Love Budapest, főszerkesztő
  • Segal Viktor, gasztronómiai tanácsadó, a Gastro Design 2015 zsűrielnöke
  • Szántó Zoltán, Turizmus Trend, főszerkesztő
  • Vágó Ágnes, Vendég és Hotel, felelős szerkesztő
Kategóriánkénti eredmények:
  • Logó és grafikus arculat - 40 fő alatt
Arany: Faszaládé grafikus arculat 
  • Logó és grafikus arculat - 40 fő felett
Arany: A Matrjoska Bisztró grafikus arculata
  • Weboldal és mobiloldal design és felhasználhatóság - 40 fő felett
Arany: Mazel Tov weboldal
  • Vendéglátóipari berendezés és belsőépítészet - zárt tér 40 fő alatt
Arany: Chez Dodo Artisan Macaron and Café belsőépítészeti megoldásai 
  • Vendéglátóipari berendezés és belsőépítészet - zárt tér 40 fő felett
Arany: Extra vendéglátóipari berendezés és belsőépítészet 
Arany: A KOLLÁZS - Brasserie & Bar enteriőrje 
Arany: Corinthia Hotel Budapest 
Ezüst: Tradicionális borkultúra, regionális ízek, következetes arculati megjelenés - A St. Andrea Wine & Gourmet Bár Budapest szívében
  • Vendéglátóipari berendezés és belsőépítészet - nyitott tér 40 fő felett
Arany: Gasztronómia és Design egy húron pendül - Aria Hotel 
  • Étlap- és itallapdesign - 40 fő alatt
Arany: Étlap- és itallapdesign - TUK TUK BAR 
  • Étlap- és itallapdesign - 40 fő felett
Arany: A KOLLÁZS - Brasserie & Bar étlap- és itallapdesignja
Ezüst: Tradicionális borkultúra, regionális ízek, következetes arculati megjelenés - A St. Andrea Wine & Gourmet Bár Budapest szívében
  • Vendéglátóipari kiegészítők - 40 fő felett
Arany: Tradicionális borkultúra, regionális ízek, következetes arculati megjelenés - A St. Andrea Wine & Gourmet Bár Budapest szívében 
 
A Gastro Design 2015 közönségszavazásának győztese: A St. Andrea Wine & Gourmet Bár 
 

Miért olyan egészséges a mandula?

Szeptember 26. 07:10
Íme, az indokok, hogy miért érdemes beilleszteni a mandulát az étrendbe: (Forrás: Nosalty.hu)
  • kedvező zsírsav-összetétele és magas rosttartalma csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát;
  • jó minőségű fehérjét tartalmaz, magas rosttartalma pedig hozzájárul a jóllakottság érzéséhez;
  • nem tartalmaz glutént
  • a mandulaital jól helyettesíti tejet tejfehérje-allergia, illetve vegán étrend esetén;
  • riboflavin, L-karnitin és magnézium tartalma hozzájárul az idegrendszer aktivitásának megőrzéséhez;
  • káliumtartalma segíti a vérnyomás szabályozását;
  • rosttartalma kedvezően hat a vércukorszint ingadozására;
  • a benne található kalcium fontos a csontok egészségéhez;
  • a magban található E-vitamin, illetve a maghéjban levő flavonoidok antioxidáns hatásúak, így hatékonyan megkötik a szervezetben található káros szabadgyököket;
  • a benne található rostok segítik a bélmozgást, ezáltal csökkenti a vastagbél rák kialakulásának kockázatát;
  • folsavtartalma hozzájárul a baba egészséges fejlődőséhez terhesség idején
 

Még javában zajlik a szüret

Szeptember 25. 16:43
Több hazai borvidéken is folyik még a szüret. A Dobosi Pincészet még javában dolgozza fel a beérkezett szőlőket Szantantalfán. Szüreti helyzetjelentés szeptember 25-én, pénteken: 

SZÜRET - RENDESEN A KÖZEPÉBENSzépen jönnek be a szebbnél, szebb tételek. Tegnap a juhfark érkezett be 24-es...

Posted by Dobosi Pincészet on 2015. szeptember 25.
 
 

Ilyen volt a felhozatal a Budavári Borfesztiválon

Szeptember 25. 14:12
Szeptember közepén rendezték meg 24. alkalommal a Budavári Borfesztivált. Az eső most sem maradt el, de közel sem volt olyan rossz a helyzet, mint a tavalyi évben. A Borrajongó.hu több pincészet borainak kóstolójegyzetét is megosztotta az oldalán, nézzünk ebből párat!
 
Luka Pincészet
 
A Kékfrankos 2012 meggyes, cseresznyés, édes fűszerekkel, pici borssal és egy csipet sóval színesítve, pici meggymagos fanyarsággal és egy kicsit ragaszkodó tanninnal. A Zweigelt 2012 friss szőlős, szamócás, édesfűszeres, könnyed bor. A Pinot Noir 2012 érett piros bogyós gyümölcsök mellett finom avaros-gombás aromákat mutat, légies testtel, de egy kicsit sok tanninnal és szesszel. A Turán 2012-ről csak annyit írtam fel, hogy a fajtajelleg nem tolakodó, ez nálam turánok esetében jó pont. A Madárlátta Merlot 2011 már egyszer jól szerepelt nálunk, most is szép, elegáns bor benyomását keltette. A Cabernet Sauvignon 2011 feketeribizlis, szedres, leheletnyi zöldességgel. A 2011 merlot-cabernet sauvignon házasítás, feketeribizlis, szedres, málnás, szép fűszerességgel, sima tanninnal, kellemesen száraz lecsengéssel; nálam a sor legjobbja volt.
 
Ikon-Konyári
 
Az Ikon-Konyári standnál az Ikon Evangelista Cabernet Franc-nal indítottam; lédús érett és lekvárba hajló fekete bogyós gyümölcsök határozzák meg, a tannin jó minőségű, selymes. A Konyári Páva 2011 aszalt piros ribizlivel, étcsokoládéval és rengeteg fűszerrel támad, telt, tanninos, mediterrán hangulatú bor. Az Alfa és Omega 2011 telis-tele van fekete bogyós gyümölcsökkel, de egyelőre a markáns tannin a legmeghatározóbb a borban.
 
ETAP Borbár standjánál
 
A Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2014-ben vörösborból is készített Heminát: 75% cabernet franc, 25% merlot alkotja. Meggyes, fanyar piros bogyós gyümölcsökkel, pici földességgel és minimális paprikával, kicsit húzós tanninokkal. Németh János 2013-as Deviant Syrah-ja aránylag könnyebbre hangolt, szedres, málnás, feketecseresznyés, finoman borsos és virágos, jól iható tétel. 
 
A teljes bejegyzést a Borajongó oldalán tudod elolvasni.

5 hasznos tanács egy borkóstoló megszervezéséhez

Szeptember 25. 10:10
A biztos siker érdekében a Nlcafe.hu összeszedett öt hasznos tanácsot egy laza, baráti borkóstoló megszervezéséhez:
 
1. Jól behűtve: fontos a borok megfelelő hőmérséklete!
2. Vöröset a fehér után: ügyelj a sorrendre!
3. Poharazgatás. milyen borhoz milyen pohár dukál?
4. Fektetve jobb: a borok tárolásának módja sem elhanyagolható.
5. Étel és bor: figyelj a harmóniára!
 
A teljes cikket a Nlcafe.hu oldalon tudod elolvasni.