Szeptember 24. 15:08
A Szent Donát Birtokon a Márga étteremem megnyitásával megvalósult a csúcsgasztronómia. Különösen jó hír, hogy a vendéglátóhely egész évben nyitva tart, így télen sem kell lemondani a balatoni ízekről és panorámáról. A jövőben pedig a természetes borok készítése a cél, árulja el Kovács Tamás a
Vinoport.hu-nak.
„Idén nagyon sok változás történt a Szent Donát Birtokon, és még több jön jövőre. Eddig a legfontosabb, hogy a Birtokhoz kapcsolódó étterem önálló arculatot kapott, azzal együtt, hogy a Birtok és a koncepció része maradt.
Hamarosan a pincét is kibővítjük és koncepciót váltunk. Eddig is a termőhelyi borok voltak fókuszban, de még tovább tisztítjuk a portfóliót: csak három fajtával akarunk foglalkozni, olaszrizlinggel, furminttal, és kékfrankossal. Határozottan elmozdulunk a természetes borkészítés felé.
A természetesség egy nagyon erős trend Nyugat-Európában; a magas minőséget kínáló éttermek borlapjain igen nagy arányban fordulnak elő az ilyen borok. A mi külföldi partnereink pedig a csúcsgasztronómiában és kisebb kereskedésekben vannak jelen.
Az erjesztés teljes mértékben spontán fog történni, akármilyen tételről van szó. A kénhasználatot is mindenféleképpen visszavesszük. Régen erjesztettünk hordóban, tervezem, hogy újra próbálkozunk ezzel. Ezen kívül kísérletezünk más edényekkel is, például speciális, Olaszországban készített kerámia erjesztő edényekkel. Az érleléssel is játszunk.”
Kovács Tamással készült teljes interjút a Vinoport.hu oldalon olvashatod el!