Fröccs

Mire figyelj, ha ételt vásárolsz a fesztiválokon?

Július 11. 14:15
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) lelkén viseli a fesztiválközönség egészségét. Összegyűjtöttek hasznos tanácsokat, hogy amivel megelőzheted az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket. Legyenek igényesek, nem mindegy, kitől vásárolnak élelmiszert! - írja a Nébih.
 
Milyen az ideális élelmiszerárus?
  • Az üzlet, eladóhely tiszta, rendes, szinte ragyog, minden a helyén van, nincsenek felesleges tárgyak, lomok. Nincsenek legyek, egyéb rovarok vagy háziállatok.
  • A kiszolgáló tiszta munkaruhát visel, haját lefedi vagy szorosan hátraköti.
  • Keze tiszta, nem visel ékszereket, körme nem lakkozott, nincs műkörme. Nem dohányzik munka közben.
  • Nem nyúl kézzel az ételhez. Van kézmosási lehetősége, és használja is.
  • Az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolja.
  • A kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő étel jéghideg.
  • A tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta.
  • Van kihelyezve hulladékgyűjtő.
  • A kínálat és az ár egyértelműen, jól láthatóan fel van tüntetve.
  • Kiszolgáláskor ügyel a pénz és az étel elkülönített kezelésére.
Ügyeljen a higiéniára!
  • Étkezés előtt mindig mosson kezet. Ha erre nincs lehetősége, használjon kézfertőtlenítő kendőt, gélt.
  • Az ételt csak tiszta kézzel vagy tiszta szalvétával fogja meg.
  • Csak forrón tálalt meleg ételt, hűtőben tárolt hideg ételt fogadjon el.
  • A tojásos, darált húst tartalmazó vagy töltelékes ételek fogyasztásának nagyobb a kockázata, ezt jó észben tartani.
  • Ne fogyassza el az ételt, ha állott, romlásra gyanús vagy szokatlan ízű.
  • A langyos helyen tárolt, vagy kellően át nem sült étel veszélyes. A melegben a baktériumok szaporodásnak indulnak, és megbetegedést okozhatnak.
Fogyasszon sok folyadékot, de nem mindegy, hogy mit!
  • Az elegendő folyadékbevitelre a nagy melegben fokozottan figyeljen oda.
  • Fogyasszon minél több ásványvizet, gyümölcslevet, friss gyümölcsöt, vizet. Az alkohol elvonja a vizet a szervezetből.
  • Energiaitalt ne igyon üdítőital vagy víz helyett.
  • Az energiaitalokat ne fogyassza együtt alkohollal, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel, kábítószerekkel. Ez kiszámíthatatlan, előre megjósolhatatlan következményekkel járhat.
A teljes cikket elolvashatod a Nébih oldalán.

Dübörög a füredi-csopaki borvidék

Július 11. 11:21
A boglári, szemesi régiót leszámítva a déli part békésen szunyókál, elaludt még az 1980-as években. A füredi–csopaki borvidék pedig dübörög - írja a Magyar Konyha az Új hullám a Balatonon című cikk bevezetőjében.
 
A bejegyzésében kimel három újító szándékú vendéglátóhelyet az északi partról, akiknél már nem menő a hekk-lángos-palacsinta szentháromság.
 
Márga bisztró
Új hely, de régi ismerős: a Szent Donát pincészet étterme a csopaki hegyoldalon, a borászat tulajdonosa, Kovács Tamás és a Mák bisztróból jól ismert Deli János közös vállalkozása. A pompás balatoni panorámával rendelkező, elegáns helyet sokak szerint étteremnek kellene hívni, nem pedig bisztrónak, ám az elnevezés nem véletlen: a Márga „laza és családias hangulatú, regionális bisztrókonyha” akar lenni, könynyed, ám ínyencfogásokkal.
 
Pura Vida
A Pura Vida bisztrót Tapolca Fő terén találjuk. A név szó szerint azt jelenti: „teljes élet”.Ez egy mediterrán stílusú családi bisztró, az Árkosi család vállalkozása, ahol a családfő üzletvezetőként, pincérként dolgozik, az aszszony, Erika kilencéves kora óta főz, Alexandra pedig, a nagylány a pult mögött áll.
 
Sparhelt bisztró
Az év balatoni meglepetése a füredi Sparhelt bisztró a város régi szívében, a városháza melletti üzletházban. Látványkonyha, laza, remek hangulat, a környék válogatott borkínálata és friss, válogatott alapanyagokra építő, modern európai bisztrókonyha. Havonta változó étlap. Főszezonban nyolc órától reggelit is kínálnak.
 
A teljes cikket a Magyar Konyha Online oldalán tudod elolvasni.

Amit eddig nem tudtál a zöldvelteliniről

Július 11. 07:34
Ausztria szőlőültetvényeinek közel 30%-a zöldveltelini, ám nem minden borvidéken eredetvédett a fajta. A Vinoport.hu oldalon megjelenő Zöldveltelini ország című cikk segít eligazodni az osztrák szabályozásban, valamint az osztrák borvidékekre jellemző stílusok között.
 
„Ha friss, fűszeres, ropogós zöld veltelinire vágyik valaki, annak érdemes a Weinviertel borai felé fordulni. Ez a zóna bír a legnagyobb szőlőtermő területtel, és ezen belül is nagy a zöld veltelini aránya, olyannyira, hogy a teljes osztrák veltelinis termőterület fele a Weinviertelben található. Azok, akik a teltebb, gazdagabb, tüzesebb tételeket kedvelik, amennyiben hozzáférhető, érdemes a 2011-es és 2012-es évjáratokat keresniük, míg a filigránabb, savakra hangoltabb borok pártolói a 2013-as és 2014-es tételek mellett tehetik le a voksot.
 
A zöld veltelinik a szüret időpontjától, az évjárattól és a termőtájtól függően számtalan súlycsoportban elkészülhetnek. Könnyedebb tételeit a ropogós savak, az üde, gyümölcsös aromatika jellemzi, majd ahogy nő a beltartalom, a bor szert tehet a közepes test és a határozott savgerinc által egy elegáns stílusra, vagy a teltség, a túlérett illat- és ízvilág és akár a hordós érlelés jegyeinek megjelenése által sűrű, gazdag fehérboros iskola tagjává válik. Érdemes felfedezni ezt a sokszínű világot, amelynek megtapasztalásához alig néhány órát kell csak utazni.”
 
A teljes cikket a Vinoport.hu oldalon tudod elolvasni.

„A rozéhullám az egész világot elmossa”

Július 10. 19:43
Hogyan változott a borvilág az elmúlt egy évben? E kérdés megbeszélése miatt gyűlt össze az OIV (International Organisation of Vine and Wine) hétfőn a német Mainzban. Ezt követően táblázatok és grafikonok hada jelent meg az OIV honlapján.
 
A Vinoport közzétett egy összefoglalót, amelynek bevezetőjében tömören megfogalmazta a lényeget: „Európa lemarad, Kína folytatja a menetelést, miközben a rozét az egész világ egyre gyorsabb ütemben nyakalja.”
 
  • A világ szőlőtermő területei valamelyest nőttek, most összesen 7573 ezer hektáron gazdálkodnak. Az Európai Unión belül csökkennek a szőlőterületek, addig Dél-Amerikában és Ázsiában lassan növekednek. A tavalyi évben Kína a 2. helyen szerepelt a legnagyobb szőlőterülettel rendelkező országok között.
  • Tavaly már 737 millió mázsa szőlő (borszőlő) termett a világon összesen. A fejlődő technológiának és néhány ország kedvező klimatikus adottságainak köszönhetően nőtt a hozam.
  • A termelt bor mennyiségét ezúttal 270 millió hektoliterre becsülték. Európa maradt a topon: Franciaország vezet (46,2m hl), mögötte Olaszország (44,7m hl) és Spanyolország (38,2m hl).
  • 2013-ban 24 millió hektoliter bort ivott meg a világ. Ennek 10 százaléka volt rozé.
A teljes cikket elolvashatod a Vinoport.hu oldalon.

Villányi aranyérem a VinAgora Nemzetközi Borversenyen

Július 10. 16:10
A villányi Günzer Tamás Pincészet 2012-es Bocor Grandior Merlot tétele aranyérmet nyert a XVI. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Gratulálunk!

16. VinAgora Nemzetközi Borverseny 2015BOCOR GRANDIOR MERLOT borunk ARANYéremben részesült! #günzer #gunzertamas...

Posted by Günzer Tamás Pincészete on 2015. július 9.

Megválasztották az idei év bortermelőjét az egri borvidéken

Július 10. 13:06
A XIX. Egri Bikavér Ünnepen július 9-én hirdették ki Az év egri bortermelője díj nyertesét, amelyet idén Demeter Csabának ítéltek oda. Az egri hegyközség tagjai szavaznak minden évben arról, hogy melyik helyi borászt illetheti meg ez a kitüntetés, és ez alapján a hegyközség kilenctagú választmánya dönt végül a díj odaítéléséről.
 
„Jövőre lesz 20 éve annak, hogy a borász átvette és megreformálta a már 1886-tól működő családi birtokot és pincészetet Egerben. „Amit egyik évben megtanultunk, azt a következő évben felülírja a természet. Minden év hoz valami ismeretlent, ezzel meg kell birkózni és elkészíteni újra a jó borokat. Szeretem a kihívásokat, olyan borokat szeretek készíteni, amikre büszke lehetek: a könnyűeket, melyeket bármikor elő lehet venni, kellemesen ihatók, mégis hosszan velünk maradnak. És természetesen ott vannak a nagyok, mert határozottak, érett jegyeket mutatnak, és benne van minden érték és nagyság a mi borvidékünkről” – mondta el Demeter Csaba a Mandiner.hu-nak tegnap Az év egri bortermelője 2014 cím elnyerésekor a XIX. Egri Bikavér Ünnepen az egri Érsekkertben.

A komplett paloznaki gasztró-paradicsom

Július 10. 10:16
Június végén a paloznaki gaszronómiai lehetőségek kibővültek, ugyanis a Homola Pincészet megnyitotta borteraszát és a Sáfránykert névre hallgató éttermüket. A borászat 12 hektáros szőlőültetvénnyel rendelkezik, amelyek Tihany és Alsóörs között húzódnak. Az első évjárat a 2009-es volt a pincészetnél.
 
A tulajdonos Homola Szabolcs célja volt, hogy felhelyezze Paloznakot a Balaton gasztronómiai térképére - írja a Borrajongó.hu. „Ennek eléréséhez a bor csak az első lépés volt, a megfelelő vendéglátóhelyek - a pince mellett található Borterasz és a faluba megálmodott Sáfránkert Vendéglő - megnyitásával tett komolyabb lépéseket a megvalósítás felé. Szintén Homola Szabolcs nevéhez fűződik a Paloznakon 2012 óta minden évben megrendezésre kerülő Jazzpiknik is, amely egyedi színfoltot képvisel a magyarországi nyári fesztiváldömpingben.”
 
„A csodálatos panorámát kínáló borteraszon késői reggelivel fogadott minket a pincészet csapata. A hidegtálon környékbeli termelők és az Őshonos Delikát által készített sajtok, sonkák és szalámik, valamint friss zöldségek kapnak helyet. A borokkal is itt kezdtünk el ismerkedni, majd a két szakmai kérdés megválaszolása között a showman szerepét is remekül alakító Homonna Attila vezetésével a tihanyi Belső-tó mellett elhelyezkedő Lápi-dűlő felé vettük az irányt, ahol a pincészet egyik zászlósborához, a kékfrankoshoz szüretelik az alapanyagot. A barna erdőtalaj alatt permi homokkő, bazaltos, meszes, üledékes altalajok váltakoznak.”
 
A teljes cikket a Borrajongo.blog.hu oldalán olvashatod el.

Miért érdemes ellátogatni a Kürti Borfesztiválra?

Július 10. 06:48
A Kürti Borfesztivál az idei évben július 17-18-án várja a borok és a gasztronómia kedvelőit egyaránt. A helyi borászok mesélnek a fesztivál beharangozó videójában a pincészetükről és az esemény érdekességeiről.
 

Vajon hogyan készíti Tarlós István a marhafelsált?

Július 09. 20:25
Közéleti személyiségek, polgármesterek és borászok adják közre kedvenc ételeik receptjeit az Így főznek a polgármesterek és közéleti személyiségek című kiadványban, amelyet a sorozat hetedik darabjaként mutattak be.
 
A válogatáskötetben ezúttal az ország különböző térségeinek polgármestereit és közéleti személyiségeit, valamint jól ismert borászokat szólaltatnak meg a könyv készítői.
 
A receptgyűjteményben megtalálható mások mellett Tarlós István főpolgármester tejfölös-zöldséges marhafelsál receptje; Bácskai Jánosnak, Ferencváros polgármesterének aszaltszilvás-diós céklasalátával kínált mentás báránynyársa; Hassay Zsófia VI. kerületi polgármester almás felfújtja; a XI. kerületet vezető Hoffmann Tamás túrós csuszája; Láng Zsolt II. kerületi polgármester zöldborsmártással készített steakje vagy Papcsák Ferenc képviselő kedvenc grill étele is.
 
A legismertebb magyar borászok kedvenc receptjeik mellett a könyv összes ételéhez ajánlanak ízletes magyar borokat.
 
A sorozat korábbi részeiben az olvasók megtudhatták többek között, hogy főznek és sütnek ismert magyar művészek, magyar kézilabdázók vagy országgyűlési képviselők.
(MTI)