Most elmondjuk, melyik karácsonyi vásárokon jó a forralt bor
December 15. 13:36
Nem is gondolnánk rá, de a jó alapbor és az értő fűszerezés mellett legalább ilyen fontos az utcai forralt bor árusító helyek kínálatának minőségénél a technológia. A vásárokban legelterjedtebb üstök ugyanis elronthatják az ízhatást. A folyamatosan felemelt fedő alól párolog a szesz, a bor ráadásul érintkezik a szmogos levegővel.
„Néha olyat is látni, hogy a hűlő üstnek jól alátüzelnek, és a bor forrásba lendül. Pedig ennél ízgyilkosabb hibát elképzelni is nehéz: a szegfűszeg abban a pillanatban elereszti keserű aromáit, és hazavágja az italt” – mondja Kathona Krisztián, a Borháló Borkereskedés beszerzési igazgatója.
A cég hosszas hezitálás után idén belépett az utcai forralt borok piacára. Több tízezer liter vörösbort szállít a vásári szezonban a budapesti Vörösmarty tér és a Bazilika XXL Catering kiméréseire. Az elmondottak miatt a partnerektől lehetőleg zárt rendszerű tartályos csapolást kérnek.
Az alapbor egy a Tolnai borvidéken készült cabernet sauvignon, amely – Kathona Krisztián szerint – „egy erős savgerincű, reduktív bor, nem esik össze a víz hozzáadásától, ugyanakkor önmagában nem túl karakteres, vagyis gond nélkül képes befogadni a szegfűszeget és a többi hozzáadott fűszert”. A fűszerezés inkább a nőies vonalat követi, a fűszer-összeállítás Tegzes Dániel, a neves szentendrei „Fűszerész” komponálta hozzá.