Fröccs

Nagyon drága a szamársajt Szerbiában!

Május 15. 12:36
Meglepően borsos áron, kilónként ezer euróért (több mint 300 ezer forintért) árulja szamársajtját egy szerbiai termelő. A zasavicai szamártelep munkatársai az MTI tudósítójának elmondták: sajtot főleg külföldiek vásárolnak, szamártejet azonban sokan, mert számos egészségügyi probléma orvosolható vele.
 
Az újvidéki nemzetközi mezőgazdasági vásáron is meglepetést keltett, hogy az egyik helyi termelő kilogrammonkénti ezer eurós áron tudta értékesíteni készítményét. Az eladók szerint nem túlzás ez az ár, egy kilogramm szamársajthoz ugyanis 25 liter tejre van szükség, egy szamárkanca azonban naponta csupán két deciliter tejet ad. A termelő híre Szerbián kívülre is eljutott. 
 
A Zasavicai Nemzeti Park a Duna és a Száva folyó között, Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica) mellett terül el mintegy kétezer hektáron. Az itt található telepen 110 szamarat tartanak. Emellett azonban megtalálható itt a szürke marha, a mangalicasertés és a különböző baromfifélék is. 
 
A telepen fejt szamártejből különböző szappanokat és krémeket, valamint sajtot készítenek, a szamarak húsából pedig kolbászt.
 
A szamártejnek számos egészségmegőrző hatása van, állítólag fogyaszt, csökkenti a vér zsírtartalmát, gyógyítja a különböző bőrproblémákat, erősíti az immunrendszert és a légúti betegségekre is jó. Emellett anyatej helyett is adható, összetétel szempontjából ugyanis az összes állat teje közül ez hasonlít a legjobban az anyatejhez. 
 
Egy liter szamártej itt 5 ezer dinárba (13 ezer forintba) kerül és az interneten is megrendelhető – mondták az eladók. Azoknak sem kell azonban aggódniuk, akiknek nincs ezer eurójuk arra, hogy egy kilogramm szamársajtot vásároljanak, a tejtermék 50 grammos kiszerelésben is kapható, ezért "mindössze" 6 ezer dinárt (mintegy 15 ezer forint) kell fizetni.
(MTI)

Borrajongó: édes bor, nem csak ünnepi alkalomra

Május 15. 11:08
Borrajongó: édes bor, nem csak ünnepi alkalomra
 
A Borrajongó blog ezúttal összesen kilenc késői szüretelésű tokaji édes borról ír, amelyek különböző pincészetek termékei. Van itt Béres Szőlőbirtok Késői Szüretelésű Cuvée 2009-ből, a Bott-Rytis és a Áts Cuvée ugyanabból az évjáratból, 2011-es a Basilicus Eleven, a Bodrog Borműhely Mesés és a Tokajicum Kedves képviseli. A 2008-as évjárat pedig az Árpád-hegy Pince Késői Szüretelésű Hárslevelűjén, a Dobogó Pincészet Satöbbi Édes Hárslevelűjén és a Tokaj Nobilis Erzsébet Napi Hárslevelűjén keresztül mutatkozik be.

10 év múlva valahol Budapesten: „Anya, nyomtatnál rántott húst ebédre?”

Május 15. 09:50
Ételeket nyomtatnak ki azokkal az úgynevezett élelmiszernyomtatókkal, amelyek forradalmasíthatják a főzést és az étkezéseket. Az így készült ételeket szinte bármilyen formában ki lehet nyomtatni és tetszés szerint adagolhatnak hozzájuk vitaminokat, fehérjéket, zsírokat és rostokat is. Néhány európai szupermarketben már tesztelik a nyomtatóval készült süteményeket, egyes éttermekben pedig nyomtatott édességeket is kínálnak – mindezt az Agrárszektor.hu írja.

Kocka alakú lilakáposzta, lazac, kiwi és még sorolhatnánk

Május 14. 20:21
A holland Lernert & Sander népszerű művészpáros high-concept art-videóikkal, installációikkal és számos szürreális, szemtelenül humoros projektjükkel rendszeresen hívják fel magukra figyelmüket - írja a NoSalty.hu.
 
Legújabb kreatív ötletük, hogy 98-féle élelmiszert vágtak 2.5 x 2.5 x 2.5 cm-es élhosszúságú kockákra, amiket aztán szépen egymásmellé rendezve fotóztak be. Olyan élelmiszereket zártak kockába, mint a lilahagyma, kivi, marhahús, paradicsom, lazac, sajt, tonhal, gomba, paprika, banán és még sorolhatnánk. Még több fotót a NoSalty.hu oldalán találsz.
 
Kocka alakú lilakáposzta, lazac, kiwi és még sorolhatnánk
Forrás: NoSalty.hu

Több ezren vettek részt a VI. szekszárdi borvidéki félmaratonon

Május 14. 19:10
Több mint háromezren vettek részt a hétvégén rendezett VI. Tolle Borvidéki Félmaratonon Szekszárdon, amely a város polgármestere szerint az ország legtöbb embert megmozgató amatőr futóversenyévé vált.
 
A szekszárdi borvidéket népszerűsítő, másfél napos félmaratonra 800-an neveztek, idén a határokon túlról is érkeztek futók, a verseny központi helyszínén, a Béla király téren pedig háromezerötszázan vettek részt a programon - mondta Ács Rezső polgármester a rendezvényt értékelve csütörtökön. Hozzátette: az önkormányzat 600 ezer forinttal támogatta a versenyt.
 
A szervezők tájékoztatása szerint az egyéni és váltó számokban összesen 1800-an álltak rajthoz; a versenyen 700 liter fröccs, 2000 liter víz, 600 liter izotóniás ital, 1000 zsíros kenyér és 200 kilogramm banán fogyott el, emellett a frissítő pontok mellett sokan önkéntesen is kínálták vízzel, fröccsel a futókat. 
 
A mezőny nagy része azt az élményt tartotta fontosnak, amit a szekszárdi borvidék nyújtott számukra - mondta Csillag Balázs,  a félmaraton társszervezője.

Nyereményjáték a Szegedi Borfesztiválon

Május 14. 15:10
Május 15-én kezdetét veszi a 11 napon át tartó Szegedi Borfesztivál, ahol a Borászpotállal is találkozhattok. A rendezvény ideje alatt nyereményjátékkal várjuk a borkedvelőket a 4-es standnál.
 
A Szegedi Borfesztivált ezúttal 21. alaklommal szervezték meg, ahol 150 borász, 200 kézműves kiállító, valamint 250 program várja a városba ellátogató vendégeket. Az esemény honlapján megnézheted a további részleteket: www.szegediborfesztival.hu

Rozé a Somlóról

Május 14. 12:42
Az utóbbi időben a somlói Kreinbacher birtok pezsgőitől volt hangos a borvilág, azonban most egy 2014-es évjáratú rozéjuk került a polcokra. A frissítő, nyári bor egy küvé, amely 50% merlotból, 34% syrahból és 16% kékfrankosból áll össze. A reduktív tételt a palackozás előtt házasították.
 
Pirosbogyós gyümölcsök, eper és málna, illatban és ízben is sok ásványt érezni, kis só, grapefruit. Élénk sav (7,3 g/l), alacsony alkohol (12%), olyan kis maradékcukor (0,5 g/l) hogy nem is érezni. Sem illatban, sem ízben nem harsány, leginkább az ásványosság vezeti, mellette érezni a gyümölcsöket. - írja a Borravaló.hu. A teljes leírást itt találod meg.