Fröccs

Napi négy kávéval védekezhetünk a rák megújulása ellen

Augusztus 24. 06:39
Igen, legalábbis a Journal of Clinical Oncology című folyóiratban közölt vizsgálati eredmények szerint. A tanulmányban résztvevő ezer fő közül a kávéfogyasztás azoknál bizonyult a legjótékonyabb hatásúnak, akik napjában négy vagy több csészével fogyasztottak belőle, ami nagyjából 460 milligrammnyi koffeinnek felel meg. 
 
Napi legalább négy csésze kávé elfogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kiújulásának kockázatát – derült ki az amerikai Dana-Farber Rákintézet nagyszabású tanulmányából.

Nem túl sok az a négy kávé?
 
Ezeknél a pácienseknél 42 százalékkal kisebb volt a valószínűsége a rák kiújulásának, mint a kávét nem fogyasztóknál. Az ígéretes eredmények ellenére a tanulmányt vezető Charles Fuchs óva inti a nem kávézó pácienseket attól, hogy elkezdjenek kávézni – olvasható a The Daily Mirror című brit napilap internetes oldalán. 
 
"Ha valaki rendszeres kávéfogyasztó, és vastagbélrák miatt kezelik, akkor ne hagyja abba a kávézást. Ha azonban nem iszik kávét, és azon gondolkodik, hogy elkezdjen, először mindenképpen konzultáljon az orvosával" – jegyezte meg a szakember, hangsúlyozva, hogy további tanulmányokra lesz szükség a friss eredmények megerősítéséhez. 
 
A mostani tanulmány az első a világon, amely összefüggést mutatott ki a koffeintartalmú kávé és a vastagbélrák kiújulásának kockázata között. De számos közelmúltbeli tanulmány eredményei sugallják, hogy a kávé védelmet nyújthat a rák különböző típusainak, köztük a posztmenopauzális (változókor utáni) emlőrák, a melanóma, a májrák és a prosztatarák kialakulásával szemben.
(Forrás: MTI) 

Bravó: vállalhatatlan tokajit árultak a Mesterségek Ünnepén

Augusztus 23. 20:40
Több tokaji bort kínáló stand is működött a Mesterségek Ünnepén, ám egyiknél sem lehetett minőségi bort kapni - panaszolta a Facebookon lapunk egyik szerzője. Volt olyan árusítóhely, ahol csak félédes és édes bort adtak, ahol viszont száraz furmintot mértek 200 Ft/dl áron, ott 2003-as, szétoxidált, szétesett, tartás és ízek nélküli borhoz lehetett hozzájutni.
 
Újabb országos fontosságú eseményen, nagy részben nemzetközi közönségnek sikerült a világhírt megcélzó magyar borvidék legalját bemutatni. Nagyszerű!

Mit keres 96 millió fekete labda Los Angeles víztározójában?

Augusztus 23. 19:04

Napjainkban Kalifornia az állam történetének egyik legsúlyosabb aszályától szenved, a probléma Los Angeles-i illetékesei mindent megtesznek, hogy minél több vizet megőrizzenek az emberek számára – írja az Élelmiszer.hu a Foodbeast oldalra hivatkozva.

Az új megoldást a fekete műanyaggolyókban látják? Ugyanis fekete színük miatt a labdák képesek elnyelni az UV-sugarakat. Ez a párolgástól és a szennyeződésektől is megóvja az átlátszó és folyékony éltető elemet. Az úgynevezett Árnylabdák (Shade Balls) emellett pajzsot képeznek a víz felszínén, amellyel megakadályozzák az állatokat a frissvízkészlet megrövidítésében. 
 
Los Angeles víztározójában már el is helyeztek az árnylabdákból 96 millió darabot.

Itt az ideje leszokni a túlzott sózásról, amely halált is okozhat

Augusztus 23. 15:13
A népbetegségnek számító magas vérnyomás egyik gyújtógombja a túlzott sózás - írja az Origo.hu. A lap szerint a változás azonban nem lehetetlen. Mit kell tennünk, hogy leszokjunk a sóról? 
 
Egy egereken végzett kísérlet segítségével megállapították, hogy a só függővé teszi az agyat, akár a cigaretta vagy a drogok. A kutatók magyarázata szerint: szerintük egy ősi beidegződés, ösztön az, amely ilyen mélyen belénk ágyazta a só szeretetét. Megtanultuk, hogy az egészségünk érdekében szükségünk van rá, a sóban található nátrium ugyanis az egyik legfontosabb makroelem az emberi szervezet számára.
 
„Az intenzív sózásról két hét alatt le lehet szokni. Egyszerűen napról napra kevesebb sót kell használni. Idővel szembejönnek a különböző ízek, amelyeket eddig elnyomott a só.” - mondják  szakértők. 
 
Az Origo.hu cikkében az áll, hogy a szakértők is azt tanácsolják, tegyük el szem elől a sószórót, ne emlékeztessük magunkat lépten-nyomon, hogy az étel mindig lehetne egy kicsit sósabb. Ha intenzívebb ízekre vágyunk, próbáljuk ki az illatos-illóolajos zöldfűszereket. 
 
A magas vérnyomást és a többi egészségügyi problémát a túlzott nátriumbevitel okozza, ezért bármilyen sót használunk, csökkenteni kell a mennyiséget. 

Jó formában van a 2012-es Kopár

Augusztus 23. 11:31
Csupa jót írnak róla Geréék a Facebookon, és hamarosan előrendelhető:
 

Nemzeti ünnepünk alkalmából, ma bontottunk egy palackot...Kopár 2012, az új évjárat szubjektíven: Rendkívül telt, sokr...

Posted by Gere Attila Pincészete on 2015. augusztus 20.

Idén több bor kerülhet a pincékbe

Augusztus 23. 08:16
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió hektoliternyi bor kerülhet a pincékbe a tavalyi 2,55 millió hektoliterrel szemben. Így meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége - írja augusztus 22-ei, szombati számában a Napi Gazdaság.
 
Az elmúlt év szegényesebb termése és a csökkenő import miatt a hazai borkészletek alaposan megcsappantak, így a szőlő felvásárlási ára emelkedhet.
 
A HNT prognózisa szerint idén a minőségi bor előállítására alkalmas, egészséges szőlő felvásárlási átlagára kilogrammonként 100 forint lehet.
A hegybíróktól beérkezett adatok szerint idén a gazdálkodók hektáronként 73,95 mázsa szőlőt takaríthatnak be. Így hozzávetőlegesen 59 ezer hektárnyi ültetvényen összesen 4,33 millió mázsa lesz a szőlőtermés az országban.
 
(Forrás: MTI)

Miért árul 2007-es sauvignon blanc-t egy szupermarket?

Augusztus 22. 19:16
Gróf Buttler, Árvay, Vesztergombi. Lisicza, Gere, Árvay, Jekl, Szőllősy, Simon, Ikon borok sorakoznak pár száz forintért az egyik szombathelyi szupermarket polcain. Ez igazán csábító ajánlat lehet az amúgy is árérzékeny vásárlók számára. Ám, ha valaki alaposabban szemügyre veszi a címkét, s egy kicsit ért a borhoz, azonnal rájön arra, hogy bizony ebben az esetben nem best buy-ról, hanem valami másról van szó - olvasható a Vinoporton, ahol az is kiderül, miért ilyen olcsók ezek a palackok.

Lecsó kecskesajttal? Miért ne?

Augusztus 22. 15:45
Ez a shakshuka, ami eredetileg Tunéziából származik, onnan került a Közel-Keletre, ahol leginkább reggelire fogyasztják - írja róla a Nosalty. A lényeg benne a buggyantott tojás, a paradicsomszósz, a hagyma, a chili és a fűszerkömény. De mehet még bele padlizsán, cukkini, paprika, articsóka, burgonya, és igen, kecskesajt is.

Megbénította Balatonboglárt a szüreti fesztivál

Augusztus 22. 10:25
Balatonbogláron a szüreti fesztivál miatt lezárták az egyetlen kikötőből kivezető utat - írja az Index. A portál információi szerint a lezárás több száz embert érintett, volt, aki emiatt késte le a repülőgépét, mások kéthetes kisbabával voltak kénytelenek rostokolni az úton. Ráadásul a lezárás két órával a felvonulás előtt érvénybe lépett, addig a dühös embereket nem engedték át az üres szakaszon.