Fröccs

Ne tedd a paradicsomot a hűtőbe!

Június 25. 06:13
A paradicsom jobban kedveli a magasabb hőmérsékleteket, mint a hűvöset, és így sokat veszít a gyümölcs az ízeiből a hűtőben. A paradicsom intenzív zamata az aromaanyagainak köszönhető, ám a Francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézete bebizonyította, hogy a hűtés nem csak, hogy meggátolja az új aromaanyagok termelődését, de a meglévők minőségén is sokat ront.
 
Ráadásul a hideg lebontja a paradicsom sejtfalait, amitől a zöldség kásássá válik. Ez általában már 10 Celsius-fok alatt megtörténik, márpedig a hűtőszekrények többsége 4 Celsius-fok alattira van állítva. Összességében a beléjük helyezett paradicsom ízetlenné és vizenyőssé válik - olvasható az Élelmiszer.hu oldalán.

Meszes furmint Tokajból

Június 24. 17:21
A Bardon pincészet 2006 óta működik Erdőbényén, a Tokaji borvidéken. A mindösszesen 9 hektár szőlőterületük három dűlőben található, ezek a Lapis, a Sarkad és a Meszes. A 2012-es évjárathoz hasonlóan, 2013-ban is elkészült a pincészet Meszes dűlőről szelektált furmint tétele. A Művelt Alkoholista így jellemzi a bort:
 
Almás alaptónus, virágporos, barackmagos díszítők. Szájban játékos könnyedség és figyelemreméltó intenzitás – a jó arányokkal kiegészülve igazán zamatos és elbűvölő. Én ellennék kevesebb édességgel, de egyensúlyosnak találom. Igazán élvezetes, és biztos választás a mai furmint-felhozatalban. Szép.” A teljes bejegyzést itt olvashatod el.

Miért van négy borvidék a Balatonon?

Június 24. 15:42
Alkonyi Kristóf és Ripka Gergely videoblogjának új részében Jásdi Istvánt kérdezték meg, hogy miért van négy borvidék a Balatonon? Többre menne Csopak, Badacsony, a Dél-Balaton, Zala, Balaton-felvidék és a Somló ha közösen alkotnának egy borvidéket vagy borrégiót, mondta a 13,5-nek Jásdi István.

Hogyan NE nyisd ki az ajándék Törley pezsgődet?

Június 24. 12:09
Tegnap mutatta be a Törley egy kiváló rendezvény keretében a Francois & Co. Rosé Brut Nature pezsgőjét. Az újdonságról összességében elmondhatjuk, hogy nagyon belopta magát a vendégek szívébe. Még búcsúajándékot is kaptak a látogatók, egy frissen degorzsált, koronazárral becsukott Francois pezsgőt! 
 
De vigyázat, a palackban 5-6 bar nyomás is van! Itt van néhány módszer, ahogy NE nyisd ki semmiképp!
 
Hogyan NE nyisd ki az ajándék Törley pezsgődet?
 
  1. Telefonnal
  2. Éles késsel
  3. Szemüveggel
  4. Műanyag, kínai sörnyitóval
  5. Foggal és körömmel
  6. Futócipővel
  7. Magassarkúval

Elborultak a színek Mádon

Június 24. 09:25
Fantasztikus színeket hozott össze a lemenő nap és a felhők tegnap este Mádon. Még szívárvány is van!
 
Elborultak a színek Mádon
(Via)

Cél: a magyar pálinka minőségének folyamatos fejlesztése

Június 24. 06:25
Folytatódik a tavaly elkezdett Nemzeti Pálinkakiválóság Program, amelynek alapvető célkitűzése a magyar pálinka, mint hungarikum minőségének folyamatos fejlesztése, ismertségének további növelése - jelentette ki a földművelésügyi miniszter hétfőn Budapesten, az Országházban, a 2. Pálinka Országkóstoló eredményhirdetésén. A pálinka országkóstoló segíti, hogy a pálinkát kedvevők minél több és minél jobb magyar pálinka közül választhassák ki az ízlésüknek legmegfelelőbbet - mondta el Fazekas Sándor.
 
A miniszter jelezte: az idei pálinka országkóstoló a korábbi pozitív kezdeményezések egyesítésével magában foglalja az országos pálinka és törkölypálinka, valamint a magán és bérfőzött párlatok versenyére érkezett mintákat, továbbá a pálinka kiválóságok kiválasztását. Magyarországon minden feltétel adott ahhoz, hogy kiváló minőségű pálinka készülhessen. Ehhez megvan az egyedi jó minőségű alapanyag - a sokféle zamatos kárpát-medencei gyümölcs -, valamint a főzőmesterek szaktudása is. A kiváló minőségű magyar pálinkát pedig már nemcsak itthon, hanem külföldön is egyre szélesebb körben ismerik és keresik.
 
Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős államtitkára azt emelte ki: a minisztérium három kiemelt programja közül az egyik a Nemzeti Pálinkakiválóság Program, mivel ezt a területet nagyon fontosnak tartja a szaktárca. A pálinka az ország első számú hungarikuma, e kincs megőrzése és továbbfejlesztése nagyon fontos - mondta. A minisztérium ezért fejleszteni akarja a területhez kapcsolódó intézményrendszert, így várhatóan rövidesen köztestület lesz a Pálinka Nemzeti Tanács - tette hozzá.
 
Növelni kell a magyar pálinka elismertségét, mind bel-, mind külföldön - mondta a Pálinkamesterek Országos Egyesületének alelnöke az MTI-nek az eseményen. Dúl Udó Endre szerint ehhez a mostaninál szélesebb körű és összehangoltabb marketing tevékenységre volna szükség Mindehhez Béli Géza, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja, a verseny szakmai elnöke hozzátette: az elmúlt években a kereskedelmi forgalomba került pálinka mennyisége csökkent. Három éve még ez 780 ezer hektoliter fok volt, most 750 ezer hektoliter fok, vagyis 1,5 millió liter körül mozog évente.
 
A zsűri a Magyarország idei legjobb pálinkájának címét az 1 Csepp Pálinkaház Zenit Szőlő-kései meggy vegyes gyümölcspálinkájának ítélte oda. A legeredményesebb pálinkafőzdének járó elismerést ebben az évben az Árpád és Vadász Pálinkák - Kisrét Manufaktúra Kft. kapta. Emellett számos arany, ezüst és bronz minősítést, valamint 9 Champion díjat is odaítéltek.
(Forrás: MTI)

Melyik a legjobb ízesített sör?

Június 23. 17:46
Nem bonyolult műfaj az ízesített söröké. A kínálatból egy elég nagy merítést tesztelt a Dívány.hu. A képzeletbeli bronzérmet a Borsodi Friss málna, az ezüstöt az Arany Ászok mojito, az aranyat pedig a Young's double chocolate kapta.
 
Nem lennénk a tesztelők helyében, brrr. :)