December 13. 17:27
A somlói Kreinbacher Birtok, a Heinemann Testvérek Kft., az encsi Anyukám mondta étterem, Bányai Gábor Botond borszakíró, valamint Földesi Gyula oktató nyerte el a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz) idei Par Excellence díjait.
A Masosz immár negyedik alkalommal ítélte oda a díját, amelyben olyan hazai szakemberek részesülhetnek, akik magas színvonalú tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra, különösen a bor- és italfogyasztás színvonalának emeléséhez és terjesztéséhez. A jelöltekre a Masosz tagjai szavazhattak, majd az így összeálló lista alapján az elnökségi tagok hozták meg az egyhangú döntést.
Termelő kategóriában a somlói Kreinbacher Birtok lett a díjazott. A pincészet hagyományos hazai fajtákból készített borai jól tükrözik a termőterület sajátosságait, pezsgői hamar népszerűvé váltak a fogyasztók körében – írja indoklásában a szövetség.
Kereskedő kategóriában a Heinemann Testvérek Kft. kapta el a díjat. A cég 1992-es alapítása óta azóta számos nagy presztízsű külföldi italmárkát forgalmaz a magyar piacon.
Vendéglátó kategóriában az encsi Anyukám mondta étterem, illetve az alapító testvérpár, Dudás Szabolcs és Szilárd részesült az elismerésben. Éttermüket a legjobb vidékiek között tartják számon, nemrég Miskolcon nyitottak pizzázót.
Szakíró kategóriában Bányai Gábor Botond, a Borigo magazin főszerkesztője lett a díjazott. A magazin 14 éve jelenik meg kéthavonta.
Oktató kategóriában Földesi Gyula, a budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója kapta meg az elismerést. Az iskola a magyarországi középfokú szakemberképzés első számú intézménye.
A Par Excellence díj egy kisplasztika, amelynek ünnepélyes átadására a 2018-as Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének keretében kerül sor.